Het SAM-coronajaar

Wat een jaar was het! Alles stond op zijn kop: de wereld, Nederland, en ook een beetje de SAM. Toch lukte het ons om in juni en augustus twee trainingsdagen te organiseren op het Midlandcircuit. Een groot compliment ook aan mensen als Hans Dornbos en Johan Emmers. Zij staken stevig hun nek uit voor de doelgroepen van onder andere de SAM en organiseerden meerdere circuitdagen op bijvoorbeeld Assen en Mettet. En afgelopen weekend lukte het Jeroen van Beek en een hechte club vrijwilligers om op de valreep een racedemo plaats te laten vinden op de Luttenbergring. De SAM was er alleen maar een beetje zijdelings bij betrokken; ze deden het geheel op eigen kracht. En dit werd de enige echte racedemo van 2020. Wat een succes was het, met meer dan 320 deelnemers. Dat zou een weekend later al niet meer mogelijk geweest zijn…

Zo was er toch nog wat te rijden dit jaar. Wat het volgende seizoen zal brengen is een grote vraag. Toch beginnen we een racedemo-programma in elkaar te draaien. Binnenkort zullen we dat aan jullie voorleggen. We hopen dat we er – mede  in samenwerking met andere organisaties – een mooier en coronavrijer jaar van kunnen maken.

Onlangs bespraken we het een en ander tijdens een bestuursvergadering. Hieronder een paar zaken die aandacht verdienen.

Aanmoedigingsprijs

Aan mij de eer om jaarlijks de Inge van Hesteren Aanmoedigingsprijs uit te reiken. Natuurlijk blijf ik razend nieuwsgierig naar de identiteit van de initiatiefnemer en goede gever hiervan. Maar deze blijft zoals in voorgaande jaren graag onbekend.

Heel raar vind ik het, dat ik de prijs dit jaar niet kan toekennen tijdens een jaarvergadering. Covid-19 maakt het er niet leuker op, maar dat wisten we allemaal al.  Enfin, ieder jaar weer doet het me heel erg goed om op deze manier wijlen mijn maatje in zaken en liefde (en in motorsport) zo te herdenken. En tegelijkertijd een pluim te geven aan een SAM’er die zich bijzonder heeft onderscheiden voor de motorsport.

‘Aan wie ga je de prijs toekennen?’ vroeg Carolien mij tijdens onze bestuursvergadering van vorige week. Ik had er tot dat moment nog totaal niet over nagedacht, ik dacht aan verschillende mensen, maar kwam al snel op één naam. ‘De aanmoediging gaat naar Black Mambavoorman Johan Emmers. Want hij wist het deze zomer tot twee keer toe voor elkaar te krijgen dat er veertig – en de tweede keer tachtig – classicrijders de verre reis naar het Waals-Belgische Mettet ondernamen. Ze reden daar de hele dag hun rondes. Volgend jaar heeft Johan plannen voor een heel weekend met classics, misschien wel met een endurancedemo zelfs!’

Dus Johan, de aanmoedigingsprijs is voor jou, met de complimenten van ons hele bestuur en vanuit de wolken hierboven ook van Inge. Als het lukt om komend voorjaar een SAM-vergadering te beleggen zullen we hem persoonlijk aan jou overhandigen.

Najaarsvergadering

Komt er een najaarsvergadering, zullen jullie je afvragen? Nou nee, we denken niet dat dat een goed idee is in deze besmettelijke tijden. Laat staan dat het zou mogen, met alle nieuwe verzwaarde maatregelen die momenteel op ons afkomen. We mikken op januari – wie weet is er dan sprake van versoepeling. Maar als iemand goede ideeën heeft horen we ze graag!

Gezocht: voorzitter, penningmeester

Het SAM-bestuur is dringend toe aan vernieuwing. Onze penningmeester Carolien de Weerdt en ondergetekende zouden graag meer tijd willen besteden aan andere belangrijke zaken en wij stellen daarom  onze functies ter beschikking. In de loop van afgelopen jaar heb ik al vele mensen gevraagd of ze de voorzittershamer willen overnemen – helaas nog met weinig succes. Voor mij is 31 december toch echt de deadline, Carolien wil desnoods nog één seizoen meedraaien.

Beurzen

In december staat Central Classics te Houten op de agenda, en in januari de Oldtimerbeurs te Rosmalen. Of de evenementen doorgaan is een grote vraag. De organisatoren gaan ervan uit dat het lukt, dus we gaan het zien.

De financiën

Een twintigtal SAM-rijders heeft voor het seizoen 2020 de volledige jaarbijdrage betaald. Uiteindelijk waren er helaas maar twee evenementen. Die werden daarmee wel duur betaald. We zijn wél heel blij geweest met het vertrouwen dat eruit sprak en daarom heeft het bestuur besloten deze mensen voor seizoen 2021 een korting van 50% te geven op hun deelname.

Aan de kosten voor het MON-startbewijs kunnen we helaas niets veranderen. Beschouw de 90 euro maar als een investering in de breedtesport als geheel. Onze bond ontleent er bestaansrecht aan.

De financiën van de SAM zijn op orde. We kregen weinig binnen, maar met slechts twee evenementen hadden we ook geen hoge kosten, al is het afhuren van een gesloten circuit altijd duurder dan het rijden op een stratenparcours. Zodra het mogelijk is een SAM-vergadering te beleggen zullen we kosten en baten en de balans verder toelichten.

De andere tarieven (donatie, dagverzekering, deelname op evenementbasis) blijven voor volgend jaar ongewijzigd. Wél zullen we voortaan vasthouden aan de coronawerkwijze: inschrijven en betalen vooraf en digitaal.

 

We blijven rijden!

Gijs van Hesteren

Voorzitter SAM

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>