Jaarlijkse Toelatingsdag bij StarTwin Loenen

17 nieuwe SAM-aanmeldingen

Dat was het aantal nieuwe motoren dat de Toelatingscommissie voor komend seizoen onder ogen had gekregen. De eigenaren kwamen op Paaszaterdag niet allemaal naar Loenen voor het schouwen van hun tweewieler. Toch was het een geanimeerde dag, dankzij het veertigjarig bestaan van StarTwin. In het kader daarvan maakten tientallen belangstellenden proefritten met Ducati’s en Royal Enfields. En de Ducaticlub Nederland had er haar jaarlijkse Koningsassertreffen.

Ad van Kasteren van de MON meet de VFR400 van Team Verstegen. Dat bestaat uit een echtpaar en dat gaat dit jaar de Drie Uren van Oss rijden.
(Foto’s: Gijs van Hesteren)

Natuurlijk gaf de SAM gelegenheid om het motorgeluid te laten meten. Zie de tabel met de resultaten. Wiens motor maakte weer het meeste lawaai? Die van de voorzitter natuurlijk. Slecht voorbeeld.

Voor het eerst werden de metingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van motorbond MON, als experiment. Ad van Kasteren was er als geluidsspecialist voor uit Schijndel gekomen. Hij doet heel veel metingen bij motorcross en off the road. Wat als eerste opviel was het veel hogere geluidsniveau dat de MON toelaat, weliswaar bij maximum toerental. In de loop van komend seizoen gaan we nog een keer meten en dan zullen we de meetmethode wellicht nog aanpassen. Vooral het laten draaien van het maximale toerental, al is het maar voor héél even, was voor de klassieke machines niet zo prettig. Hoe dan ook hebben we nu een uitgangspunt.

De motor is nog wit maar dit is toch echt Team Blaauw.

Leuk, de nieuwe gezichten, die we dit jaar vaker hopen tegen te komen bij SAM-demo’s. Zo waren daar vader en zoon Blaauw met hun Honda VFR750. “Een gemeenschappelijk project van ons allebei”, zei vader Erik. “We hebben er heel veel zin in.”

Corrie van Haperen liet niet alleen haar Kawa schouwen en meten. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om op drie demomotoren van StarTwin proef te rijden. Dat beviel goed, al zijn we vergeten te vragen welke van de drie de voorkeur had gekregen. Het team is van plan massaal aan de start te komen, niet alleen met Corrie, maar ook met verscheidene van haar zonen.

Brabanders onder elkaar. Ad van Kasteren, Corrie van Haperen.

Decibellen

Startnummer Naam Motor dB bij 3500 toeren dB bij max. toeren
791 Gijs van Hesteren Yamaha XS650 99,1 114,2
35 Blaauw Racing Honda VFR750 89,8 108,9
101 Team Laroja Yamaha FZR 89,6 110,6
Nog niet bekend Team Verstegen Honda VFR400 82,1 98,3
N.n.b. Team Poel Kawasaki ZXR400 77,5 99,5
92 Ewald Hoksbergen Kreidler 99,6 109,9
N.n.b. Corrie van Haperen Kawasaki ZXR 93 107
41 Harry van Erp Kawasaki ZXR 87,9 100,7

 

Harry van Erp. Het startnummer komt eraan.

Ewald Hoksbergen en zijn Kreidler.

Vader Erik en zoon Mark Blaauw, met in het midden SAM-veiligheidsofficial Ingmar de Weerdt.

Ad van Kasteren met de man van Team Poel (de volledige naam is even uit beeld; de notities van die dag zijn zoek).

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>