Beeldvorming en de toekomst van de demoraces

Otto Koeter, die aan Sam-racedemo’s deelneemt in de 500cc- en de 750cc-klasse, stuurde een discussiestuk over beeldvorming en de toekomst van de demoraces. Het is de persoonlijke mening van Otto en plaatsing betekent niet dat de SAM zijn visie deelt. We houden gewoon het reglement 2019 aan, inclusief toelatingsreglement en bekende bouwjaargrenzen.

Opinie-/discussiestuk

Ik schrijf dit stuk omdat ik mij zorgen maak over de toekomst van onze geweldige hobby. Eén van de grote problemen die op ons afkomen is de vergunning die gemeentes moeten afgeven om dit soort evenementen te kunnen organiseren. Gemeentes schieten in de kramp als deze met mechanische sporten te maken hebben. Zeker gezien het feit dat veel gemeentes een groen imago nastreven.

Los van het feit hoe onze sport zich verhoudt tot het milieu moeten we ons afvragen hoe wij reageren op veranderde omstandigheden. Hier een tweetal punten waarvan ik vind dat die van belang zijn.

* Beeldvorming bij gemeentes en ambtenaren ivm vergunningen
* Samenwerking diverse motorsportclubs

Otto Koeter, aan de kop van een peloton 750cc-coureurs. (Foto: Bekenbrede Fotografie)

Ten eerste: De beeldvorming die wij hebben bij vergunningverleners

Als je geluk hebt dan is de ambtenaar zelf een motorenthousiast, maar als dat niet zo is hebben we vaak een probleem. Zij denken dat motorraces op een circuit thuishoren en niet op de openbare weg binnen hun gemeente. Neem bijvoorbeeld de gemeente Elst, die zeer huiverig was om een vergunning af te geven. Het gebeurt wel allemaal veilig en er gebeuren zelden ernstige ongevallen. Het vasthouden van de rijdiscipline lijkt me desondanks heel belangrijk.

Wij moeten meer naar voren brengen dat wij motor-enthousiastelingen zijn met grote liefde voor klassieke racemotoren. Klassieke racemotoren zijn gebouwd om te racen, dus dit heeft alles met snelheid te maken. Aan snelheid ontkomen wij niet. Wij zijn geen toerclub.

Om een goede stap te maken in de ‘goede’ richting vind ik, dat we iets aan de leeftijdsgrens van de motoren moeten doen, om te zorgen dat we in de toekomst kunnen blijven rijden. Motoren zoals in de EVO-klasse lijken in mijn ogen teveel op moderne motoren en ze rijden ook zo. Ik kan het weten,want ik rij ook mee, met mijn FZR 400 BJ 1987.

Misschien moeten we voor deze motoren een alternatief zoeken. Te denken valt aan bijvoorbeeld Lelystad, TTT Emmen of Assen. Wat mij betreft komt de leeftijdsgrens op 1982 te liggen, want zo weer je de motorfietsen die te modern lijken. Klassiekers samenvoegen geven meer kans, en meer rijtijd.

Ten tweede: Samenwerking diverse motorclubs

Verder wil ik benadrukken dat de alsmaar toenemende versnippering binnen de demowereld niet bijdraagt aan meer keuzes om ergens te kunnen rijden, maar eerder een verschraling opleveren, door matig gevulde startvelden. Dus mijn oproep is: ga de discussie aan en probeer je te verplaatsen in argumenten van anderen, o.a de vergunningverleners. Vergeet je eigen mening en ga op zoek naar die dingen die ons binden en niet de dingen die ons verdelen.

Wij motorrijders(sters) zijn allemaal een beetje raar, maar rare mensen vind ik leuker dan grijze muizen. Ik heb veel zin in het nieuwe seizoen en om jullie allemaal weer te zien. Sla de handen in elkaar en we hebben een toekomst.

