Alle klassen plus MV Agusta’s in de GP van Etten-Leur

Etten-Leur – De GP was samengesteld uit regelmatigheidsdemo’s voor alle inhoudsklassen, maar ook uit een tweetal sessies voor MV Agusta’s. Die boden een interessant schouwspel met zeer oude en zeer nieuwe exemplaren, één-, twee-, drie- en viercilinders, twee- en viertakten. Bovendien in de middagpauze demosprints voor scooters.

Jelle Gommers en Piet van der Gaag in de 50-125-wedstrijd. (Foto: Egon Zitter)

Vooral de zijspanklasse en de klasse 250-350 waren matig bezet, al wisten de deelnemers aan de laatstgenoemde klasse er een mooi spektakel van te maken. Vooral de Belgische coureur Patrick Vanmaekelbergh was bloed- en bloedsnel met zijn Yamaha 250cc twin uit 1992. Het kunststukje herhaalde hij nog eens in de 500cc/klasse, door met zijn Triumph 500cc tweecilinder uit 1947 de meeste nieuwere motoren zoek te rijden. “Ik heb me rot geamuseerd”, zei hij.
In die 500cc-klasse, en ook de 750cc en de 50-125cc was over deelname niet te klagen. Vanmaekelbergh had zijn broer Pascal meegenomen. Die liet zien dat je met een Rudge Ulster uit 1938 aardig kunt meekomen in een veld van motoren tot 1987. Een behoorlijk geavanceerd fietsje, evengoed, met een bronzen vierklepskop.

Dany Wouters (links), op het punt op een ronde gezet te worden door de ontketende Patrick Vanmaekelbergh. (Foto: Claudia Smits)

De EVO-klasse deed het goed. Youngtimervoorman Erik Blokzijl vatte samen waarom het rijden met een hoog opgevoerde tweetakt zo intensief is: “In de derde sessie was het warmer. De bocht uit ging niet meer zonder koppeling, want de motor gaat dan rijker staan. Twee ronden voor de finish bleef mijn remhendel halverwege de slag vast staan. Echt niet leuk, dat je met de hendel tegen het stuur moet proberen te remmen op dit circuit, waar het remmen juist zo belangrijk is. Verder liep de Kawasaki KR1 best goed.”
De EVO en 500cc rijdende Leen de Heer zat een dag eerder nog ergens op de Noordzee, maar in de ochtendtraining stond hij aan de start. De dag kreeg voor hem een duur einde. “Met vol gas in de hoogste versnelling brak de achterketting. Die sloeg vast in het motorcarter. Leen wist de motor overeind te houden, maar door het grote gat in het blok verspreidde hij een oliespoor van honderden meters over de baan. Dat betekende oponthoud, maar aan het eind van de dag wist wedstrijdleider Franz Heemeijer de activiteiten toch mooi binnen de gestelde tijd af te ronden.

Black Mamba’s in de oprijfuik. (Foto: Egon Zitter) 

Reacties via sociale media

Patrick Roosenboom: “Het was supermooi. Dank je.”
Huib van der Ende: “Supergoed geregeld. 100 punten.”
Beatriz Colmenero: “War eine schöne Veranstaltung!”
Eric Neeskens: “Ondanks dat mijn RD in soep gelopen is, toch een prima weekend gehad.”
Rudi de Wit, wiens motorblok in duizend stukjes lag na afloop: “Het was weer helemaal top geregeld in Etten-Leur!”

Strijd in de EVO. (Foto: Carla Rengers en Peter Mak)

Reacties in de pers

De Etten-Leurse Internetbode

Uitslagen VGBM GP van Etten-Leur

2018 SAM Etten Leur 50-125 cc uitslag

2018 SAM Etten Leur 250-350 cc uitslag

2018 SAM Etten Leur 500 cc uitslag

2018 SAM Etten Leur 750 cc uitslag

2018 SAM Etten Leur EVO uitslag

Tot slot de transponders

En een slotopmerking van uw reporter en voorzitter:
Vele coureurs maakten weer gebruik van het gebrek aan vrijwilligers en daarmee van het gebrek aan controle. Zij reden zonder de transponders, terwijl dat op democratische wijze is afgesproken. Je zou zeggen: die rijders storen zich niet aan hun sportvrienden bij de SAM. Of werken hun transponders niet goed?

Oud én nieuw bij de MV-rijders. (Foto: Egon Zitter)

Inschrijving in de tent bij Carolien de Weerdt en vervolgens een transponder registreren bij tijdwaarnemer Willemijn. (Foto: Ingmar de Weerdt)

En nog meer MV-rijders. (Foto: Claudia Smits)

Jean-Paul Palmbergen in de EVO-klasse. (Foto: Martijn Hoogeboom)

Theo Bult reed met zijn Yamsel mee bij de MV Agustarijders. Etten-Leur kende hij nog uit de jaren zeventig. (Foto: Ingmar de Weerdt)

De 50-125 in Bocht 3, bij het rennerskwartier. (Foto: Claudia Smits)

Een vrolijk podium in de 750cc-klasse. V.l.n.r. Ad Roeffen (1e), Ger Bos (2e), Nico Rijkhoff (3e). (Foto: Gijs van Hesteren)

Schone slapers in het gras. Scuderia Cazzo Vecchio na afloop van de dag. (Foto: Gijs van Hesteren)

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>