Classic TT Elst

DE CLASSIC TT OP DE AAM

Net als vorig jaar werd industrieterrein “De Aam” te Elst (gemeente Over-Betuwe, Gld.) door Jan van Dam en zijn vrienden omgetoverd tot een motorracecircuit; een prachtige, brede baan met vloeiende bochten en goed asfalt. Ga ook naar www.classic-tt.eu

demo Elst 106 ua-850Zonnige overalls van Star Twin

Meteen al bij de technische keuringen, s’ochtends vroeg vanaf acht uur, zag de zondag er zonnig uit. De keurmeesters Arie Middelkoop, Willem van IJzendoorn en Otto Koeter stonden er fris en kek bij, dankzij hun nieuwe, door Kees van der Starre van Star Twin Motoren uit Loenen gesponsorde overalls. Dank, Kees! Deze zonnige trend zette zich de hele dag voort. Het komt niet vaak voor dat er bij een demo écht hélemaal géén valpartij van welke aard dan ook voorvalt, maar dit evenement ging met die eer strijken. En dat ondanks stemmen uit het publiek en vanuit de deelnemers, dat er toch wel erg stevig werd doorgereden. Het draait allemaal om beheersing, dames en heren!

Niet dat het altijd lukte om het tempo erin te houden. Vooral tijdens de baanverkenningen in de ochtend viel er hier en daar nog wel wat in te regelen of af te stellen. Zo was Geert Klaasens in de lange rechtse doordraaier stilgevallen met zijn Ducati Pantah. “Ja, ineens sloeg hij af. Maar nu is het weer goed. Waar het nou aan lag…”
En de Velocette van het zijspanteam van John Nienhuis bleef maar inhouden. “We waren al van plan om maar weer terug naar het rennerskwartier te gaan. We dachten dat er een vuiltje in een sproeier vast zat, totdat hij plotseling weer goed ging lopen. Zeker mee de motor in gezogen!”

De wedstrijdmanches

In de middag, tijdens de wedstrijdmanches (regelmatigheidswedstrijden, let wel) werd het publiek verblijd met mooie demo’s. In de 500cc-klasse waren Joost Ris en Bert Struijk met hun Honda viercilinders zeer aan elkaar gewaagd. Ook veel modernere machinerie gaven zij het nakijken. “Helemaal geweldig, wat hebben we een showtje opgevoerd!”, riep Struijk na afloop. Bij de zijspannen wisselden de Laverda van Merkxs/Verhaegh en de BMW van vader en zoon Ventur elkaar regelmatig af. De jaren dertig Nienhuisvelocette wist de veel modernere jaren vijftig BMW van vader en dochter De Haas zelfs voor te blijven. In de 750cc-klasse verdwenen de snellere Ducati’s van onder andere Geert Klaasens, André van Prooijen en Henk van den Berg en de relatief ultramoderne Suzuki GSX-R van Gertjan Roes (team Jan van Dam Motors) direct uit het zicht van uw achtervolgende redacteur met zijn wat minder PK-rijke 1972 Yamaha XS650. Geen nood, de XS kon zich handhaven, met een later in dit verslag beschreven resultaat.

demo Elst 355-850

Zonder hen geen TT van Elst! Jan van Dam en al zijn medewerkers.

Meer reacties vanuit paddock en erepodium

demo Elst 326-850

De Laverda van Hans Bataille zou het liefste rechtdoor willen gaan; van krappe bochten hield de machine niet zo. “Dit is wel wennen,” stelde de berijder. “Al die krappe bochtjes, dat is hard werken! Maar het geeft niets, ik heb het hier enorm naar mijn zin. Het persoonlijke, informele van de SAM, dat spreekt me aan. Vroeger, in mijn wegracetijd in de jaren tachtig, was dat heel anders. Het ging er bij de Koninklijke bond altijd zo onbuigzaam, autoritair en hooghartig aan toe.”

Cor Danenberg, winnaar in de 50cc-klasse, meldde tijdens de prijsuitreiking: “Dit keer moest ik als 65+’er flink aan de bak, met al die jonge knapen om me heen. Maar ik ben de strijd aangegaan en hier sta ik met mijn cup!”

Kees van der Starre werd op het 125cc-podium gehuldigd als winnaar. “Gisteravond mocht ik vanwege van de uitspraak van de MON-strafcommisie niet rijden, maar vandaag val ik dan toch in de prijzen! Vorig jaar ook, dat was ook mooi, maar 20 graden kouder dan nu. De motor liep niet geweldig vandaag, maar toch, we staan er weer!”

