Opwindende eerste racedemo Zwanenburg

Verslag SAM-Racedemo  Zwanenburg

ZWANENBURG – Een spannende eerste keer. Dat ging op voor de rijders, voor het SAM-bestuur, maar zeker ook voor de lokale organisator, de wielervereniging De Bataaf. Deze had haar prachtige wielerbaan ter beschikking gesteld, zonder van te voren te weten wat er op haar af zou komen.

Tekst en foto’s: SAM/www.festinalente.nl, Gijs en Inge van Hesteren

Het evenement was een typisch voorbeeld van de wijze waarop twee organisaties, die beide gewend zijn om de dingen op een eigen manier aan te pakken, hun beste krachten bijeenbrengen. Het in elkaar schuiven van ieders draaiboeken  werd voor alle partijen een beetje aftasten.

Zwanenburg 251us-1250t

Start van de 500cc-klasse. Vanaf de eerste rij oosterbuur Bernd Küneweg (#588), die voor elke demo zeven uur achter het stuur zit, en Erwin Moes (#512). 

Voorzitter Weite Haaijer was het een dag tevoren al even wit om de neus geworden, toen hij vernam met welke snelheden de demomotoren zich over zijn wielerbaan zouden gaan spoeden. Na afloop van de wedstrijddag bevestigde hij tijdens de prijsuitreiking: “Het ging veel harder dan we ooit zelf hadden kunnen bedenken. Wij vinden wielrenners die veertig kilometer per uur gaan al snel. Daarom heb ik des te meer respect voor de vaardigheid en de discipline waarmee jullie coureurs deze weergaloze show hebben neergezet.”

Inderdaad, dankzij deze kunstige zelfbeheersing trakteerden de SAM-rijders het betalende publiek op snelle racedemo’s, met volbezette raceklassen en een grote verscheidenheid aan motormerken- en typen in alle inhoudsklassen. Op een enkel onschuldig schuivertje na, hield iedereen het rubber aan het asfalt. Daarom besloot Haaijer met: “Natuurlijk, er waren wat minpuntjes maar veel meer pluspunten. We gaan hier wederzijds lering uit trekken en wat ons betreft gaan we dit ook volgend jaar organiseren.”

Waardering voor de wielerbaan

Een positief eindoordeel, dat door alle betrokkenen werd gedeeld. De rijders hadden veel lof voor de wielerbaan, met zijn langzame en snelle bochten. “Je kunt echt zien dat deze baan is ontworpen voor tweewielers!” zei er een.

Zwanenburg 195-1250t

Een motorfamilie. Margriet en Gert de Weerd gieten het motorvirus met de paplepel in.

Mitch Westerhof, winnaar in de 500cc-klasse, zei na afloop: “Het is een lekker baantje!” en Adriaan Broekhuizen bevestigde dat er snel gereden werd. “Superhard ging het. Wat jagen die Martin van Engelen, Dick Bastiaan, Martin Eijbersen en Gerrit Bekker in de 250cc klasse. Mooie dag gehad met iedereen.” Gerrit Bekker gaf toe: “Ik was meer bezig met raggen dan met de regelmaat, dan wordt je dus gewoon laatste in de regelmatigheidstelling!”

Gelukkig was het pakket aan preventieve en actieve veiligheidsmaatregelen goed voor elkaar, en aan enkele rijders toonde wedstrijdleider Berend Roke even een zwarte vlag, als het volgens hem te wild werd. Achteraf werd er met name door rijders in de 500cc- en 750cc-klasse gemopperd. Eén zei er: “Dat sommigen koste wat het kost als eerste over de streep willen komen moeten ze zelf weten, maar ik pas ervoor om door zulke lui van de baan te worden gereden. Als ik het nog een keer merk zoek ik ze wel even op in het rennerskwartier. Even kijken of ze dan nog steeds zulke grote jongens zijn.”

Heren, doe dat nu niet, beheers u, niet alleen op, maar ook naast het circuit. Bij racedemo’s gaat het om rijplezier, sportiviteit, wederzijds respect en fair play.

Zwanenburg 050u-1250t

Weite Draaier (tweede van rechts), voorzitter van De Bataaf, met enkele vrijwilligers aan de vooravond van de racedemo. Tweede van links Cees Eikelenboom, die een belangrijke rol speelde bij het koppelen van De Bataaf aan de SAM.

