Grote opkomst classic racedemo Dalfsen

Internationale historische demoraces

Het tweede racedemo-evenement dat de Stichting Aanvullende Motorsport dit jaar in eigen beheer organiseerde bracht veel volk op de been. Niet alleen wat betreft het publiek. Alleen dat was al een grote opsteker. Het was ook de ongekend grote groep vrijwilligers, die het allemaal mogelijk maakte. Een zeer divers, internationaal en breed deelnemersveld en prachtig voorjaarsweer rondden het af.

Het was een meer dan geslaagde dag, vanaf het moment dat Dalfsenaar en wereldkampioenschapsheld Barry Veneman het startsein gaf voor de Le Mans start van de endurancerijders, tot aan de afsluitende woorden van de Dalfser wethouder Agricola bij de prijsuitreiking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieuwleusenaar Bert Vonderman, met zijn bedrijf Sixcenter Motoren hoofdsponsor van het evenement, liet zich niet onbetuigd, met zijn zescilinder Benelli 750cc. Foto Festina Lente, Inge van Hesteren

Le Mans

Een gebruikelijk schouwspel is zo’n Le Mans start overigens niet bij een classic racedemo. Meestal verzamelen de coureurs zich aan de startlijn, om te worden weggevlagd door de wedstrijdleider. Echter, volgende week, op Eerste Pinksterdag, worden de Drie Uren van Oss verreden. Vijftig teams hebben zich daarvoor ingeschreven. Een groot deel hiervan had zich op bedrijventerrein Wannestraat verzameld om te testen en te trainen. Daarom ook werd er tot tweemaal toe geoefend op het starten. Aan de ene zijde van de baan worden de motoren, met draaiende motor, gereed gehouden door de tweede rijder. Aan de andere zijde staan de coureurs. Op het vallen van het startsein rennen de coureurs naar de overzijde, om daar op hun machine te springen en onder brullend geraas te vertrekken naar bocht één.

Leuk circuit

De startprocedures en alles wat erna kwam verliepen allemaal goed. De coureurs waren eenstemmig over de organisatie en over het tracé van het circuit. “Een heerlijke baan hier. Snel op sommige plaatsen, met enkele uitdagende bochtencombinaties. Erg leuk dat alle raceklassen zo goed bezet waren!” zo verwoordde één van hen het. Een ander stelde: “Er zat aardig wat snelheidsverschil in onze klasse. Op zich niet erg, als je elkaar op een recht stuk maar voorbij kan. Het was hier en daar een beetje smal, dat maakte inhalen wel eens lastig.”

Vreemd genoeg dacht de Duitse zijspancoureur Hans Dieter Ventur daar weer heel anders over: “Prettig dat de baan breed genoeg was om elkaar zonder gevaar te passeren. Afgezien van de achterblijvers was dat overigens helemaal niet zo makkelijk. Mijn zoon Felix en ik hebben twee manches lang een prachtige strijd gevoerd met vier andere zijspancombinaties, die heel goed aan elkaar gewaagd waren. Regelmatigheid is mooi, maar we willen toch ook graag weten wie het beste sturen kan!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De hele dag leverden de zijspancoureurs sportieve strijd. Foto Festina Lente, Inge van Hesteren

Regelmatigheid

Het echte doel van een classic racedemo is inderdaad uitsluitend het rijden van zo regelmatig mogelijke rondetijden. De rijders willen graag rijden, maar uiteindelijk gaat het om het demonstreren van de racewereld van destijds. Met de geluiden, de geur, de sfeer en de emoties van toen. Op het hele evenement terugkijkend kan opnieuw gesteld worden: operatie geslaagd.

Overige bijzonderheden

Veel publiek, dat zich gedisciplineerd gedroeg. Geen oversteekincidenten, zoals dat in andere delen van het land nog wel eens voorkomt. Goed bezette wedstrijdklassen, ook de enduranceklasse, die met relatief zeer snelle en zware motren trainden voor de 3 Uren van Oss, een weekend later.

Slotwoord en prijsuitreiking door wethouder Klaas Agricola, die aangaf zich in het College van burgemeester en Wethouders sterk te maken voor een opvolging in 2015.

Geluiden na afloop

Marcel Debertrand, endurancerijder: “Leuke baan om voor de allereerste keer mee te doen, wanneer opent de inschrijving voor volgend jaar?”

De mening van 350cc-coureur Alex Janssen: “Dalfsen was een topdag. We hadden helaas pech met de motor, maar we hopen er in Dodewaard weer bij te zijn.”

De leden van de motorclub Nieuwleusen speelden een zeer grote rol bij het begeleiden van het evenement. Eén van hen, Frans Tuin, zei na afloop: “Het was een geweldig weekend in Dalfsen. Wat mij betreft tot volgend jaar.”

Zijspanbakkeniste Helma de Vos: “Prachtige dag gehad gisteren. Mooie baan! Goed gedaan SAM :)”

En Jan Heikens: “Dalfsen was mijn eerste race sinds 14 jaar. Ik heb genoten van een mooie dag, een fijn circuit en een prima sfeer. En goed georganiseerd. Dus dat smaakt naar meer.”

Media

Dalfser Marskramer

 Foto

SAM-fotoalbum, Festina Lente, Inge van Hesteren

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>