Goedbezochte eerste SAM-demo

Update: hoe het gaat met Willem Brink
Update: fotoalbum nu beschikbaar op de fotopagina’s
Update: nu met ooggetuigenverslag van Rudi & Lindsay Sidecar Racing

Seizoensopener met voorjaarskriebels

Het voorjaar gierde zaterdag de derde mei door ieders aderen. Eindelijk een einde aan de lange winter, eindelijk de kans om de zorgvuldig geprepareerde machinerie uit te testen. Daarom een eerste demo met heel veel rijders, heel veel nieuwe ook. Het harde werken van de afgelopen vijf, zes jaar begint vruchten af te werpen. Succesvolle seizoenen leidden in 2014 tot niet minder dan 65 nieuwe toegelaten motoren, meldt de SAM-toelatingscommissie.

Hierden-14 545u-1250

Start 250cc-klasse

Fijn en niet zo fijn

Niet alleen heel veel rijders, maar ook veel publiek. De catering keek steeds blijer in de loop van de zonnige, maar wat schrale dag. Uiteindelijk kwam de temperatuur ruim boven de twintig graden. Niet dat het in Hierden allemaal perfect verliep. Twee ongevallen moesten genoteerd worden. Dat waren er twee teveel,zullen ook de betrokken coureurs beamen. Geen van beiden wist achteraf precies te vertellen hoe zij ten val waren gekomen.

Louis van Nieuwenhuysen brak zijn sleutelbeen. Aanvankelijk bleef hij in het rennerskwartier, maar later ging hij voor de zekerheid toch maar even naar het ziekenhuis. Het gaat alweer beter met hem. De rit van zijspanrijder Willem Brink eindigde in een aanpalende tuin. Zijn bijrijder kwam met de schrik vrij, maar zelf brak hij verschillende botten in been en arm, en enkele ribben. Pijnlijk, weten we uit eigen ervaring. De ambulance bracht hem naar het Isala Ziekenhuis te Zwolle. Daar is hij meteen onder handen genomen en de eerste operatie aan zijn arm was succesvol. Naar omstandigheden gaat het goed met hem, berichtte zijn familie. Hij ligt er nog wel een paar dagen. We konden het kamernummer nog niet nagaan, maar hij stelt vast prijs op bezoek of een kaartje. De post kan naar zijn huisadres: Zomerdijk 68, 8079 TL Noordeinde. Beiden veel en snelle beterschap gewenst!

Update per 23 mei: Jenneke Brink, dochter van Willem Brink meldt: “Hij is afgelopen maandag geopereerd aan zijn heup en voor de tweede keer aan zijn arm. Eind volgende werk gaat hij naar het revalidatiehuis in Zwolle om te revalideren. Dit gaat nog wel 2 á 3 maanden duren. Dus hij is nog wel even bezig!”

Hierden-14 I 588ua-1250

Het span van Joop Berghorst in één van de vele linkerbochten

Terug van weggeweest was Guido de Wit. Voorzien van een nieuwe heup haalde hij op zijn sloffen de eerste plaats in de 50cc-klasse binnen. “Gewoon regelmatig rijden,” zei hij tijdens de prijsuitreiking. En kijk hoe sterk de clubgeest is onder de SAM-coureurs: Laverdacoureur Hans Bataille kwam de hele dag geestelijke ondersteuning geven, ondanks het ongeval dat hij een dag eerder meemaakte, toen een wat oudere dame ineens midden op de weg stil ging staan, pal voor zijn neus. Einde Laverda voorlopig.

Organisatie geen sinecure

Deze demo was een ‘eigen productie’ van SAM. Bestuurslid Tonnie van de Bunte heeft zich er het vuur voor uit de sloffen gelopen. Daarnaast waren er de vele vrijwilligers, die aan de roep om hulp gehoor hadden gegeven. Genoeg waren het er nog steeds niet, maar het hielp wel! Laten we de inzet van het nieuwe vaste bacoteam niet vergeten, mannen die onder andere afkomstig zijn van het TT-circuit. Bij ons is het leuker! En van Ben Juring, al wedstrijdleider bi jKNMV en MON toen velen van ons nog op de driewieler zaten.