Op de baan was veel commentaar, vooral in positieve zin. De 250cc-winnaar Martin Eijbersen was dik tevreden. “Een lekker baantje, hard werken en uitkijken, dat wel. Volgend jaar kom ik weer terug!”

f954bb7c-dbf4-415c-9875-af19c9248292

In de 350cc-klasse haalde nieuwkomer Tamara de Vos met een tweede prijs haar eerste podiumplaats binnen. De eerste plek was voor een andere rijder die pas sinds dit seizoen meedraait: Alex Janssen, die ons regelmatig blij maakt met zijn Gendt-in-Beeldproducties. “Hoe heb je die regelmatigheid voor elkaar gekregen?” vroeg ceremoniemeester Evert Welvaart hem. “Simpel, constant in zijn drie rondjes rijden, veel keus had ik niet. Ik bedank vooral mijn monteur!”

Jan van Dam bood Joost Ris, de winnaar van de tweede plaats in de 500cc-klasse, een ingelijst exemplaar aan van het 2013-affiche. Joost z’n sprong over de jump bepaalt daarvan het centrale beeld. “Die poster laat ik maar niet aan mijn moeder zien!” grijnsde Joost.

Over de 750cc-klasse schreef uw redacteur via Facebook:
“Zondag de TT van Elst. Tot mijn eigen verbazing een eerste plaats op het podium, na twee manches in de 750cc-klasse. De XS stuurde en remde als een scheermes en het 650cc-motortje heeft gelopen als een uurwerkje, zij het een lawaaiig en hevig trillend uurwerkje. Hoe het mogelijk is weet ik niet, want ik doe gewoon maar wat, maar bloemen en een beker, dankzij Tajan van der Wiel van Motorsport Harlingen. Inge, dank voor de foto’s. Ik was bezorgd of ik nog wel in de juiste ‘flow’ zou kunnen komen. Dat asfalt in de Luttenberg was erg hard.”

XS650 TT Elst 2013

Uw redacteur, die ook eens een beker mee naar huis neemt.

Bestuurlijke kanttekening

Wij denken als bestuur vaak: “Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan”. Echter, we merken deze keer, dat we niet alleen maar bezig zijn met een gezelschapsspel van en voor liefhebbers. Rijders gedragen zich als consumenten, maar werkt het wel zo? Dringt het wel door bij iedereen, dat SAM staat of valt met vrijwilligers? Want er wordt volop kwade opzet verondersteld, waar voor het geld geëist, gewantrouwd en geprotesteerd. En ook over de al dan niet in het geding komende veiligheid heeft iedereen zijn eigen mening, ruimschoots geventileerd via sociale media. Dat mag, daar zijn ze voor, maar heren en dames betrokkenen: als je wilt dat er écht iets gebeurt met wat je bezighoudt: maak gebruik van het officiële SAM-klachtenformulier. Of nog beter: meld je aan als vrijwilliger.

Later meer, als de redacteur, ook vrijwilliger, weer wat tijd heeft.

da37eb56-d7fa-44cb-821d-6ddb8ee0374d

Video

Mark de Vink

Jan Adriaan

CMDT-demo

Gendt in Beeld

http://www.youtube.com/watch?v=m1RDaezLG-M&feature=share&list=UUGKjyduuLR54UJzFIVCc_pg

Foto

Inge van Hesteren

SAM-fotoalbum

Jan Adriaan JanAw

http://classicracing.wordpress.com/sam-demo-elst-2013/#

Starti di Motori

https://www.dropbox.com/sh/hewaqkcayo33amf/7t8ABcyh7r

Gerrie Westerhof

https://picasaweb.google.com/107958372113125096234/16Juni2013ClassicRacesElst

Media

TT van Elst in De Weekkrant editie Betuwe

http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2674152

PLATTEGROND

De rijrichting is rechtsom. Een van de meest opbvallende karakteristieken van de baan is de ‘jump’. Zie defoto’s van 2012!

TT_Programmaboekje-v2.2-e1371068561224-375x450

Verslag: Gijs van Hesteren
Foto’s Festina Lente, Inge van Hesteren

Uitslag TT van Elst

Klasse Startnummer Naam
50cc
1 57 Cor Danenberg
2 148 Alex van der Veldt
3 15 Arjan Gordijn
4 119 Aart van Erkel
5 75 Martien Groenendijk
125cc
1 122 Kees van der Starre
2 135 Ronald Groenendijk
3 103 Fokke Penninga
250cc
1 291 Martin Eijbersen
2 286 Gerrit Bekker
3 217 Barry Kramer
4 282 Henk Holle
5 254 Albertus Stik
350cc
1 368 Alex Janssen
2 306 Tamara de Vos
3 317 Gert Moes
4 312 Edwin Jager
5 310 Hennie v.d. Lagemaat
6 384 Mark de Vink
500cc
1 573 Bert Struijk
2 574 Joost Ris
3 512 Erwin Moes
4 545 Wido de Vries
5 513 Harry Althof
6 506 Evert Verhaaf
750cc
1 791 Gijs van Hesteren
2 119 Sven Stoovelaar
3 739 Henk van den Berg
4 786 Gertjan Roes
5 746 Geert Klaassens
6 713 Harry Althof
Zijspannen
1 25 Marcel Merkx/Gerard Verhaegh
2 135 Hans Dieter Ventur/Felix Ventur

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>