Zijspanproblemen

Niet voor alle teams verliep de demo zo gladjes. Met name bij de zijspannen ondervond men veel tegenslag. Een onbekend gebleven équipe deponeerde een lang oliespoor op het asfalt, wat leidde tot een half uur oponthoud. Ook anderen zat het niet mee. Onno de Bruijn, die veel tegenslag had ondervonden met de winterrevisie van zijn Hillman Imp motorblok, had een viercilinder Suzukiblok overgenomen van Harry Althof. “Het loopt niet zoals we thuis bij het testen hadden gedacht. De motor wil niet op toeren komen. We weten gelukkig waar het aan ligt: de benzinepomp werkt niet goed.”

Geen punten voor Onno. Evenmin voor de driecilinder Suzuki van het team De Wit. Duidelijk een pechdag volgens bakkeniste Lindsay Hijink. “Het zijspan heeft de hele dag niet gedaan wat ie moest doen, de Tom Tom werkte niet en thuis gekomen is er een fiets gejat.”

Toch, goede berichten waren er ook in de zijspanklasse. Tamara de Vos: “Prachtige baan met geweldig weer en fantastische mensen om je heen. Met het zijspan ging het geweldig, niet in de prijzen, maar wel super genoten van het teamwerk met Harry Althof aan het stuur. En dan ook nog de eerste prijs met de solo 350cc-Ducati.”

Reacties

Tot slot enkele reacties.

Mike Alsemgeest: “Maar wat hebben mijn gezin en ik het naar onze zin gehad, met als afsluiter opa Gerard Alsemgeest met de derde prijs naar huis. De dag kon niet meer stuk. Helaas resulteerde dit in een traktatie van opa bij de MacDonalds, hahaha. Super bedankt voor de leuke demo op deze fantastisch georganiseerde baan.”

Media

Het Haarlems Dagblad wijdde een korte reportage aan de racedemo Zwanenburg.


‘Wielerbaan perfect voor motorrace’

ZWANENBURG – Het draaide zondag op de wielerbaan van HSC De Bataaf eens niet om massageolie, maar om motorolie. Ruim honderd klassieke motoren werkten er in vijf categorieën, 50-125cc, 250cc, 350cc, 500cc, 750cc en zijspan, twee manches van een kwartier af.

Door Marcel Tabbers – 17-5-2015

Ruim honderd klassieke motoren aan de start in Zwanenburg
Gijs van Hesteren is net terug na een rondje voorrijden en controle. De vrijwilliger uit het Friese Harlingen is erg enthousiast over de accommodatie. “Je kan merken dat de baan is ingericht op het maken van bochten. Het asfalt is goed en de infrastructuur met al die hekken langs de kant vormt een perfecte basis voor de veiligheid. Stukken beter dan de industriegebieden of boerenweggetjes, waar we ook wel eens rijden.”
Zwanenburg Haarlems Dagblad a1250
Foto: Remco van der Kruis.

Uitslagen

Uitslagen klasse 50-125cc Zwanenburg 2015
Uitslagen klasse 250cc Zwanenburg 2015
Uitslagen klasse 350cc Zwanenburg 2015
Uitslagen klasse 500cc Zwanenburg 2015
Uitslagen klasse 750cc Zwanenburg 2015
Uitslagen klasse zijspannen Zwanenburg 2015

Uitslagen totaaloverzicht

Uitslagen alle klassen Zwanenburg 2015

Zwanenburg 17 mei 2015
Klasse 50-125cc
PlaatsStartnummerRijder
1110Jacob Veldman
21Henk van den Beukel
318Cees Eikelenboom
Klasse 250cc
1271Margriet de Weerd
2266Johan Scholtus
3295Gerard Alsemgeest
Klasse 350cc
1306Tamara de Vos
2368Alex Janssen
3372Pieter Ottosen
Klasse 500cc
1538Mitch Westerhof
2514Erik Cox
3513Harry Althof
Klasse 750cc
1742Henk Holle
2792Gerrit Stoeten
3774Cees Boelsma
Klasse Zijspan
121Gé‚ral de HaasIlse de Haas
214Klaas de BlokTre‚a van der Burg
312Hans Ulrich SchoelTim Itzlinger
No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>