Mart van Wetten overleden

Via Hans Knapen bereikte ons vandaag het bericht van het overlijden van onze oude motorvriend Mart van Wetten. Hans schreef: “Hij is vanmorgen vredig ingeslapen in de leeftijd van 63 jaar. Motorrijder in hart en nieren. We zullen je missen, Mart.”

Mart van Wetten

Mart in 2010, na afloop van één van de eerste SAM-racedemo’s, op het politiecircuit van Lelystad.
(Foto: Archief Inge van Hesteren)

Namens het hele bestuur van de SAM en alle rijders condoleren we naaste familie en vrienden van Mart. Dit doet ons wel wat. Velen bij de SAM hebben hem goed gekend. We herdenken hem als een fijne en goede motorvriend. Mart leed aan COPD. Hans legt uit dat de longcapaciteit nog maar 20 procent was. “Hij heeft afgelopen week een longontsteking gekregen en dit is Mart fataal geworden.”

Een jaar of tien geleden interviewden we Mart voor het bondsblad van de MON. Mart was een ‘echte’ racefan. Hij vertelde dat hij oorspronkelijk bij de HMV had gereden. Al in de jaren negentig ging hij over naar het CRT. Daar werd hij regelmatig gezien met zijn Honda eencilinder 125 cc uit 1972, een lichtgewichtje van 59 kilo. Later zagen we hem ook van tijd tot tijd deelnemen aan SAM-racedemo’s.

Mart vertelde in het interview enthousiast over zijn schuurtje, waar zich naast de race-Honda ook zwaardere machines bevonden, zoals een Laverda 1000 Jota en twee Bimota’s: een YB8 en een YB8E.
“Het is eigenlijk niet eens zo’n moeilijke overgang, van zo’n zware motor naar het lichte Hondaatje”, zei hij daarover. “Gek genoeg is het snelheidsgevoel hetzelfde. De uitdaging is voor mij om de snelste viertaktijder van het veld te zijn. Dat lukt soms! Het gaat niet om de wereldtitel, dus de limiet zoeken we niet op. Regelmatig moet je vooral zijn tijdens een demo, maar het is een snelheidssport en geen carnavalsoptocht, dus met goed gas geven rijd je toch het meest constant je ronden. Zo doen de meeste anderen het ook, denk ik.”

Die anderen maakten een belangrijk deel uit van Mart z’n motivatie: “Behalve voor het rijden komen we uit liefde voor de oude techniek. Maar vooral ook voor de saamhorigheid, de gedeelde liefhebberij.”

Rust in vrede, Mart.

Mart van Wetten onderweg met zijn Honda.
(Foto: Ter beschikking gesteld door Hans Knapen)

2 Comments
 • henk 26/02/2019

  Mart was super op z’n Honda 125.

  Reply Replies
 • Vince van der Loo 25/02/2019

  Wat ontzettend vervelend om te horen.
  Mart was één van de eerste mensen die me aansprak toen ik voor het eerst een demo van het CRT bijwoonde.
  Hij spoorde me dan ook, terwijl we elkaar maar net een minuut kenden, al aan om “dan toch ook maar gauw zo’n ding te kopen”…….

  Van hier uit dus heel veel sterkte gewenst voor de familie en naasten.

  Dag fijne mens!

  Vince van der Loo

  Limbo Racing Team

  Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>