3 Uren en TT Aalsmeer bijna zomers van sfeer

Verslag 3 Uren en TT van Aalsmeer

AALSMEER – Voor de vierde keer een SAM-avondendurance en voor de derde maal een SAM-racedemo TT van Aalsmeer. Kleine mijlpalen waren het, op weg naar volgend jaar. Dan viert organisator HIBRA het derde lustrum van haar klassieke motorwedstrijden op het bedrijventerrein Hornmeer. Afgaande op de tevreden stemming op de vroege zondagavond zou het best eens kunnen, dat dit lustrum in 2015 plaatsvindt in samenwerking met de Stichting Aanvullende Motorsport (SAM). Alle rijders en teams veilig naar huis en het weer zat mee, natuurlijk. Klassieke geluiden en de geur van rubber en race-olie maakten het af.

Tekst en foto’s: SAM/Festina Lente, Gijs & Inge van Hesteren.

HIBRA-SAM-demo Aalsmeer 2014© SAM/Festina Lente, Inge van Hesteren

Avondendurance

De 3 Uren van Aalsmeer op zaterdagavond werden verreden door 24 teams. Het waren allemaal langeafstandsveteranen, met één of meer SAM-endurances achter de kiezen. Voor de meesten was de achtbaan van Hornmeer bekend terrein. Op het eerste gezicht een kort en gemakkelijk baantje (1.860 meter), maar toch uitdagend en een beetje ‘tricky’, vanwege asfalt van wisselende kwaliteit, verschillen in breedte, knijpende bochten en negatief camber. Sommigen lieten zich daardoor verrassen, maar uiteindelijk waren alle teams present bij de prijsuitreiking.

Zoals gebruikelijk in september trad het duister in rond acht uur, half negen. In voorgaande edities waren er nogal eens teams die met de verlichting in de problemen kwamen, maar deze keer geen showstoppers op dat gebied. Waarschijnlijk door ervaring wijzer geworden. Toch waren er kleine ongemakken, zoals de gebroken gaskabel, die Team TET Classic Endurance dwong de handdoek in de ring te gooien.  Of grotere problemen, zoals bij Team Motorsport Harlingen, dat nu voor de vierde keer geplaagd werd door een oververhitte Japauto Honda. Vermogensverlies, nare bijgeluiden en blauwe rookgordijnen luidden het eind in van deze poging. Een week later vertelde Tajan van der Wiel: “Vier motorblokken hebben we nu opgebrand, met telkens dezelfde uitkomst. Na thuiskomst had ik me voorgenomen om te blijven zoeken naar de bron van de ellende, koste wat het kost. En we hebben het gevonden. Een olieleiding naar de tank bleek onder de wapening afgeknepen te zijn. We hebben de leidingen door de specialist laten persen en dan is dat juist de oorzaak. Nou, we geven nooit op. Nieuwe zuigers maar weer en de cilinders opboren.”
De SAM is nog niet af van Motorsport Harlingen…

HIBRA-SAM-demo Aalsmeer 2014 © SAM/Festina Lente, Inge van Hesteren

3 Uren niet alleen voor heren. Jeanet Eikelenboom met de Kawasaki.

Iets minder dan 3 uren

De langeafstandswedstrijd haalde niet helemaal de drie uren, althans wat absolute rijtijd betreft. Al tegen acht uur een korte rodevlagsituatie, toen Jaap Eikelenboom met zijn Kawasaki Bocht 4 miste. Een behoorlijke ravage en de motor is voorlopig uitgeschakeld. Jaap was bont en blauw, maar stond een dag later alweer aan de baan. Voor dochter Jeanet was het sneu: “Vervelend voor mijn vader en ik kwam hierdoor helaas niet eens toe aan rijden!”.

Rond kwart voor tien kwam BaBe Racing in de lastige Bocht 7 ten val, “omdat ik ineens moest remmen voor een situatie vlak voor me!” Gelukkig zonder persoonlijke schade. Drie rijders waren betrokken bij dit ongeval in de op één na laatste bocht voor start-finish. De zescilinder Honda CBX van J en F Racing schoof onder de afzetting door. Een toeschouwer raakte daarbij licht gewond. Het team van Fire Prevention | First Aid was direct ter plekke voor het verlenen van eerste hulp. Voor de zekerheid werd de pechvogel overgedragen aan een ziekenhuisambulance. Na een nacht ter observatie in het ziekenhuis kon hij huiswaarts keren. Een en ander kostte helaas zoveel tijd, dat de wedstrijd niet meer hervat kon worden. De evenementenvergunning liep slechts tot 22.35 uur.

De CBX is totaal afgeschreven helaas.

