HIBRA doet het weer in Aalsmeer

Verslag HIBRA 3 Uren en TT Aalsmeer

AALSMEER – De eerste negen malen organiseerde de Aalsmeerder HIBRA-organisatie haar klassieke races in samenwerking met zusterorganisatie CRT. Sinds 2011 was de eer vergund aan de SAM. Vijfmaal werd er een avondendurance verreden en viermaal een TT. Cees Eikelenboom, Rinus van Itterzon, Rian van der Veldt, Jaap Groeneveld en Cor Zomer zijn de ‘motoren’ achter dit iedere keer weer succesvolle spektakel. Enerzijds gladjes, anderzijds met de gebruikelijke horten en stoten werd het ook dit keer een buitengewoon leuk evenement, zowel voor het publiek als voor de coureurs.

Tekst en foto´s Gijs en Inge van Hesteren

Aalsmeer 3 uren 1426a-1024t

Mario Eikelenboom rijdt de Harris Kawasaki 1000 van Motoport Uithoorn naar de startlijn van de 3-Urenwedstrijd.

De allergrootste wijziging ten opzichte van voorgaande edities was het sterk veranderde circuit. De vertegenwoordiger van het MON-hoofdbestuur krabde zich toch wel even achter de oren. Jammer genoeg had grootwinkelbedrijf Gamma besloten ook op zondag open te gaan. De thuisklussers hadden de Lakenblekerstraat zélf nodig. Protesteren? Tja, zonder medewerking van de bedrijven wordt het sowieso niks. Wég Acht van Hornmeer. De Vijf bedachten een nieuw circuit, waarbij zij gebruik maakten van de aanpalende bedrijfsterreinen. De acht werd een langgerekte lus en de rijrichting werd rechtsom. Dat gaf de rijders een compleet andere beleving.

“Een heel andere baan dan vorig jaar!” zeiden velen. “En wat een hobbels. Het lijken wel drievoudige verkeersdrempels!” Dat laatste leidde tot het nodige geklaag. Vooral de zijspannen raakten nogal eens de straat.

Jeanet Eikelenboom Carola van der Vlugt damesteam Aalsmeer 003a-1024t

Het damesteam van Jeanet Eikelenboom en Carola van der Vlugt kreeg een eervolle vermelding bij de prijsuitreiking. “We doen het voor mijn vader!”

Spektakel

Tijdens de langzaam in de nacht overgaande zaterdagavond leverden de Drie Uren van Aalsmeer het intussen bekende spektakel op. Spannende activiteiten in de pitstraat, daverende geluiden tussen de bedrijfsgebouwen, eerlijke en faire strijd op de renbaan, langs publiek en bomen strijkende lichtstralen en natuurlijk het meeslepende commentaar van de speaker. Een toch nog behoorlijk aantal teams viel uit vóór de finish. Enkele schuivers waren daaraan debet, gelukkig zonder ernstige gevolgen. Maar het waren vooral de gloeilampjes die het aflegden. Zonder verlichting mocht men niet rijden!

Het Bel-Rayteam van Marcel Geurts en John Megens moest na veelvuldige problemen met de verlichting een bijna zekere tweede plaats in het kampioenschap afstaan aan team Pommetje-uf van Jamie de Kuier en Aart Jan van Erkel. De lauwerkrans ging ditmaal verdiend naar kampioenen 2015 Frank en Martijn Elberse en Gerwin Lagarde van team MDI-MOTUL Endurance met hun Suzuki GSX-R750.

Piet Kramer 117u-1024t

Piet Kramer, speciaal voor de HIBRA-TT van de partij met zijn Norton Manx.

Een dag later de TT. Een SAM-racedemo zoals die hoorde te zijn. Het mopperen over het circuit verstomde langzamerhand en de meesten begonnen zelfs te genieten van de nieuwe lay-out. Raceheld van weleer Piet Kramer gaf één van zijn zeldzamer wordende optredens, het zijspanteam Klijn-Kruyt viel op met zijn Mercury-gemotoriseerde span en fuikmeester Franz Heemeijer hield de touwtjes strak in handen.

De HIBRA-mannen stelden tot slot: “Het seizoen 2015 is afgelopen en de kampioenschappen voor de SAM-racedemo’s zijn beslist. We zijn ontzettend trots op onze Henk ‘Opa’ van den Beukel, die in de eindstand voor het tweede achtereenvolgende jaar Nederlands kampioen werd in de 50cc klasse. En uiteraard ook de felicitaties aan Team van der Veldt voor de vlekkeloze preparatie van de Honda SS50. Hulde!”

SAM-demo Aalsmeer II 859a-1024t

Veelvoudig SAM-kampioen 50cc Guido de Wit was even terug, nu als teambaas van de talentvolle motorcrosser Duncan van Dop.

Media

Meerbode 

Gewijzigd circuit

Plattegrond HIBRA-circuit 2015

Tekening gewijzigd circuit

HIBRA poster 2015

Poster Aalsmeer 2015

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>