Demo Classic Oosterwolde klapstuk StarTwincup

Oosterwolde – Vorig jaar ging de classic racedemo aan de Grote Woldweg ten onder in stormvlagen en regengordijnen. Tegen drieën waren coureurs en publiek rillend vertrokken, om thuis voor de kachel uit te dampen. Dit keer echter vond de demo van Gijs van de Weg en zijn vrijwilligers plaats onder een warme nazomerzon. Dankzij het mooie weer zaten zowel het rennerskwartier als de publieke tribunes vol. Vanzelfsprekend leidde een en ander tot een mooie wedstrijddag. De commentaren na afloop waren dan ook zonder uitzondering geestdriftig. En natuurlijk een uniek duo dat met de StarTwincup naar huis ging. Onderaan dit bericht een foto-impressie van de dag.

Snelle bochten op het Grote Woldcircuit, met hier en daar smal asfalt. (Foto: Jacob Waterweg)

Eigenlijk was er maar één die wat minder happy naar huis ging: dat was Ad Roeffen, die zich in de 750cc-klasse had verremd aan het einde van het 1.100 meter lange rechte stuk. Hij vertelde later: “Het was de eerste of tweede ronde. Ik pakte de rem er gewoon bij en ineens was ik het voorwiel kwijt. De schade valt mee. Het is gebleven bij kneuzingen aan mijn borst- en schouderspieren en aan krassen op de racekuip. Nou ja, dan heb ik deze winter wat te doen.”

Behalve die van Ad waren er geen glij- of valpartijen deze dag. Daarmee gaat deze zevende editie van de Demo Classic Oosterwolde de boeken in als één van de leukste van de afgelopen tijd. Omroeper Wim Knöps praatte het hele gebeuren deskundig en onverdroten aan elkaar, de lokale omroep Loco Radio bracht verslag uit aan de verre omgeving en de motoren en coureurs draaiden hun rondes over het ruim twee kilometer lange parcours, dat vroeger, in de hoogtijdagen van de Nederlandse motorsport, al dienst had gedaan als wegracecircuit.

Henk van den Berg en Hendrikje Jacobs waren met veel donderend geweld heel snel onderweg met hun BMW-zijspancombinatie. Na afloop van de wedstrijden waren ze bovendien zó snel vertrokken uit de paddock, dat ze hun beker voor de eerste plaats op het podium misliepen. (Foto: Jacob Waterweg)

Voor Yamaha XS650-rijder Jan Smit was het de tweede SAM-demo waaraan hij deelnam. “Prachtig evenement, heb het erg naar mijn zin gehad”, zei hij erover. Niet minder dan drie merkgenoten gingen in de 750cc-klasse van start, al blijft het leeuwendeel in die klasse toch bestaan uit Ducati’s in allerlei verschijningsvormen. Wat dat betreft bood de zijspanklasse meer variatie, met onder meer Onno de Bruijn/Tamara de Vos op A10 BSA 650cc, Elwin Moes/Mitzi Vrancken met Yamaha RD350, Karl de Jong/Helma de Vos met Suzuki, Henk van den Berg/Hendrikje Jacobs met BMW. Jammer dat Wim Barneveld/Leo Kuipers met panne uitvielen.

Voor de combinatie Rudi de Wit/Maaike Looij was het een speciale dag: niet alleen was het voor Maaike een debuut als bakkeniste, de driecilinder tweetakt Suzuki bleef netjes heel en ze ontvingen uit de handen van cupsponsor Kees van der Starre de StarTwincup, waarmee ze geëerd werden als meest uitzonderlijke coureurs van de dag, met de meest uitzonderlijke motor. Iets minder leuk dan weer was het falen van het camperbusje. Dat werd pas een dag later door de bergingsdienst bezorgd in Tilburg.

Een busje met panne. (Foto: Rudy de Wit)

Albert Den Hartog schreef na afloop op Facebook: “De laatste demo van het seizoen, in Oosterwolde. Ik heb een geweldige dag gehad, mooi weer en alles was super georganiseerd! Motor liep erg goed en dan de dag afsluiten met de eerste plaats, gewoon fantastisch ??.”

En Frank Stockhecke: “Het was een super-evenement, met prachtig weer.”