De winnaars

HIBRA-SAM-demo Aalsmeer 2014 © SAM/Festina Lente, Inge van Hesteren

Het erepodium.

Intussen waren genoeg ronden afgelegd. Korte tijd later daarom tijd voor de huldiging. Bloemen, champagne en bekers voor de drie teams op het podium: Team HIBRA 3 op één, Team Paulus op twee en Bel-Ray Hondateam op drie. Het endurancekampioenschap was hiermee ook beslist. Marcel Geurts en John Megens zijn de kampioenen! Tweede plaats voor het Trick Star Team van rijders Erik, Kees en Hans van de Starre, in Elst bijgestaan door Mario Jansen. Derde plaats voor Motoport Uithoorn Team 2 (Jaap Eikelenboom, Paul de Bruijn).

We ontvingen een update van de SAM-kampioenen:
“Het endurance seizoen zit erop we hebben het afgelopen weekend aan de laatste wedstrijd deelgenomen in Aalsmeer. De vijfde plaats in Oss samen met de tweede plaats in Elst en de derde plaats in de afsluitende wedstrijd in Aalsmeer hebben ons voldoende punten gebracht om onszelf een jaar Nederlands kampioen Classic Endurance bij de SAM te mogen noemen.
Ook nu hebben we hard gewerkt tot de avond voor de laatste wedstrijd om de driveability van de motor te verbeteren. Dit hebben we onder andere willen bereiken door een vier in twee in een uitlaat te maken. Tevens hebben we een set vacuumcarburateurs gemodificeerd zodat ze passen op de SOHC Honda. De vacuumcarburateurs hebben nog niet gebracht wat we ervan verwachtten dus hebben we terug gegrepen op de conventionele carburateurs, het mag duidelijk zijn dat we dit niet zomaar opgeven maar dit wordt winterwerk.

Nu eerst maar eens alle klussen in en om het huis die al die tijd zijn blijven liggen en dan weer verder met de motor, plannen genoeg.”

De TT van Aalsmeer

Nadat het stof van de 3 Uren was neergedaald was het zondagmorgen de beurt aan de TT van Aalsmeer. Het rennersveld bestond uit de inhoudsklassen 50 tot en met 750cc, de zijspannen en de speciale clubklasse voor pré-1965-motoren. HIBRA had erg zijn best gedaan om alle relaties aan te boren. Niet zonder succes, want het deelnemersveld was groot en interessant, met merken als Norton Manx, Mondial, Ducati en grootheden van weleer als Piet Kramer, Cas Swart, Leen Rehorst en anderen.

HIBRA-SAM-demo Aalsmeer 2014© SAM/Festina Lente, Inge van Hesteren

Dirk Kruyt en Nol Klijn

Het kampioenschap

In de kleinste klasse 50-125cc reden ook de mannen van Black Mamba Racing mee. Met hun hooggetunede en vaak stevig opgeboorde Kreidlers- en Hondabrommers lieten zij aan menig 125-racer de achterband zien. Zelfs de Puch Maxi’s met maar één versnelling haalden ruimschoots de 100 kilometer per uur. ‘Opa’ Henk van den Beukel ging er uiteindelijk met de lauweren vandoor. Zijn positie in het kampioenschap is daarmee onaantastbaar, met nog maar één demo te gaan. Zijn naaste rivaal Guido de Wit zit zonder motor, nadat beide nummers vijf (voorlopig) onherstelbare motorschade opliepen.

In de 250cc was het Margriet de Weerd, die de eerste plaats opeiste. Gerrit Bekker, de kampioen van 2013, kwam niet verder dan de zesde plaats, maar behield in de puntentelling zijn comfortabele voorsprong op Johan Scholtus, met 40 tegen 25 punten. Ook hier weten we al wie de kampioen wordt.

De 350cc-klasse, goed bezet en competitief als altijd, bood een spannende wedstrijd om de koppositie tussen RD350 Yamaharijders Edwin Jager en Dick Bartels, op de hielen gezeten door onder andere Gert de Weerd, Hennie van de Lagemaat, Gert Moes en Arnaud van Kuijk. De regelmatigheidskroon ging uiteindelijk naar Gerard Wezel, die uiterst constant reed met absoluut de traagste 350cc van het veld, een Condor uit het Zwitserse leger. Met veertien punten voorsprong op Arnaud is het duidelijk wie de kampioen 2014 wordt: Hennie van de Lagemaat met zijn snelle Aermacchi.

Bert Struijk, Dirk Ris en Goos Bartels waren zo’n beetje het snelst in de 500cc, maar ook het meest constant. In de genoemde volgorde bezetten zij het regelmatigheidspodium te Aalsmeer. Het kampioenschap is zeer spannend en nog onbeslist. Zes rijders maken nog kans op de eerste plaats. Harry Althof gaat aan de leiding met 27 punten, maar kort daarop volgen Bert Struijk en Dirk Ris (25), Roel van Spijker en Erwin Moes (22) en Erik Cox (20). Oosterwolde zal de beslissing brengen.

