Natte zaterdag en zonnige zondag bij BOTN Endurance

ASSEN – Een weekend lang motorgeweld op het TT-circuit. Voor het eerst met een endurancedemo van de SAM. Een mijlpaal die vooruitzicht biedt op een herhaling in volgende jaren. Met kinderziektes, dat wel. Daarover later meer.

Tekst en foto’s SAM – Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren.

botn-307uas

Door het nuttig inzetten van zijn lokale netwerk had Assenaar en SAM-voorzitter Ben Jeuring het voor elkaar gekregen dat de SAM-enduranceklasse op het TT-circuit kon rijden tijdens de Battle of the Nations. Een probeersel, voor alle betrokken partijen. En ne niet meteen voor de volle Drie Uren, maar in ieder geval voor vijf kwartier. Die tijdsduur werd niet helemaal gehaald en sommigen mopperden daarover. Toch, volgens Ben Jeuring: “We hebben 73 minuten gereden. De start was om 16.28 uur en de finishtijd was 17.40 uur plus de uitloopronde.”

Ruim 25 teams hadden zich ingeschreven voor de mini-endurance. Dat maakte de deelname voor de SAM tot een haalbare zaak. Bovendien plaatste de SAM zich door aanwezigheid bij dit seizoensafsluitende evenement heel mooi in de aandacht van het grotere publiek. Wat werd de teams geboden door chef-organisator Tessa Nieuwpoort? Deelname aan de ‘Landenparade’ op zondagmorgen, een baanverkenning van 25 minuten op zaterdag en een endurance aan het eind van de zondag.

Eén evenement met KNMV en MON

Het is wel vaker voorgekomen dat een KNMV-wegrace-evenement ruimte bood aan een wedstrijd die plaatsvindt onder de voorwaarden, verzekering en reglementen van collegamotorbond MON. Denk daarbij vooral aan de jaarlijkse Drie Uren van Oss. Voor het TT-circuit was dit echter een doorbraak. Nooit eerder maakten KNMV-officials daar op deze manier ruimte voor een MON-wedstrijd. Een goede en gezonde ontwikkeling.

De samenwerking kende desondanks enkele kinderziektes. Die zijn niet te voorkomen als je iets nieuws probeert. De belangrijkste was wel die met de tijdwaarneming. Op advies van de TT-officials werd ditmaal niet het SAM-regelmatigheidssysteem toegepast, maar de geavanceerde software van het circuit. Die maakt geen fouten, maar mensen doen dat soms wel. Daardoor voerde de TT-tijdwaarnemer voor de einduitslag van zondag helaas de rondetijden van zaterdag in. Lees de uitgebreide toelichting.

botn-520-075-a

Rijdersbriefing door Ben Jeuring (uiterst links).

Legendarisch circuit, legendarische coureur

Laten we hier volstaan met de vaststelling dat het publiek en alle teams buitengewoon hebben genoten van de twee dagen op het TT-circuit. Voor vele coureurs was het lang tot erg lang geleden dat zij hadden gereden op deze legendarische baan. Een andere levende motorlegende, Tonny van Schijndel, zei van tevoren: “Voor mij is het 38 jaar geleden dat ik hier heb gereden.” En na afloop voegde hij eraan toe: “Zaterdagmorgen werd ik gebeld door Marcel Geurts. Hij was door familieomstandigheden verhinderd en hij vroeg of ik als copiloot met John Megens wilde rijden op de Bel Ray Honda. Het circuit is niet meer zoals toen en is toch even wat anders dan een stratencircuitje. Het was echt wennen!”
Desondanks had de tweevoudig winnaar van de 24 Uren van Oss en voormalig Nederlands kampioen wegracen laten zien dat hij het racen niet verleerd was. Lees ook Tonny van Schijndel’s terugblik op het weekend.

botn-i-528

Tonny van Schijndel met de Bel Ray Honda.