Nu beginnen de voorbereidingen voor de SAM-wegrace te Assen, op 5 mei, en de volgende demo te Dalfsen, op 1 juni.

Hierden-14 352u-1250

Natuurlijk maakt de wethouder een openingsronde in het zijspan van SAM-coureur Harry Althof.

Verslag Rudi & Lindsay Sidecar Racing

Lindsay schreef een verslag op de Facebookpagina van Rudi & Lindsay Sidecar Racing. We kregen toestemming om het hier weer te geven.

2 mei was het zover! De camper gereed gemaakt voor vertrek en de Schmid opgehaald (incl. Peter/ Helen en het Ducati zijspan) op naar Hierden! Het 1e evenement van 2014 welke wij gingen rijden voor de SAM- Stichting Aanvullende Motorport… Omdat wij meestal een dag eerder aankomen hebben we geruim de tijd om de voortent op te zetten en gezellig bij te kletsen met mede motorsportliefhebbers. Zo gezegd zo gedaan, biertje erbij en lekker op tijd naar bed zodat we de volgende dag goed uitgerust wakker worden. Ondertussen heb ik ook met de andere dames van de Vos het circuit verkend ….

De volgende ochtend beseften we dat het een spannende dag zou worden, voor zowel ons als voor ons Becky die vandaag volledig gesocialiseerd ging worden met de geluiden van motoren en drukte van mensen en wat allemaal nog niet meer wat voor ons normaal is maar voor een pupje helemaal nieuw. Voor ons werd het een spannende dag omdat het het eerste evenement met de Schmid Suzuki werd, met de baan ook linksom wisten we dat het een zware dobber zou kunnen worden. De training was om half 12 en we dachten helemaal klaar te zijn voor de eerste rondjes tot bleek dat er een stuurpen afgebroken was, oud motorsport vrienden van Rudi die erbij stonden hebben ons snel geholpen zodat we toch van start konden, in de gauwigheid vergaten we de benzinepomp aan te zetten zodat we na 2 rondjes opeens wel erg langzaam reden en er een zijspan wat achter ons reed ook wel erg dichtbij kwam. Even stonden we aan de kant, Rudi probeerde mij te motiveren om het zijspan met hem erop aan te duwen en dan te starten. Ik als diehard probeer dat dan ook maar dit bleek al gauw onbegonnen werk, het zweet droop van mijn rug en het span kwam maar enkele meters vooruit. We zagen dat we bij een erf stonden welke van boven naar beneden liep en zetten het zijspan bovenaan het erf, omdat er ondertussen op dezelfde plek nog een zijspan kwam te staan met stukke kon die bakkenist ook helpen met aanduwen en we startten weer!

Hierden-14 355-1250

Vanaf dit seizoen maakt naast Berend Roke (links)  ook Ben Juring (rechts) deel uit van het wedstrijdleidersteam

Tot we bij Start/Finish aankwamen en we niet meer verder mochten rijden, een andere zijspancombinatie was in een bocht rechtdoor gegaan en met flinke botbreuken afgevoerd hoorden wij later. We hopen dat het nu weer wat beter met hun gaat. Dit was dus voor ons de training. Een hectisch begin met weinig rijtijd. Gelukkig was de baan niet zo moeilijk om te onthouden dus we hadden er wel vertrouwen in. De 1e manche ging voor Rudi als rijder erg goed vond ik, kwamen goed uit de bochten weg en Rudi gaf behoorlijk gas. Ik als bakkenist had het zwaar, door de kleine ruimte die ik nu heb kon ik moeilijk (snel) terugkomen in de bak waardoor ik een paar keer flinke kramp kreeg in mijn rechterbeen. Het snel terugkomen was wel belangrijk omdat de linkerbochten behoorlijk dicht bij elkaar lagen. Ik was dus best een beetje blij toen we afgevlagd werden. Toen ik mijn handschoen aftrok zag ik 2 flinke vieze grote blaren op mijn hand, hierop direct naar de ambulance gegaan waar ik ze ontsmet heb en afgetaped zodat ik er nog een manche tegenaan kon.