De bezetting van de 750cc-klasse groeit en groeit. Een week eerder op de Luttenbergring schreven zich 38 deelnemers in. Te Aalsmeer waren het er achttien, helemaal niet gek voor een eenvoudige demo. De drie ereplaatsen gingen naar Goos Bartels, John Hersevoort – niet voor het eerst – en Wilbert Munsters. Gerry Hemsens, de leider in het kampioenschap, wist het niet verder te brengen dan een achtste plek. Zenuwen? Met maar twee punten voorsprong op John Hersevoort brengt ook hier Oosterwolde de beslissing.

De zijspannen tot slot. Dirk Kruyt en Nol Klijn rijden maar zelden mee bij de SAM, maar met hun Trabant behaalden ze met gemak de eerste plaats op het HIBRA-podium, op een kleine twee seconden gevolgd door Rudi de Wit/Lindsay Heijnk. Ruim een seconde verder volgden Cor en Janita van Soest. Janita kreeg als toeschouwer vanuit het rennerskwartier een losgeschoten boutje van een 500cc-deelnemer tegen het hoofd. Korte paniek, maar gelukkig geen erge gevolgen. Harry Althof en Tamara de Vos hebben nu 14 voorsprong op nummer twee in het kampioenschap, dus spannend is het niet meer.

HIBRA-SAM-demo Aalsmeer 2014 © SAM/Festina Lente, Inge van Hesteren

Motor Piet.

Geluiden na de wedstrijden

Henk Miedema, het hele weekend actief als pitsteward en fuikmeester: “Wat een geweldig Aalsmeer-evenement.  Ik heb lekker geslapen in de Rossi-46-caravan van Cees Eikelenboom. Om zeven uur gewekt door een Black-Mambarijder, die kwam aan rijden op de Puch Maxi, waarmee hij ook de demo ging rijden; nummer 175 in de klasse 50-125cc. Hij had zes uur lang gevaren met de boot uit Den Haag, om bij ons mee te doen. Geweldig.
De Endurance was op zich goed geslaagd, maar toch te veel mannen die denken dat ze moeten racen. Tja, dat geeft oponthoud en dat vinden we zonde van de tijd. De demo op zondag was verbluffend mooi, een demonstratie van wat we eigenlijk willen zien. Vele types en motormerken in de baan, van de eenvoudige Puch Maxi’s tot de antieke Ariel en prachtige BSA, Nortons, maar ook de tweetakten. Japans, Chinees, Engels, Duits, weet ik veel,  in de specialklasse, veel vrienden van het CRT en HMV, Cas Swart, oud internationaal rijder ooit, met 86 jaar, Piet Kramer, maar ook Jan van der Zande, NMB-kampioen in 1972, Dirk Kruijt met zijn Trabi-zijspan met Nol Klijn, en noem maar op. Wie ben ik vergeten? Allicht velen ,want ze waren er haast allemaal.
Een demo om in te lijsten, geen enkel ongeval, behalve dat Janita van Soest bakeniste van zijspan 39,een vliegende bout tegen het hoofd kreeg. Maar ze werd vakkundig geholpen door Fire | First verplegers. En ze heeft alle manches volledig kunnen meerijden, gelukkig.
Ik vond het GEWELDIG.”

Ilse Hans Lensen: “Gijs van Hesteren super voorrijder vandaag. Het liep allemaal heel soepel door, hier in Aalsmeer. Goede communicatie ook over de speaker. Mag van ons vaker zo! ‪#‎blij ‪#‎top weekend.”

Edwin Jager: “Goede organisatie, mooi weer, geweldige dag gehad weer .”

Tamara de Vos: “Het was weer geweldig en zonder incidenten!”

Erwin Moes: “Geweldig mooie demodag. Geen olie , geen ongevallen, alles strak op tijd. Bedankt!”

Mijndert Wiegel: “Dit was mijn eerste SAM-demo; zeker niet de laatste! Bravo HIBRA en SAM!”

 

Video

Alex Jansen

Compilatie foto’s en film Classic Demo Racing/Endurance

Oeps, effe bakkeniste helpen. Gaat maar net goed, topcoureur!

Ronald Vitters

Het was geweldig in Aalsmeer. Hier het interview met Piet Kramer (Piet IJzerdraad).

 

 

1 Comment
  • Tet Classic Endurance 20/09/2014

    Mooi evenement, volgend jaar proberen we uit te rijden.
    Groeten, Tet Classic Endurance no. 94

    Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>