Met vriendelijke groet,
Otto Koeter

Naschrift bestuur SAM

We zullen je bezorgdheid aan de orde stellen in de voorjaarsvergadering aanstaand weekend, Otto.
Wat betreft de versnippering: als bestuurders van de SAM hebben we regelmatig samenwerkingsvoorstellen gedaan aan onze zusterclubs. Het zal wel een typisch Nederlands verschijnsel zijn dat die pogingen niet veel vrucht hebben afgeworpen. Richt hier een club op en na vijf jaar zal die zich wonderbaarlijk hebben gesplitst in twee nieuwe clubs. En na vijf jaar nog een keer.
We willen ons niet afzetten tegen andere demoverenigingen, maar het blijft jammer dat een club als HMV zegt: ‘Het gaat toch al dertig jaar goed zo?’ Dat het CRT juist uit de motorbond stapt, terwijl het gezamenlijk aanpakken van veiligheid, geluid, vergunningen steeds belangrijker wordt. Dat RMM en HMV niet samenwerken, terwijl ze exact dezelfde doelgroep hebben. Dat de BOT afstand houdt tot de SAM, terwijl dat ook bij deze twee clubs het geval is. Wij hebben er geen oplossing voor, behalve dat we de demo’s van de SAM openstellen voor ieder die dat wil en voor iedere motor die past in de (ruime) toelatingsreglementen.

 

2 Comments
  • Maxim Jurgens 23/02/2019

    Wat absoluut kloten dat Elst niet doorgaat. Ik heb daar één keer gereden (2016, het laatste jaar) en het was hartstikke leuk en gezellig en zeer goed georganiseerd.
    Gemeentes hebben altijd wel lastig gedaan maar sinds dat monsterkar ongeluk in Haaksbergen doen ze nog veel lastiger. Dat een monsterkar absoluut niks met motorracen te maken heeft dat gaat er bij hen niet in. Verder willen ze zo groen mogelijk voor de dag komen want dat is hip tegenwoordig. Ik heb er met Gijs lange gesprekken over gehad.

    Ik zie als enige uitweg dat de SAM voornamelijk, of althans méér, gaat racen op permanente circuits. In Nederland hebben we Lelystad (daar gaan we al twee of drie keer per jaar heen), Emmen en dan natuurlijk Assen. In de nabijheid is er het nieuwe circuit in Meppen (Dld), naar verluidt Weeze, en misschien/waarschijnlijk zijn er wel meer.
    In België zijn er Mettet en Zolder. Het zijn geen circuits van het niveau Spa Francorchamps, maar wel een stuk beter dan een aantal van de huidige Nederlandse democircuits. Verder zijn er toch een aantal gemeenten die blijkbaar wel positief zijn over SAM en demo’s dus daar blijven we vrolijk wél naar toe gaan.

    Als je een race wilt organiseren op een permanent circuit dan huur je een circuit, dus dat is makkelijk. Maar je hebt dan ook mensen nodig die de logistiek, publiciteit, sponsoring etc. organiseren. Het zou prachtig zijn als er een comité van organisatietalent, waaronder bijvoorbeeld de mannen van Elst, zich bereid zou vinden om zoiets te organiseren. Deze keer dan maar niet in hun achtertuin, maar wat verder weg. Misschien zijn ze daar best voor te vinden. Het organisatietalent en de wil om door te drukken hebben ze in iedere geval wel. Ik kan mij voorstellen dat ze het organiseren van een race hartstikke leuk vinden. Ik stel mij ook voor dat zij het gebakkelei met hun respectievelijke gemeentes juist helemaal niet leuk vinden. Als ze de organisatie van een race op een permanent circuit op zich nemen dan kunnen ze wel doen wat ze leuk vinden (organiseren) maar hoeven ze niet in de slag met gemeenteambtenaren. En je moet ze daar dan wel een redelijke onkosten vergoeding voor geven.

