Update: uitslagen en video’s.
ZWOLLE – Vorig jaar kreeg de regelmatigheidsdemonstratie van historische racemotoren op het bedrijventerrein te Dalfsen al veel bijval. Dit jaar was het niet mogelijk het evenement te herhalen. De gemeente stelde teveel aanvullende eisen omtrent de zondagsrust. Daarom week de organisatie uit naar Zwolle. Een goed besluit. Met een ruim rennerskwartier, aangenaam voorjaarsweer en massaal publiek waren de belangrijkste basisvoorwaarden voor een geslaagde racedemo van de Stichting Aanvullende Motorsport (SAM) ingevuld.
Tekst en foto’s SAM/Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren
Een zeer goede opkomst van vooral solorijders deed de inzet van de vrijwilligers van MC Nieuwleusen eer aan. Het tijdelijke circuit op bedrijventerrein de Hessenpoort kende alleen bochten naar rechts; afgaande op de reacties in het rennerskwartier waren de coureurs er toch heel tevreden over. “Het gaat behoorlijk hard hier,” zei er een, “maar ja, het wegdek is dan ook lekker breed en het asfalt is op de meeste plekken van goede kwaliteit.” Een ander: “Het is hier een soort maxi-Elburg, al rijden we daar tegen de klok in.”
Helma de Vos en Karl de Jongh uit Wolvega, met hun zijspancombinatie. In de eerste manche vielen zij uit. “Iets met de bougies,” dacht Karl. In de tweede liep hun nieuwe motorblok zoals het hoorde.
Het blijft een mechanische sport en dat bleek ook tijdens de trainingen in de Hessenpoort. Niemand wil het, de veroorzaker het minst, maar bij één van de deelnemers in de 750cc-klasse schoot een olieleiding los. Voordat de onfortuinlijke rijder het in de gaten had lag er een oliespoor van een paar honderd meter. Hoofd keurmeesters Arie Middelkoop was de klos. Met zijn Ducati Pantah 600 was hij de eerste wiens voorwiel in aanraking kwam met de vettigheid. Onelegant ging hij tegen de vlakte. Achteraf, in het rennerskwartier zei hij: “Voordat ik het wist lag ik op de grond. Ik zat middenin een druk peloton. Gelukkig raakte niemand mij. De schade aan motor en mij valt mee. Ik heb wat last van mijn knie, maar verder gaat het wel.”
Het verwijderen van de olie had voeten in de aarde. Dankzij een oproep van speaker Henk Miedema kwamen er zoveel vrijwilligers van MC Nieuwleusen en vanuit het rennerskwartier meehelpen met het opruimen, dat er al snel niet genoeg bezems en grit meer in voorraad waren. Uiteindelijk werd het sein ‘baan veilig’ gegeven. Een en ander had veel tijd gekost. Het dagprogramma liep flink uit. Geen nood, iedereen bleef tot aan het eind.
Met man en macht met bezems, waterstofzuiger, emmertjes water en kattengrit in de weer.
Neem de zware 750-klasse; deze was nog nooit zo goed bezet als nu. Meer dan dertig deelnemers stoven na het startsein af op de eerste bocht. In alle andere soloklassen van hetzelfde laken een pak. Allen lieten zich van hun beste kant zien. “Een demo, géén snelheidswedstrijd,” had wedstrijdleider Berend Roke tijdens de rijdersbespreking al op het hart gedrukt. Logisch ook. Hoe anders kan je meer dan honderd snelle motoren op een tijdelijk circuit veilig laten rondgaan? Berend: “Want hier gaat het niet om de snelheid, maar om de regelmatigheid waarmee jullie je rondjes rijden. Respect voor elkaar op de baan, dat is regel één!”
Alle motoren hebben een bouwjaar van vóór 1988. De oudste deelnemende machine was de 1956 Beta 125cc van Louis van Nieuwenhuyse. “Hij stond al een tijdje in mijn werkplaats,” vertelde deze. “Een tweetakt, niet bijzonder snel, maar een prachtig voorbeeld van Italiaans design. Ik ben blij dat ik hem weer aan het rijden heb.”
De start van de 500cc-klasse, met zoals gebruikelijk raceheld van weleer Bert Struyk (nr. 4) op de voorste rij.
