Buienwolken, maar toch droge racedemo Hierden

HIERDEN – De eerste racedemo van 2019 kenmerkte zich door beroerde weersvoorspellingen, die barre kou en natte sneeuw hadden aangezegd. Kil was het zeker; aan het Grevenhofcircuitje trokken de hele dag pikzwarte buienwolken voorbij. Echter, door een speling van het lot bleef het asfalt de hele dag droog. De opkomst van rijders viel niet eens tegen. De hele dag hebben ze allemaal lekker gereden.

Winnaar in de EVO: Leen de Heer met de motor van Albert den Hartog.
(Foto: Tinus Zanting)

Dit waren weer de echte internationale SAM-races, dankzij het team van Cees van der Starre, dat Mindaugas Nemunis uit Litouwen liet rijden op een Cagiva 350. Van de stand van zaken in de Baltische staten zijn we echt niet op de hoogte, maar men weet er blijkbaar wat wegracen is: ondanks de vrijwel standaarduitvoering van de motorfiets wist Nemunis een hoog tempo aan te houden.

Zelf schreef hij na afloop: “Leuk evenement, veel oude, maar snelle fietsen en een heel smal circuit. Ook de kans gekregen om te rijden met een zeer unieke motor, de turbodiesel Thunderstar 1200 TDI van Cees van der Starre. De trekkracht is echt geweldig. Dit is het enige exemplaar op de hele wereld. Een mooie oefening voor de Isle of Man Manx Grand Prix.”

Daar gaat hij aan deelnemen, onder nummer 99.

Klaar voor de start van de 750-klasse.
(Foto: Hanneke Gijsen)

Rijfoutjes

Het krappe circuitje van Hierden noodzaakt tot aandachtig rijden. Voor je het weet, vooral in bocht 1, rem je nét te laat en dan sta je met je voorwiel tussen de strobalen. Dat overkwam achtereenvolgens Reint Kloppers met zijn Laverda 750 en Rob en Daphne de Jong met hun Benelli Tornado-zijspan – gelukkig zonder kleerscheuren. Emile Verstege verkeek zich op de laatste bocht voor start-finish.

Pechvogel Diesmer Sneller maakte een schuivertje dat zich niet ernstig liet aanzien. Al meldde hij pijn aan zijn voet, hij wandelde toch op eigen kracht terug naar het rennerskwartier. Dubbel pech: tijdens het opruimen van de paddocktent struikelde zijn echtgenote. Beiden naar het ziekenhuis. Diagnose daar: Diesmer had een botje in zijn enkel gebroken en zijn vrouw haar heup. Beterschap, jullie beiden!

Foto Sean Wierda

Even op tijd remmen voorkomt stro tussen je spaken.
(Foto: Sean Wierda)

Mooi nieuws

Cees Eikelenboom organiseerde tot voor enkele jaren geleden de demo’s en endurances van Aalsmeer, samen met een omvangrijke vrijwilligersgroep. Nog altijd zorgt Cees vanuit zijn bedrijf Houtstook en Zo (van harte aanbevolen) jaarlijks voor controle en goedkeuring van de poederblussers die de SAM gebruikt in het rennerskwartier. Ook dit jaar weer. De SAM bracht dit feit via Facebook nog eens onder de aandacht. Onze nieuwe EVO-coureur Frank Kreuwel vroeg daarop of hij met zijn bedrijf Brandpreventie Kreuwel misschien iets kon bijdragen. Na overleg in het rennerskwatier te Hierden spraken we af dat Frank vanaf de demo in Ermelo zou zorgen voor schuimblussers bij de baanposten.

Foto Jurrie de Boer
Kreuwel Brandpreventie, bedankt!
(Foto: Jurrie de Boer)

Vrijwilligers

Het bestuur van de SAM was enorm blij met alle nieuwe vrijwilligers, die dit evenement – en hopelijk vele volgende – mogelijk maken. Veiligheidsofficial Ingmar de Weerdt: “We hebben nu een vijftal wedstrijdleiders en fuikmeesters. Deze kunnen elkaar afwisselen. Daarnaast een lijst met meer dan een dozijn vaste baancommissarissen en voorrijders, een vast team keurmeesters, een stevige toelatingscommissie, een vierkoppige tijdwaarnemingsgroep en twee veiligheidscommissarissen.”

Vrijwilligers, we hebben ze hard nodig. Dit is bijvoorbeeld Hans Faasse, die uit Etten-Leur komt om in Hierden op te treden als fuikmeester.
(Foto: Gijs van Hesteren)

Dan hebben we het nog niet gehad over de MON-dokter, de mensen van TOP EHBO, de hulp van de mensen die hielpen met opruimen en alle mensen die Tonnie van de Bunte bij de voorbereidingen op vrijdag geholpen hebben. En bedankt, alle fotografen!

Rob en Daphne de Jong met hun Benelli Tornado-zijspan.
(Foto: Hanneke Gijsen)

Wat verder opviel

De milieumatten in het rennerskwartier: de regel wordt goed nageleefd, waarvoor namens de boer en namens de organisatie onze dank!

De 4e mei: we waren mooi op tijd klaar, zodat de meeste mensen nog met gepaste ernst de dodenherdenking van acht uur ‘s avonds konden respecteren. Zelf zaten baco Bas de Bruijn en ik twee minuten in een dood- en doodstille MacDonalds te Kampen. Serieus, mijn respect voor de giechelende tieners daar, die het wel degelijk konden opbrengen om even hun klep te houden.

Uitslagen

Hierbij de uitslagen natuurlijk.

Uitslagen Hierden 2019

Meer foto’s

Pechvogel Diesmer Sneller hier nog onderweg met zijn Suzuki in de 500cc-klasse.
(Foto: Sean Wierda)

Palmira Tersteeg en Harry Althof.
(Foto: Sean Wierda)

De start van de 250-350-klasse.
(Foto: Jurrie de Boer)

De 750’ers aan de achterkant van het Grevenhofcircuit.
(Foto: Hanneke Gijsen)

Ook altijd erbij: de mensen van TOP EHBO.
(Foto: Jurrie de Boer)

Nemunis Mindaugas, op de Cagiva van Van der Starre.
(Foto: TZ-IT)

 

Tekst: Gijs van Hesteren

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>