Natuurlijk was er ook pech voor deze en gene. De zaterdagsessie was nogal vochtig. De hele dag was het al grijs geweest en vlak voor aanvang begon het te motregenen. Die maakte de volgerubberde baan spekglad. “De boel heel houden voor zondag”, was de houding van de meeste rijders. Jelle Bekkema vergat dat even. Hij probeerde de BMW van Jan Jaap de Boer eruit te remmen voor de Ruskenhoek, maar moest dat bekopen met een stevige schuiver. Ronald Straatman met de Honda CBX zescilinder probeerde hem te ontwijken en raakte ook onzacht het asfalt. Gelukkig waren beide rijders OK. De CBX kon zondag weer rijden en Jelle reed naar Rottevalle om zijn andere motor op te halen.

Zonnige zondag

Zo stonden zondag alle teams klaar voor de start. Het weer was volkomen omgeslagen. Zon en een aangename temperatuur. Veel publiek daardoor, dat ook kwam voor andere ondersteunende activiteiten zoals de Landenparade, de caféracers, de Ducati- en HMV-exposities, het kinderplein en natuurlijk de wegraces met onder andere de KTM-cup en het NK Classics.

Voor die Landenparade stonden bijna alle SAM-teams aan de start. Een doldwaze vertoning werd het, met de gekste tweewielers door elkaar, van 50cc brommers van toen tot 1200cc kanonnen van nu. Het ging allemaal goed, misschien omdat de parade maar anderhalve ronde duurde. Later die dag waren er vrije sessies. Velen schreven er ter plekke nog op in, al moest men daarvoor soms een uur in de rij staan. Het vrijrijden zag er nog gekker uit dan de parade, want ook daar zag je klassieke zijspannen, DKW’s uit 1956 en Ducati Panigales van 2016 met elkaar de baan opgaan. Maar goed dat er marshalls meereden en dat je officieel niet mocht inhalen.

botn-067a

Landenparade, natuurlijk met de endurancerijders vooraan in de meuteSAM-.

Over de zondagendurance kunnen we kort zijn: iedereen ging lekker snel in de rondte en de 73 minuten van nu mogen volgend jaar echt dubbel zo lang worden. Enig minpuntje: Sven Stoovelaar reed met de Pommetje Uf-Honda VFR400 de grindbak in (rijder OK, motor iets minder). En na afloop een prijsuitreiking die achteraf betrekking bleek te hebben gehad op de teamprestaties van de natte sessie een dag eerder. Dan bén je in de kathedraal van de motorsport, dan héb je de beste regelmatigheidsberekening op basis van de mooiste software en dan nóg gaat het fout. Wat is er gebeurd? De uitslag op zondag was gebaseerd op de rondetijden van de 25 minuten van de zaterdagsessie. De officials van het TT-circuit hebben niet de juiste gegevens gebruikt. Zelfs op Assen kan het misgaan.

Lastig parket met praktische oplossing

De mensen die zondagavond gehuldigd zijn als winnaars stonden dus op het podium dankzij hun prestaties op zaterdag. Daar is niets mis mee, maar de winnaars van de zondagwedstrijd waren hiermee nog helemaal niet bekend! Dit bracht het kampioenschap in een lastig parket. De bekers worden namelijk met naam en toenaam ter beschikking gesteld door de M.O.N. en die namen waren in verband met de productietijd eigenlijk gisteren al nodig.

Het bestuur bedacht het volgende. Men laat het BOTN-evenement niet meetellen voor het kampioenschap. Het ging toch al niet om een volwaardige Drie Uren. Voordeel is dat de bekers alsnog op tijd besteld worden. De zaterdagsessie roept men uit tot een op zichzelf staande wedstrijd: ‘de Natte Sprintendurance van Assen’. De winnaars behouden hun podiumplaats en bekers, zie de uitslagenpagina.

botn-i-1666-1250t

Op zondag een erepodium van de Vintageklasse dat uiteindelijk betrekking bleek te hebben op de zaterdagsessie.

De zondagwedstrijd krijgt zijn eigen einduitslag. Die is inmiddels bekend en ditmaal niet berekend met de gebruikelijke SAM-programmatuur. Ook niet met behulp van de software van het TT-circuit. Het is gelukt om bij het TT-circuit de rondetijden te achterhalen van de regelmatigheidswedstrijd en daarmee heeft SAM-bestuurslid Carolien de Weerdt de regelmatigheidsuitslag berekend. Wat een klus!

Uitslagen zaterdag

Uitslagen zondag

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>