Net zo trots was Roel van Spijker. De afgelopen week voltooide hij een tweede replica van de Honda zescilinder, waarmee zesvoudig wereldkampioen Jim Redman in de jaren zestig zoveel lauweren oogstte. Op de eerste versie prijkt de handtekening van de raceheld zelf. “Die heeft Jim er vorig jaar tijdens de racedemo in Eext zelf op geschreven!” vertelt Van Spijker enthousiast. “Deze tweede machine ga ik vandaag voor het eerst uitproberen.” Redman is inmiddels ruim de tachtig gepasseerd, maar nog steeds reist hij vanuit Zuid-Afrika de wereld rond om op te treden in historische parades. Het prille evenement te Zwolle is nog niet zover dat hij komt meedoen, maar wie weet wat de toekomst zal brengen.
Zo waren er heel veel machines met enthousiaste eigenaren. Snerpende tweetakten, donderende viertakten. Uitgevoerd in geel, oranje, of juist pikzwart. Aan het eind van de dag een prijsuitreiking met op het erepodium mannen en vrouwen, zeventigers en tieners, veteranen en nieuwkomers. Het publiek kon het schouwspel zeker waarderen en deze en gene kwam al informatie vragen over de voorwaarden voor deelname. Dat kan dan mooi volgend jaar in Zwolle – als het aan rijders, organisatie en officials van de SAM ligt, komt er een editie 2016.
Helemaal op een rij hebben we het nog niet op het moment dat we dit verslag schrijven. Wat betreft de drie schuivertjes die gedurende deze dag te betreuren waren kunnen we in ieder geval zeggen dat alle pechvogels op eigen kracht het rennerskwartier hebben verlaten. Eén coureur (wiens naam ons op dit moment nog niet bekend is) had in de eerste knik na de start de strobalen geraakt en had daarbij een koprol gemaakt, Bennie Kleinmeulman viel op een recht baanvak, nadat zijn voorrem vastliep. Gelukkig liep het relatief goed af. Heel sneu was het voor Laverdacoureur Reint Kloppers. Hij remde zichzelf onderuit vlak voor de eerste haakse bocht na de start. Daarbij raakte hij met zijn schouder hard het asfalt. Nadat hij zich had gemeld bij de spoedeisende hulp mocht hij alsnog een nacht blijven: hij bleek zijn schouderblad te hebben gebroken en drie ribben. Pijnlijk! Sterkte en beterschap, Reint. Wie dat wil kan de heren een beterschapskaartje sturen, adressen op te vragen bij het wedstrijdsecretariaat.
Ten overvloede, nogmaals namens SAM, coureurs en publiek veel dank voor de mensen van Motorclub Nieuwleusen, voortrekkers Bert Vonderman en Tonnie van de Bunte, de baancommissarissen en andere officials, het eerstehulpteam van Fire Prevention | First Aid en niet te vergeten alle sponsors.
Aan de vooravond van de racedemo de groep vrijwilligers van MC Nieuwleusen. Zij hebben een onvoorstelbare hoeveelheid werk verzet.
Tot slot heel in het kort de klassenwinnaars. De volledige uitslagen volgen binnenkort.
50-125cc: ‘Opa’ Henk van de Beukel, zoals wel vaker.
250cc: Johan Scholtus, die ook een abonnement heeft.
350cc: Alex Jansen, die zijn vorm van 2013 heeft teruggevonden.
500cc: Albert van Grinsven, regelmatig rijdend als altijd.
750cc: Frans den Adel, nieuwkomer en meteen prijswinnaar.
Zijspan: Harry Althof en Tamara de Vos, wie anders?
Demorace 50-125 met 60cc Kreidler
Uitslagen klasse 50-125cc Zwolle 2015
Uitslagen klasse 250cc Zwolle 2015
Uitslagen klasse 350cc Zwolle 2015
Uitslagen klasse 500cc Zwolle 2015
Uitslagen klasse 750cc Zwolle 2015
Uitslagen klasse zijspan Zwolle 2015
Uitslagen alle klassen Zwolle 2015
SAM Motorsport 14/06/2015
Dank voor je bericht, Arjan. Al heb je het liever niet, dat soort dingen kan gebeuren.
RepliesArjan van der Velde 12/06/2015
Beste SAM, organisatoren, vrijwilligers en deelnemers van de Demo in Zwolle, Nogmaals sorry voor de overlast die ik door olielekkage heb bezorgd! Hoop dat de knie van Arie en zijn Ducati weer snel zijn opgeknapt.
RepliesMvg.,
Arjan.
Thazet Zetje 08/06/2015
Voor wat plaatjes:
Replieshttps://www.facebook.com/media/set/?set=oa.690805914358244&type=1&pnref=story
Gerrit Bekker 08/06/2015
Weer een mooi stukkie Gijs als altijd.
Replies