Ik besloot dat het de 2e manche anders moest, ik ben niet meer geheel terug de bak in gegaan en ben een soort van blijven hangen aan de voorkant. Ik merkte weinig verschil in rijden dus dit heb ik vastgehouden. Ik kon het links uithangen hierdoor een stuk langer volhouden en kreeg geen kramp meer. Is trouwens wel een beetje lef voor nodig als je zo dichtbij de grond hangt! Gelukkig vertrouw ik op mijn sterke armen op zo’n moment.

Het schakel en remsysteem zit nu net andersom op de Schmid, hierdoor schakelde Rudi enkele keren mis maar hij deed het verder supergoed. We hebben een mooie snelheid neer kunnen zetten en zelfs nog wat spannen in kunnen halen. We hebben de 2e manche met een goed gevoel afgesloten.

1 juni is er weer een evenement in Dalfsen, dit is onverwachts en we moeten allebei werken. We gaan aankomende week dus flink ons best doen om die datum vrij te krijgen want we hebben er weer helemaal zin in! Oja en Becky vond het ook helemaal geweldig, die heeft leuk kennis gemaakt met alles en iedereen en bleef er lekker rustig onder, een zorg minder als puppy ouders 

Hierden-14 655-1250

Prijsuitreiking aan het einde van de dag. Bij de zijspannen is het podium dan altijd helemaal vol.

Media

Video

Remco Moes, SAM Hierden 2e race zijspannen onboard Yamaha RD 350 zijspan zelfbouw

Gerrit Bekker, 250cc klasse race 2 met Yamaha TZ250F 1979 # 1

Alex Janssen, Compilatie Classicrace Demo SAM Hierden

Foto

SAM-Fotoalbum door Inge van Hesteren op de fotopagina’s van deze website.

Foto’s van BMR-rijder Marnix Volker op Facebookpagina Boulevard Burglars

Foto’s van Jet Effting op haar eigen Facebookpagina

Uitslagen Racedemo Hierden

SAM-racedemo Hierden 2014 Uitslag 50-125cc

SAM-racedemo Hierden 2014 Uitslag 250cc

SAM-racedemo Hierden 2014 Uitslag 350cc

SAM-racedemo Hierden 2014 Uitslag 500cc

SAM-racedemo Hierden 2014 Uitslag 750cc

SAM-racedemo Hierden 2014 Uitslag zijspan

 

Alle rondetijden

 

Alle foto’s © SAM, Festina Lente, Inge van Hesteren

10 Comments
 • Henriet van Zuuk-Kers 05/05/2014

  Beterschap gewenst voor de mannen, ook van een nieuwkomer. groet jan van zuuk.

  Reply Replies
 • Maurice Mbx 05/05/2014

  Super dag gehad
  Bmr en sam bedankt

  Reply Replies
 • Gerrit Verhaaf 04/05/2014

  Willem en Louis, heel veel sterkte met de genezing, Het Fire First Team

  Reply Replies
 • Rob de Kruijf 04/05/2014

  Als baco op post 4 een fijne demo dag gehad, goede sfeer en enthousiaste rijders. Gewonde rijders van harte beterschap en tot de volgende!!!!

  Reply Replies
 • Joop van der Have 04/05/2014

  Louis en Willem, van harte beterschap toegewenst!!!!!!!!

  Reply Replies
 • Huib van der Ende 04/05/2014

  Ik duim voor Willem 🙁 iedereen bedankt, het was een fantastische dag. Mamba Huib

  Reply Replies
 • Gerard Alsemgeest 04/05/2014

  Als nieuwkomer even met de neus op de feiten gedrukt ,koppie er bij houden dus maar.
  Mannen van harte beterschap

  Reply Replies
 • Jenneke Brink 04/05/2014

  Willem Brink ligt inmiddels op afdeling v2.4 kamer39. Hij heeft een gebroken heup en wordt hier binnenkort aan geopereerd. De gebroken ribben moeten vanzelf helen en de chirurg was erg tevreden na de operatie van zijn onderarm. Gelukkig zijn er verder geen inwendige verwondingen aan de organen. En de bakkenist Jaap, die is behoorlijk stijf vandaag…

  Reply Replies
 • Mary Nicolasen 04/05/2014

  Sterjte en beterschap voor de rijders die gewond zijn geraakt

  Reply Replies
 • Rik Wesselius 04/05/2014

  Sterkte en beterschap voor de gewonde rijders!!

  Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>