Motorwijding zonder zonnige perioden

SAM-presentatie in Uelsen

Terwijl we dit stukje typen op een camperparkeerplaats in Hardenberg zien we een waterige avondzon doorbreken. We kijken terug op een nogal verregende dag in het Duitse Graafschap Bentheim. Als vertegenwoordigers van SAM Motorsport waren Inge en ik uitgenodigd door de Uelsener Motorradfreunde, om hun Motorrad Gottesdienst op te leuken. De eerste Itterbecker klassieke racedemo in augustus 2013 had wat hen betreft naar meer gesmaakt. De SAM kon het alleen maar bevestigen. Daarom waren wij tweeën met de SAM-camper naar Uelsen afgereisd. Op de aanhanger mijn Yamaha XS650 en de Japauto Honda CB750 van Team Motorsport Harlingen. “Even aan het Duitse belangstellende publiek laten zien wat historisch racen inhoudt,” zeiden we tegen elkaar.

Uelsen-Hardenberg-Meppel 145-1024

Natte boel daar in Uelsen. Foto Festina Lente, Inge van Hesteren

Helaas, na een droge ochtend begon samen met de aankomst van het motorpubliek het water met bakken uit de lucht te vallen. Droog werd het pas aan het einde van de dag, nadat ieder allang zijns weegs was gegaan. Flauw hoor, van de weergoden. Och, we hebben ons niet verveeld; de natte dag besteedden we onder andere aan een lekker ontbijt, een motorrondrit met tergend trage slakkengang, een religieus intermezzo met motorrijdende dominee en veel gesprekken met belangstellenden.

Motorsportpromotie

Poster Uelsen Motorradgottesdienst 2014Om dat laatste was het ons als SAM’ers natuurlijk te doen. Een stukje promotie van de 2014-editie van de races in Itterbeck en ondersteuning voor de organiserende club, de Motorradfreunde Uelsen. Door de kou en de nattigheid was het niet zo heel druk op de Festgelände, maar toch waren er resultaten te noteren. Zoals het gesprek met een groep geïnteresseerde coureurs. Hun woordvoerder Reinhard Ardelt: “We zijn eigenlijk een beetje teleurgesteld over het nieuws dat de Nederlandse raceclub Youngtimerracing dit seizoen geen aanvraag heeft gedaan om bij SAM racedemo’s op stratencircuits te rijden. Onze motoren passen niet helemaal in de SAM-reglementen. Met de Youngtimers als clubklasse hadden we misschien mee kunnen rijden in Itterbeck.”

Het plannetje dat nadien gesmeed werd: een Duits clubje eigenaren van superbikes van de jaren tachtig dat een club vormt, zich als collectief aanmeldt bij SAM en dat zich zou kunnen aanbieden voor het invullen van een clubklasse, bij voorbeeld bij de classic races van Itterbeck op 23 en 24 augustus aanstaande. Niet dat het bij voorbaat zeker is dat het allemaal kan lukken op deze manier, maar vernieuwing en vooruitgang beginnen bij ideeën delen… Wie weet, wordt vervolgd.

Hoe het ook zij, het was voor ons een weekend onder goed gesternte, want ondanks een dikke klapband op de heenweg voltooiden we de tocht zonder ongelukken en op de terugweg werden we beschermd door de motorbeschermengel van de Uelsener dominee.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>