Een bijzondere motor in het veld was de driecilinder diesel van StarTwinsponsor Kees van der Starre. In de vorige editie viel de motor op door de uitstoot van grote zwarte wolken. “Dat is nu over; hij loopt tegenwoordig op GTL, een brandstof die eigenlijk is bedoeld voor de scheepvaart”, legde Kees uit. “Hij brandt nu schoner en is nog sneller bovendien. Ik kan aardig meekomen in de groep van de EVO-rijders en endurancemachines. Knappe jongen die mij eruit trekt.”

Kees van der Starre, sponsor van de StarTwincup, met zijn handgebouwde dieselmotorfiets. (Foto: Jan Exel)

Video Loco

De lokale omroep vervaardigde een boeiende video over de Demo Classic Oosterwolde. EVO-rijder Erik Blokzijl had er de volgende mening over: “Geweldige film van een prachtig evenement.”

Uitslagen

Rectificatie van de uitslag van de 500cc; de bij de prijsuitreiking genoemde nummer 1 rijdt niet in de 500cc. Hierdoor zijn alle winnaars een plek opgeschoven. Ze kunnen hun beker op het feest op 24-11 omruilen voor de juiste.
(Foto’s prijsuitreiking: Gijs van Hesteren)

50/125cc
1. Jacob Veldman
2. Stephan de Roo
3. Joan van de Pol
4. Ewald Hoksbergen
5. Pascal Palmbergen
6. Ed van Dijk
7. Danny van Gent
8. Leo van Gansewinkel
9. Marc Ariëns
10. Arno Bouwman

250/350cc
1. Albert den Hartog
2. Peter Reckweg
3. Hilco Schottert
4. Emiel Arends
5. Henk Blokhuis
6.Emile Verstege

500cc
1. Cor Smal
2. G. van Rijssen
3. Raymond Kuipers
4. George Bovee
5. # 536
6. Marc Beltman
7. Frans Verstege
8. Jaap ten Hove

750cc
1. Arie de Man
2. Ger Bos
3. Reint Kloppers
4. Gijs van Hesteren
5. Nico Rijkhoff
6. Jurgen Winters
7. Tajan van der Wiel
8. Harry Bouwman
9. Goos Bartels
10. Arie Middelkoop

EVO/endurance
1. Houke Stobbe
2. Erik Blokzijl
3. Ingmar de Weerdt
4. Raymond Rengers
5. Elwin Moes
6. Jos Scheve
7. Diesmer Sneller
8. Ronny Kroes
9. Kees van der Starre
10. Frank Spaaij

Zijspan
1. Onno de Bruin/Tamara de Vos
2. Karl de Jong/Helma de Vos
3. Henk van den Berg/Hendrikje Jacobs
4. Marcel Hannink/Elise Wassink
5. Harry Althof/Palmira ter Steeg
6. Remco Moes/Mitzi Vranken
7. Rudi de Wit/Maaike Looij

StarTwincup

Rudi de Wit/Maaike Looij

Foto’s

Black Mambarijders in de 50-125-klasse. Nr 133: Piet van der Gaag; 166: Leo van Gansewinkel; 107: Johan Emmers. (Foto: Jan Exel)

Hans van der Starre met de Startrick-special waarmee hij ook rijdt in het NK Classics. (Foto: Gijs van Hesteren)

Jeroen Meijer met de Honda-special in de 250-klasse. (Foto: Jan Exel)

Marcel Hannink en Elise Wassink met de BMW. (Foto: Jan Exel)

De onnavolgbare stijl van de Nederlands kampioen Classics, Marc Beltman. (Foto: Jan Exel)

Rudi de Wit en Maaike Looij met het Suzukizijspan, dat na dikke pech in Dodewaard in Oosterwolde gelukkig liet zien waartoe het in staat is. (Foto: Jan Exel)

Tajan van der Wiel met de CB750 Honda Japauto. (Foto: Jan Exel)

Van den Berg leidt Althof door de bochtenslingers achterin het parcours. (Foto: Jacob Waterweg)

Karl de Jong/Helma de Vos. (Foto: Jan Exel)

Poster demo classic Oosterwolde

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>