Pauzejaar voor Classic TT Elst, GP Hessenpoort en Classic Demo Luttenbergring

Het bestuur en de organisatoren van de Classic TT Elst melden in een persbericht dat zij hun evenement een jaar uitstellen. De Drie Uren van Oss en het dubbelevenement van Aalsmeer waren door oorzaken buiten de SAM om al afgevallen. En ook de racedemo’s van Zwolle en Luttenbergring gaan niet door. Dat zal de meeste mensen die deze website volgen al zijn opgevallen. In dit artikel de uitleg.

Classic TT Elst

Classic TT Elst schrijft in haar persbericht: ‘We hebben besloten om voor 2017 een pauzejaar te nemen. Het is geen makkelijk besluit geweest. Emotie en gevoel, gevolgen voor rijders. Het voelt als verlies. Maar het is wel een realistisch besluit, want lange tijd was er twijfel en onrust vanwege de landelijke ontwikkelingen in het Classic demoracewereldje. Er ontstonden afsplitsingen van rijders en organisaties, zodat wij geen zekerheid kregen over volle klassementen en rijdersvelden.

Daarnaast willen wij in Elst een volwaardig evenement neerzetten, zoals het publiek, sponsoren en rijders van ons gewend zijn. Zo’n evenement kost geld en om onze begroting sluitend te krijgen moeten we over bepaalde garanties beschikken. Die garanties vonden wij te mager.

Het organiseren van de Classic TT te Elst vraagt altijd veel voorbereidingstijd van alle vrijwilligers en organisatoren. Dit jaar loopt dat stroef en we merken dat we ingehaald worden door de tijd. Hierdoor hadden we al besloten om het evenement te verplaatsen naar eind september.

Voor september waren we bezig om het eventueel als ééndaags evenement te doen – het voelde als een half evenement. Het bijeenkrijgen van voldoende vrijwilligers is moeilijk en dan werkt het tijdspad ons ook weer tegen. We krijgen de begroting niet sluitend. Kosten van een ééndaags of tweedaags evenement ontlopen elkaar niet zoveel. Tenslotte moeten we alle voorzieningen en veiligheidsmaatregelen voor een heel weekend treffen. Daarnaast is een ééndaags evenement weer minder aantrekkelijk voor publiek en sponsoren.

We nemen daarom een pauzejaar, zodat we ons kunnen richten op 2018, om dan een volwaardige Classic TT Elst  te organiseren. Tot in 2018.’

Zwolle en Luttenbergring

Wat betreft de demo te Zwolle Hessenpoort en op de Luttenbergring het volgende. Liedia van den Berg, altijd de grootste aanjager van de GP van Hessenpoort, liet weten dat het aan een samenloop van omstandigheden heeft gelegen, waaronder organisatorische in eigen kring. Maar daar komt bij dat ze vanuit de SAM graag meer medewerking had willen ervaren. Dat was precies in de periode dat de SAM achtereenvolgens twee voorzitters had zien aftreden.

Iets vergelijkbaars heeft gespeeld ten aanzien van de racedemo op de Luttenbergring. Herman Logtenberg, bestuurslid van de Classic Demogroep Luttenberg meldde de afgelasting van de demo. De Demogroep zat met vergelijkbare onzekerheid over de SAM en koos er net als de organisatie van Zwolle en Elst voor om geen risico’s te nemen.

Bestuur SAM over 2017

In een aanvullende verklaring stelt penningmeester Carolien de Weerdt namens het hele SAM-bestuur: “We hadden deze winter en dit voorjaar veel op ons bordje. Gedurende enige tijd waren wij zelfs maar met ons tweeën, wat niet wegneemt dat de communicatie beter had gekund. Onze eerste prioriteit was echter de SAM opnieuw goed op poten te zetten. Dat waren we verplicht aan de rijders en donateurs. Na de positief verlopen testdag te Lelystad, de donateursvergadering in Amersfoort en de demo in Hierden denken we dat we op de goede weg zijn. We realiseren ons dat de bestuurlijke en organisatorische problemen dermate lang hebben geduurd dat het voor een aantal organisatoren van evenementen te kort dag werd. En het is natuurlijk ontzettend jammer dat we het vertrouwen van Zwolle, Luttenberg en Elst niet voldoende hebben kunnen terugwinnen. De samenwerking hebben we desondanks altijd als positief ervaren. We hopen dat ze volgend seizoen alledrie weer op de SAM-kalender staan.”

Zeven evenementen hebben we overgehouden. De kalender van dit jaar omvat Lelystad (8 april, testdag), Hierden (6 mei, demo), Ermelo (10 juni, demo), Midlandcircuit Lelystad (9 juli, demo), Etten-Leur (2-3 september, demo – aan een Drie Uren wordt gewerkt), Dodewaard (9 september, demo) en Oosterwolde (7 oktober, demo). Arie de Man en Corné van Ginneken, de mannen die dit jaar voor het eerst de kersverse demo te Etten-Leur neerzetten, gaven aan dat ze er vertrouwen in hebben. Dat geldt ook voor de organisatoren van de demo’s te Ermelo, Dodewaard en Oosterwolde. Dit seizoen gaan we bewijzen dat we het vertrouwen waard zijn.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>