    Assen is te duur. Voor de SAM alleen wel ja. Maar als die stomme Nederlandse verzuilingsmentaliteit nou eens zou veranderen en CRT, HMV, BOT, SAM en weet ik veel wie ik verder vergeten ben, zich nou eens ten doel stellen om één gezamelijk groot evenement te organiseren, voor alle clubs het hoogtepunt van het jaar. Dan zou je in ieder geval eens kunnen uitrekenen of althans één jaarlijks evenement in Assen haalbaar zou zijn.
    Om de kosten te drukken zou dat bijvoorbeeld een midweekevent in de zomervakantie kunnen zijn. After all, een groot deel van de deelnemers zijn gepensioneerde oude knarren (sorry, wederom) en die kunnen sowieso het hele jaar door wel tijd vrijmaken.
    Zo’n evenement zou zowel voor deelnemer als ook publiek erg aantrekkelijk zijn. Immers, zowel rijders als publiek krijgen een historisch racedemoevenement waar bij motoren van zeer oud tot vrij recent vertegenwoordigd zijn. Een Nederlandse Bikers Classics dus eigenlijk, als je het goed bekijkt..

    Verder is het probleem dat veel rijders van die ont-zet-ten-de krentekakkers zijn. En dan ook nog op een erg onlogische wijze. Ze besteden een godsvermogen om een racemotor te bouwen maar zijn niet bereid om meer dan een absoluut minimum te betalen om dan ook daadwerkelijk op het ding te kunnen rijden en racen. Enkelen zijn zelfs te zuinig om die paar tientjes voor de huur van de (verplichte) transponder, die de SAM zo vriendelijk ter beschikking stelt zodat ze er niet een hoeven te kopen, neer te leggen.
    Sorry hoor. Racen kost nou eenmaal geld. Dat is sneu maar beter duur dan niet te koop. Als men niet bereid is dat onder ogen te zien en te accepteren dan zal het niet lang meer duren voordat die prachtige racemotor slechts een pronkstuk in de woonkamer wordt omdat er nergens mee gereden kan worden. Verkeerde zuingheid dus.

    Ikzelf race jaarlijks de Belgische evenementen en een aantal bij de Duitse Moto Klassik. Spa is hartstikke duur (maar ja, het is wel Spa…), Chimay, Assen, Oschersleben, Gedinne, Most, Colmar etc kosten allemaal rond de 280 euro per evenement. Op stuk voor stuk prima circuits waar je hard en (meestal….) veilig kan rijden. en prima georganiseerd. Goeie en gezellige paddocks ook.
    Ik kan zo’n weekend uit dat mij in de gelegenheid stelt om datgene te doen wat ik (althans met mijn kleren aan) het allerliefste doe, echt niet duur vinden.
    Stof tot nadenken ?

    Maxim Jurgens

    Reply Replies
  • John Beumer 19/02/2019

    Halleluja Otto….. verwoord zoals het is.
    Jaren geleden, toen Evert Welvaart en ondergetekende John Beumer de SAM weer uit de ijskast trokken, was het de bedoeling dat echte klassiekers op stratencircuits zouden rijden onder Evert en zelf zou ik de ‘nieuwere’ motoren op echte circuits laten rijden. Helaas… het kostenplaatje op een echt circuit bleek niet haalbaar. Te duur. Hoe een en ander verlopen is moge duidelijk zijn.
    Ook ik ben weer even in het SAM bestuur gestapt… Ook ik heb fouten gemaakt, beoordelingen gemist en zoals alle bestuursleden wel eens een oogje dichtgeknepen. Met lede ogen zie ik de ontwikkeling van de demo.
    Samengaan… waar ik eerst fel tegen was lijkt een oplossing. Maar dat, beste demovrienden, heeft weinig slagingskans als de hakken in het zand gaan. SLA DE HANDEN INEEN… LAAT HET WEER WORDEN ZOALS IN HET VERLEDEN. Evenementen zoals ELST, ETTEN-LEUR, OOSTERWOLDE, DODEWAARD, HIERDEN, ERMELO, enz. met een geweldige ervaring en uitstraling. Geef ze een toekomst. Vanaf de zijlijn sux6 gewenst.

    Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>