Donateurs geven SAM groen licht

AMERSFOORT – Het jaar 2017 zal een lastig jaar worden, maar de donateursvergadering in Het Klokhuis te Amersfoort leverde veel goeds op. Een eerlijke verantwoording door de kascommissie, een plan van aanpak voor het komende jaar, een demo-organisator die er weer zin in krijgt, een endurance in Etten-Leur en hernieuwd vertrouwen, in ieder geval bij het vijfenveertigtal donateurs dat naar Amersfoort was gereisd.

Cees Eikelenboom, die samen met Margriet de Weerd de kascommissie had gevormd, vatte het jaar 2016 nog eens samen. “Het was een rommeltje. Essentiële dingen waren niet geregeld. Gelukkig trad Carolien de Weerdt rond mei, juni aan als penningmeester. Ze trok direct aan de bel, maar het duurde even voordat de problematiek in zijn volle omvang was ontrafeld. De oud-voorzitter trok zijn consequenties en trad af. Hij heeft goed meegewerkt met het onderzoek van de kascommissie. We hebben geen bewijs kunnen vinden voor de verhalen op Facebook dat er geld achterovergedrukt zou zijn.”

De commissie stelde voor om een streep te zetten onder het verleden en nu naar de toekomst te kijken. De mensen in de zaal konden zich daar breed in vinden, na een stevige discussie over wat wenselijk en wat haalbaar was. Jan van Dam, organisator van de 3 Uren en de TT van Elst, legde een emotionele verklaring af. “Er is onderhand zóveel gebeurd. Is er nog iemand met wie ik zaken kan doen? We wilden eigenlijk maar eens een jaartje overslaan.”

Applaus

De mensen in de zaal schrokken daarvan. Zij deelden zijn zorgen, maar wilden het hoofd niet in de schoot leggen. Jan van Dam ging daarin mee. De bestuursleden van nu zitten er pas een klein jaar tot enkele weken. Hij vond het moedig dat de schouders eronder wilden zetten. “Dan gaan wij nu knokken voor een evenement in Elst. Maar dan wordt het wél in september.”

Het leverde hem applaus op. Jan moet nu in gesprek met zijn achterban, die er al min of meer van uit was gegaan dat er dit jaar geen demo in Elst zou plaatsvinden. Er ontstond nog meer positiefs. Arie de Man organiseert dit jaar voor het eerst een demo in het Brabantse Etten-Leur, samen met Corné van Ginneken. Hij liet zich door Jan’s verhaal inspireren en bood aan om ook een endurance te verbinden aan zijn evenement. Nog meer applaus. Wat betreft de kalender in het algemeen, er is nu een nieuwe, zie onderaan dit bericht. De demo’s in Zwolle en Luttenberg vallen uit, jammer genoeg. Na alle perikelen deze winter en in het voorjaar kregen Carolien en Martin het niet voor elkaar om het verloren vertrouwen van de organisatoren daar terug te winnen.

Het evenement ‘onder voorbehoud’ te Meppen is zeer onzeker, want het circuit heeft voorlopig nog geen certificering voor tweewielers kunnen veroveren. Aan de andere kant zijn er onderhandelingen aan de gang met de organisatie van Battle of the Nations. Vorig jaar reden de SAM’ers tijdens het Battleweekend een endurancedemo op het TT-circuit. Dit jaar geen Battle, maar men wil toch iets organiseren.En Adrie Spierings bood spontaan aan om te gaan praten met de Zomeravondcompetitie.

Praktisch gezien betekent dit dat er nu zeven demo’s staan – één per maand. Met bij Elst en Etten-Leur een drieurenwedstrijd.

Transponders

Vervolgens besprak men de tijdwaarneming. Voor alle taken zijn er te weinig vrijwilligers. Voor de tijdwaarneming is in elk geval niemand beschikbaar. De zaal was het er heel erg over eens: in 2017 geen tijdmeting met transponders. De regelmatigheid wordt handmatig geregistreerd. Tenzij zich ineens iemand aandient om in de caravan te zitten. Voor de bezitters en huurders van de transponders inderdaad vervelend, maar zo te horen lag niemand er erg wakker van.

Natuurlijk besprak men het Plan van Aanpak dat de afgelopen tijd tot stand was gekomen. Het bestuur besloot dit niet online te plaatsen, maar het is opvraagbaar voor iedere donateur. “Een mailtje volstaat”, zei penningmeester Carolien de Weerdt. Een van de goede aanvullende ideeën was meer aandacht voor fondsenwerving. Een club van honderd, sponsoring voor de SAM als club, of aandelenuitgifte. Het bestuur gaat met deze ideeën aan het werk, samen met enkele betrokken donateurs. En het onderwerp ‘vrijwilligers’ komt altijd terug. Om te beginnen voor de demo in Hierden, waar mensen die voor baancommissaris willen spelen hard nodig zijn. De eerste coureur wiens motor nog niet klaar was heeft zich hiervoor al aangemeld. Kom op mensen, al is het maar voor één manche.

Gijs van Hesteren

Stand van de demokalender per 23 april

Met de aantekening dat de Elst-organisatie een en ander intern aan het afstemmen is, dat er gewerkt wordt aan het toevoegen van een endurance aan het programma van Etten-Leur en dat er misschien nog een endurance komt op een vast circuit.

6 mei – Hierden

10 juni – Ermelo

9 juli – Midlandcircuit Lelystad

26 augustus – Etten-Leur

9 september – GP van Dodewaard

23 september – Drie Uren van Elst (Gld.)

24 september – TT  van Elst

7 oktober – Oosterwolde

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>