Net niet natte klassieke races Soerendonk

Verslag SAM-racedemo op de Ulkedonken

MAARHEEZE-SOERENDONK – Het was begin jaren zeventig dat de NMB voor het laatst wegraces organiseerde in deze plaats. De laatste drie jaren zorgen Piet van der Wiel en vele vrijwilligers dat de oude traditie weer tot leven komt, weliswaar op een ander circuit. Keer op keer een succes en de editie 2015 was geen uitzondering. Terwijl heel Nederland natkletterde van de slagregen was het in Soerendonk bijna de hele dag droog. Pas aan het eind van de dag vielen de eerste druppels, maar toen waren de laatste manches al zowat achter de rug.

Tekst en foto’s: SAM/Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren

Door het uitvallen van de julidemo in Elburg was het voor de meesten lang geleden dat zij hun raspaardje hadden uitgelaten. Het zorgde voor een grote opkomst. Vooral in de klassen 500cc en 750cc stonden er twintig, dertig deelnemers aan de start. Leuk voor het publiek, waarvan organisator Piet van der Wiel zei: “We mogen absoluut niet klagen over de toeloop. Die was zeker zo goed als vorig jaar.”

SAM-demo Soerendonk 2251-1024t

Onno de Bruijn met voor één dag Adriaan Broekhuizen als bakkenist.

De gemeente Cranendonck had het er niet gemakkelijker op gemaakt voor Van der Wiel. Het Haaksbergeneffect zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben. Opvallend: de toeristenbelasting van twee euro per persoon. De mensen die de nacht doorbrachten in het rennerskwartier moesten deze afdragen. “Vorig jaar mocht er eigenlijk niet overnacht worden. De gemeente beschouwt het terrein dit jaar daarom als een camping, vandaar,” aldus Van der Wiel.

Twee wethouders

Niet dat de gemeente negatief was over de klassieke demowedstrijden, integendeel. Twee wethouders sterk was het gemeentebestuur aangetreden voor de officiële opening en voordat zij het wisten zaten locoburgemeester Jan van Tulden en wethouder Frans Kuppens in het zijspan voor een paar rondjes Soerendonk. Van Tulden: “Als klein manneke keek ik altijd naar de races hier. Ik had nooit gedacht dat ik zelf nog eens een ronde zou maken met een wedstrijdmotor!”

SAM-demo Soerendonk 537a-1024t

Patrick Vanmaekelbergh met zijn zeer klassieke Triumph Speed Twin. Een weekend later won hij in de Vintageklasse op het circuit van Gedinne (B.).

Omroeper Henk Miedema had zich onverhoopt afgemeld wegens een ongeval dat hem was overkomen. De organisatie moest snel schakelen en het lukte om na de lunchpauze enkele invallers zover te krijgen om de microfoon ter hand te nemen. Zo konden zij het publiek uitleggen hoe bijzonder bijvoorbeeld de competitie in de 500cc-klasse was, waar de Belgische Patrick Vanmaekelbergh zich kranig weerde met zijn Triumph twin uit 1947. Een machine zonder achtervering, met gietijzeren cilinderkoppen, waarmee hij menige moderne motor eruit remde voor de bochten, de schoensmeerblikjes die voor remmen moesten doorgaan ten spijt.
Terwijl de eerste druppels uit de hemel vielen verzamelde iedereen zich in de feesttent, waar de regelmatigheidswinnaars hun prachtige trofeeën in ontvangst konden nemen. Tot slot vertrok iedereen tevreden huiswaarts.

SAM-demo Soerendonk 483a-1024t

Even bijkomen…

Uitslagen

Die zijn te vinden op de uitslagenpagina.

SAM-demo Soerendonk 1433a-1024t

Black Mamba!

Media

Eindhovens Dagblad

SAM-demo Soerendonk 1640-1024t

Vrijwilligers!

1 Comment
  • Willem van Dis 16/11/2015

    koude friet 2016 krijgen julli van mij goede ingepakte friet jongens

    Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>