Dertig klassiekers tijdens WK Superbike Assen

Expositie Fanzone World SBK

ASSEN – Soms zit de SAM-kalender in de winter en in het voorjaar nog voller dan in het wedstrijdseizoen. Vooral in de maand april was het raak en dit keer ook tijdens een wereldevenement op een wereldcircuit. Zo’n dertig klassieke racemotoren stonden in het derde weekend van april tentoongesteld op het TT-circuit, in de zogenaamde Fanzone van het wereldkampioenschap Superbike. Daarvan zeker een tiental SAM-machines.

Tekst en foto’s: SAM/www.festinalente.nl, Gijs & Inge van Hesteren

Fanzone dag III 1382-1024

Het ging om een last-minuteactie van het TT-circuit zelf. Een kleine week van te voren werd SAM gebeld door Kevin Valk, Business Consultant van het circuit en zelf een niet onverdienstelijk deelnemer aan het WK Superstock. “Misschien een rare vraag. Via Jos Duinkerken van ‘Tour de TT’ en ‘9- Jaar TT’ kregen we jullie telefoonnummer. We willen midden in het rennerskwartier, op een voor het publiek toegankelijke plaats, een expositie inrichten van historische motoren. Kunnen jullie daaraan meewerken?”

Zes uitlaatpijpen

Roel van Spijker

Roel van Spijker

Dat konden we bij SAM, en dat lukte ook Koen Muijlwijk van de HMV en Theo Reynen van het hernieuwd uit de as herrezen CMDT. Vier dagen lang stonden de motoren van de drie organisaties op een prominente plaats tentoongesteld. Honderden, zo niet duizenden bezoekers konden zien dat er naast al het moderne racegeweld ook nog zoiets als classic racing bestond. Heel veel positieve reacties, soms heel wisselend.

De replica Honda zescilinder van Roel van Spijker was een van de grootste aandachttrekkers, met zijn zes zwarte uitlaatpijpen. De één schoten de tranen in de ogen (‘Wat geweldig dat ik dit nog mag meemaken. Ik moet terugdenken aan mijn kinderjaren in de jaren zestig, toen Jim Redman en Mike Hailwood op motoren als deze over het TT-circuit voorbij raasden!’); de ander vond het helemaal niks, want geen ‘echte’. Roel kon dat niks schelen. “Het enige dat je kan doen is replica’s bouwen. De originele machines bestaan niet meer of staan in musea!”

Een ander hoogtepunt was de Gilera 500cc viercilinder uit 1957 van Theo Reynen. “Dit is geen replica,” zei hij, “met deze motor is daadwerkelijk gestreden om de wereldtitel. Van dit type zijn er nog maar drie op de wereld. Twee rijden niet meer. Die staan inderdaad in een museum. Maar met de mijne rijd ik nog heel regelmatig in racedemo’s.” Kom daar maar eens om…

Goede gesprekken

Nuttig neveneffect van het hele gebeuren waren de gesprekken die gevoerd werden met de mensen van de andere behouds- en demo-organisaties. Over de SAM bestaan nog wel eens misverstanden en die werden uit en te na doorgesproken. We denken dat ieder het er uiteindelijk over eens was, dat de klassieke wedstrijdsport met tweewielers weliswaar verschillende uitgangspunten kent, maar dat het bij allen gaat om de liefde voor het materiaal, de sportiviteit en de kameraadschap onderling. Peter de Jong, eigenaar van een 1957 BSA Goldstar gaf toe: “Wat de snelheidsverschillen betreft, die zie je ook bij de RMM of de HMV. Uiteindelijk komt het bij racedemo’s neer op het gebruiken van je gezonde verstand en verstandig omgaan met het gashendel.”

Ook de verhoudingen met de mensen van het TT-circuit kregen een positief zetje en dat is voor een racedemo- en wegraceorganisatie als SAM nooit weg. Kevin Valk had het na de ontvangst op donderdag te druk met zijn eigen deelname aan het WK Superstock. In zijn plaats kreeg Iris de Jong Posthumus de begeleiding van de Fanzone in haar schoot geworpen. Dat deed zij met verve en heel effectief, daarvan kunnen de eigenaren van de klassieke bikes getuigen. Allemaal waren zij dik tevreden over de omvangrijke lunchpakketten, de vrijkaarten, de accommodatie en de samenwerking.

Goede gesprekken. Midden: Iris de Jong Posthumus

Goede gesprekken. Midden: Iris de Jong Posthumus

Dorna

Goed merkbaar was de lichte spanning tussen het TT-circuit en Dorna, de organisatie die het WK Superbike onlangs heeft overgenomen. Laatstgenoemde bekijkt alles wat er gebeurt hoofdzakelijk door een commerciële bril. ‘Heeft het nut voor de televisie-uitzendingen? Hoe kijken de sponsoren er tegenaan? Brengt het wat op?’, terwijl de Assenaren denken als echte liefhebbers. “Een mooi evenement voor alle toeschouwers, dat staat voorop. Wij vonden de expositie van de klassiekers een heel mooie toevoeging. Voor herhaling vatbaar,” vatte Iris het weekend namens de TT-circuitorganisatie samen.

Een woord van dank tot slot aan de SAM’ers Gerry Hemsens, Geert Klaassens, Gert Moes, Tajan van der Wiel, Roel van Spijker, Coeno van Houten en diens twee vrienden die hun Yamaha’s TZ750 ter beschikking stelden, en niet te vergeten aan Gerard van der Wal en Gerard Kampen, wegracers van weleer, die bereid waren SAM op zeer korte termijn uit de brand te helpen met hun motoren.

Op het podium in de Fanzone: darten met kampioenen.

Op het podium in de Fanzone: darten met kampioenen. In beeld onder andere Michael van der Mark, Leon Haslam, Tom Sykes.

Fanzone dag II 618a-850t

Best vermoeiend, vier dagen Superbike op het TT-circuit

Fanzone dag III 1406-1024

SAM-zijspanners goed vertegenwoordigd

Fanzone dag IV (668)-850t

Gerry Hemsens

Fanzone dag IV (645)-850t

Theo Reynen. “Deze Gilera Piuma is voor de korte circuitjes”.

Fanzone dag IV (621)-850t

“Met deze rij ik op de snelle banen. Geklokt op 257 km/u.”

Fanzone dag IV (648)-850t

Frederik Niehuis

Fanzone dag IV (635)-850t

HMV-rijder

Fanzone dag IV (603)-850t

Peter de Jong

Fanzone dag IV (579)-850t

HMV-rijder

Fanzone dag IV (616)-850t

HMV-rijder

Fanzone dag IV (712)-850t

CMDT-rijder

Fanzone dag IV (708)-850t

CMDT-rijder

Fanzone dag III 1367-1024

Heel veel interesse voor de viercilinder Gilera

Fanzone dag III 014ua-1024

Gert Moes en Gijs in de Fanzone

Fanzone dag II 013-1024t

Gerard van der Wal

 

 

1 Comment
  • Hakneh Amedeim Miedema 09/06/2015

    Ik vind Dorna gek.

    Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>