De motoren rijden weer in Oss

Classic Races Oss

Wedstrijdleider Franz Heemeijer geeft het sein voor de niet minder dan 38 teams, voor de Le Mansstart van de Drie Uren. Foto: Walter Kleeven.

Wedstrijdleider Franz Heemeijer geeft het sein aan de niet minder dan 38 teams, voor de Le Mansstart van de Drie Uren. Foto: Walter Kleeven.

OSS – “Het belangrijkste is dat de motoren hier weer rijden.” Dat zei één van de bestuursleden van Stichting Wegrace Oss over de racedemo’s van SAM en CRT tijdens de Pinksterdagen. Met deze opmerking verwees hij naar de internationale Pinksterraces, tot 2016 jarenlang door zijn club georganiseerd. In 2017 werd er echter niet meer gereden, en ook in 2018 zou het stil blijven op bedrijventerrein Vorstengrafdonk – met een verscheidenheid aan oorzaken. En toch klonk er op 20 en 21 mei twee dagen lang gebrom en gedreun van racemotoren, dankzij een groep motorcoureurs uit de omgeving. Zonder de vele anderen te kort te doen, Noud Lourenssen en Tonny van Schijndel waren de grote aanjagers.

Tekst: Gijs van Hesteren
Met dank aan de fotografen Raymond Brouwer, Walter Kleeven en Wijnand Krabman 

Op de achtergrond gesteund door de racedemoclubs SAM en CRT en met instemming van de gemeente, het lokale bedrijfsleven en Stichting Wegrace werkten zij zich wekenlang een slag in de rondte. “Waar een wil is, is een weg”, was hun motto. Gelukkig is Brabant een motorminnende regio en gelukkig waren er velen die hun kennis en ervaring vanuit de ‘oude’ Pinksterraces beschikbaar stelden.

Terug van weggeweest: 750-rijder John Hersevoort en zijn Egli-Honda geloofden er weer in. Foto: Walter Kleeven.

Terug van weggeweest: 750-rijder John Hersevoort en zijn Egli-Honda geloofden er weer in. Foto: Walter Kleeven.

Samenwerking

Op zondag, eerste pinksterdag, reed de SAM, op maandag het CRT. De samenwerking SAM-CRT liep goed. Voor herhaling vatbaar. Voor de mensen van de SAM was dit weekend een behoorlijke aanslag op de mensen. Op zondag niet alleen een dagdemo met alle klassen, maar direct aansluitend een Drie Uren. Daarbij vergeleken was de tweede pinksterdag met het CRT een makkie.

Achter de schermen ging er natuurlijk van alles mis, maar zowel rijders als publiek waren na afloop laaiend enthousiast. Een honderdtal coureurs nam deel aan de SAM dagdemo, aan de endurance namen 38 teams deel. Een mooie opkomst.

Het al dan niet toepassen van chicanes was het hele weekend onderwerp van discussie. Uiteindelijk reed men bij de SAM zonder, bij CRT mét. Foto Wijnand Krabman.

Weinig incidenten

Op één stevige valpartij was het hele weekend zo goed als vrij van incidenten. Het was Fred van leeuwen die zich onderuit remde. Hij bleef even versuft liggen, waarna de wedstrijdleiding besloot tot een rodevlagsituatie. Na een kwartier lag Fred in een ambulance en zette Franz Heemeijer de endurance weer voort. Vanuit zijn brancard had Fred alweer praatjes: “Jammer dat ik gevallen ben, maar wat is dit een fantastisch weekend!”

Het leek aanvankelijk op een gebroken sleutelbeen, maar nadien hoorden wij dat zijn schouder behoorlijk in de kreukels lag. In het ziekenhuis heeft men een tiental schroeven in het bot gedraaid. Nu maar hopen dat Fred snel beter is. Beterschap!

In de avondschemering gaan de lichten aan. Drie Uren van Oss 2018. Foto Wijnand Krabman.

Internationaal

Het waren met recht internationale wedstrijden (op regelmatigheid, niet snelheid. Dat spreekt vanzelf). Een groep Belgen deed mee (het Legends Team), maar ook uit Duitsland was een grote delegatie op komen dagen. En er was een Amerikaan, Paul Klopp, die was uitgenodigd door het MZ Racing Team.
“Samen met Leen de Heer reed ik met de zeer mooi geprepareerde en prachtige Honda CBR400RR ’87. Daarnaast kon ik deelnemen in nog twee verschillende klassen: de 500cc en de EVO. Het ging allemaal heel goed. Veel tijd op de baan, snelle pitstops, prachtig weer, een hoop publiek en een geweldige sfeer. We namen zelfs enkele prijzen mee naar huis. De eerste plaats (Leen) en de tweede in the EVO-klasse.”

Paul Klopp, uit de USA. Hij vervult een bestuursfunctie in de Amerikaanse classic racescene. Foto Raymond Brouwer.

Paul Klopp, uit de USA. Hij vervult een bestuursfunctie in de Amerikaanse classic racescene. Foto Raymond Brouwer.

Uitslagen

Uitslag Endurance Oss 2018

De demo’s

Wel vaker de pechvogel: Ezra Brouwer met zijn 125 Suzuki. Foto: Wijnand Krabman.

De 750cc-klasse. Walter Kleeven ving een Ducati-onderonsje. Foto: Walter Kleeven.

De 750cc-klasse. Walter Kleeven ving een Ducati-onderonsje. Foto: Walter Kleeven.

Zo moest Willemijn de tijdwaarneming doen, op het dak van de dubbeldeksbus aan start-finish. In de brandende zon en bij gebrek aan een afdak bracht ze de hele dag door onder een paraplu. Tegen de warmte, en om het laptopscherm te kunnen lezen. Foto Gijs van Hesteren.

De Drie Uren

Vlak voor de start bouwt de spanning zich op in de pitstraat, die dit keer goed zichtbaar was voor het publiek. Foto: Walter Kleeven.

Vlak voor de start bouwt de spanning zich op in de pitstraat, die dit keer goed zichtbaar was voor het publiek. Foto: Walter Kleeven.

De start van de Drie uren. Foto Wijnand Krabman.

Een talrijk publiek bekijkt, nee, erváárt, de start van de endurance. Foto: Walter Kleeven.

Een talrijk publiek bekijkt, nee, erváárt, de start van de endurance. Foto: Walter Kleeven.

Leo Spierings op de Ecurie Spierings Honda CB750. Drie Uren van Oss 2018. Foto Wijnand Krabman.

 

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>