Eerste SAM-demo 2012 enerverend

Eerste SAM-demo 2012 enerverend

Geplaatst op 6 mei 2012

Verslag demo te Nunspeet

Nunspeet, 5 mei: de eerste racedemo van het jaar 2012. Het circuit was bochtenrijk en daardoor voor de rijders veeleisend. De organisatie, de rijders en het publiek hadden er zin in, na de lange winterrust. Een grote groep deelnemers meldde zich aan de start. De klassen 750cc en Youngtimers telden ten opzichte van het voorgaande jaar de meeste nieuwe coureurs. Zij namen een aantal zware BMW-boxertwins mee en een tweede Yamaha XS650, enkele Ducati’s en Honda viercilinders stonden aan de start. Ook in de zijspanklasse een verse combinatie: John Hersevoort, tot dusver rijder in de 750cc-klasse had een nieuwe Honda CB750 opgebouwd. Over hem later meer. In de 350cc verwelkomen we met plezier Piet Mager met zijn Cromwellpotje en Velocette, in de 500cc onder andere enkele CRMCH-rijders.

Voorjaar

Het bruisende voorjaarsbloed zorgde voor spannende regelmatigheidsdemonstraties. De grote groep novices kon goed meekomen en reed met het verstand. Toch werd er af en toe stevig doorgereden. Dat leverde enkele incidenten op, met name nadat in de middag wat regen was gevallen. Een ongeval tijdens de op één na laatste heat betekende tevens het einde van de demodag, toen John Hersevoort met zijn zijspan een strobaal raakte en daardoor zijn machine niet op de baan kon houden. Een lantaarnpaal en een dranghek stopten de onvrijwillige voortgang, maar een dame uit het publiek bezeerde zich. Gelukkig ging het even later alweer beter en kon ze op eigen benen huiswaarts, na excuses van rijder en organisatie aanvaard te hebben. Bakkenist Willem van Dis moest even mee de ziekenauto in; hij had last van pijn in zijn schouder. Naar het liet zich liet aanzien had hij geen ernstige blessure. De lantaarnpaal en de Honda kwamen er niet zonder schade vanaf.

Het blijft een snelheidssport en er kan altijd iets misgaan, ondanks de zelfbeheersing van de coureurs en vermaningen en adequaat reageren door de wedstrijdleiding. Het is goed als de heren en dames coureurs dat in het achterhoofd houden bij de komende demo’s. Voor het publiek: volg altijd aanwijzingen van de officials op en begeef u niet op plaatsen die gevaar kunnen opleveren.

Organisatie

Een compliment aan de organisatie van de demo. Door de inzet van vele vrijwilligers is er gezorgd voor een dag, die uiteindelijk door iedereen als zeer geslaagd werd gezien. Fijn, dat we ‘s ochtends ook onze speaker Henk Miedema even mochten begroeten. Door problemen met zijn gezondheid kan hij voorlopig niet als omroeper optreden. We waarderen het des te meer dat hij ondanks zijn ziekte toch naar Nunspeet wist te komen.

In het zonnetje ook even onze onvermoeibare Riet Welvaart. Haar verjaardag valt op 5 mei en dat lieten alle coureurs haar weten met een welgemeend “Lang zal ze leven”! Een vreemde dag voor een jarige trouwens; na afloop troffen Riet en Evert Welvaart hun huis aan in chaos, ten gevolge van een inbraak.

Volgende week: demo Dodewaard

Foto’s en video’s volgen spoedig. Nu zien we uit naar de volgende demo. Over een week ontmoeten we elkaar weer in Dodewaard.

Lees hier meer over Dodewaard

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>