Positief saldo voor demo Hierden

HIERDEN – Het was toch wel afwachten voor de SAM, of de racedemo te Hierden een succes zou worden. Spannend, want het was de eerste van het seizoen, afgezien van de geslaagde testdag te Lelystad. En de eerste in een nieuwe wereld, waarin de SAM niet meer de enige organisatie is die racedemo’s organiseert voor motoren van na 1972. Terugkijkend op het evenement kunnen we zeggen: geslaagd!

Door Gijs van Hesteren.
Met dank aan Sean Wierda en Johan Emmers voor de foto’s.

Stevige strijd in de 50-125 cc, met voorop Stephan de Roo (127, Kreidler RS), Jacob Veldman (110, 1979 Honda RS125), Dirkjan de Jong (22, Kawasaki 50). Wat verder naar achteren Gerrit Jan Semmekrot (39, 1969 Kreidler RS) en Leo van Gansewinkel (166, Honda MBX 80). Foto: Sean Wierda.

Meer rijders dan vorig jaar meldden zich ‘s ochtends vroeg aan de inschrijftafel. Alles bij elkaar zo’n zeventig tot tachtig, voor zover de redactie dat nu kan nagaan. Behoorlijk veel onder hen hadden geen jaarlicentie genomen en geen jaarbijdrage gedaan aan de SAM. Velen zeiden: “We zien wel waar we een leuke demo kunnen rijden en dat doen we dan met een daglicentie.”

Zo waren er velen die ook bij andere organisaties deel gaan nemen. Sommigen dachten dat hen de deelname ontzegd zou worden, maar dat is wat SAM betreft zeker niet het geval. Penningmeester Carolien de Weerdt was opgelucht, want voor het eerst in jaren was de Hierdense demo zelfs kostendekkend. “Tijdens de testdag op Lelystad, de Fanzone bij de WSBK en ook hier in Hierden waren er best veel rijders van andere clubs, zoals BOT en CRT. Wij kijken totaal niet naar wie waar gaat rijden. Ons uitgangspunt was, is en blijft dat rijders daar moeten kunnen rijden waar zij willen en dat wij hen geen strobreed in de weg leggen.”

Ronde na ronde kwamen ze als een treintje voorbij. Henk van den Berg/Olofsen (6) , Tamara de Vos/Harry Althof (13) en Martin Verhoef met onbekende bakkenist (96). Foto: Sean Wierda.

Hetzelfde zijspantreintje. Foto: Sean Wierda.

Langer rijden per manche

De Hierdendemo is een soort one-manshow van Hierdenaar Tonnie van de Bunte. Al jaren organiseert hij het evenement praktisch in zijn eentje, al mogen mogen alle vrijwilligers en sponsoren natuurlijk niet onvermeld blijven. Dit keer was er eigenlijk geen geld voor een uitgebreide geluidsinstallatie. Omroeper Henk Miedema vond dat zijn eer te na en besloot zijn broer Karel Miedema in te schakelen, en Hans Grundmann van stichting SVP Aaltjespop Harderwijk. Op het allerlaatste moment wist hij het te regelen en zo was er toch een omroeper die de gebeurtenissen voorzag van commentaar. Henk zei achteraf: “Je moet de sport verkopen aan het publiek. Zonder speaker is het geen reclame voor de sport. Zo denk ik er over. Enfin, ik heb een goede demo gezien.”

Vooral de 50-125cc, de 500cc en de 750cc waren zeer goed bezette klassen. Na samenvoeging van de 250 cc en 350 cc was ook voor die rijders – en voor het publiek – een aantrekkelijk deelnemersveld ontstaan. Eén klasse minder dus die zaterdag en dat betekende dat iedere manche wat langer kon duren. In de zijspanklasse kwamen zes équipes aan de start en dat was voor Hierden ook een leuk begin.

De Black Maba’s ruim vertegenwoordigd. Foto: Johan Emmers.

De enige valpartij was die van Jan de Laat. Hij laat deze week weten dat hij toch drie ribben heeft gebroken en best veel pijn. “Maar het komt goed”, zegt hij. Hij heeft de medische verzorging aan de baan als prima ervaren. Hij doet iedereen de groeten en gaat gewoon weer rijden over zes weken.

Video

De volgende demo vindt plaats in Ermelo, op zaterdag 10 juni. Volg de website voor updates.

Uitslagen Hierden 2017

Deze keer is gereden zonder transponders, in overeenstemming met het besluit om de regelmatigheid handmatig bij te houden totdat een goede vrijwilliger voor de tijdwaarneming is gevonden. Niemand had er problemen mee. Momenteel wordt er druk overlegd en misschien komt er een oplossing.

50/125
1. 135 Ed van Dijk
2. 28 T. Klerkx
3. 166 Leo van Gansewinkel

250
1. 249 Tonny van Willigenburg
2. 211 Joop Berghorst
3. 214 Jan Borst

350
1. 378 Gert de Weerd
2. 364 Frans Verstege
3. 311 Hilco Schottert

500
1. 545 Cor Smal
2. 523 L Leijnse
3. 560 Tonnie van de Bunte

750
1. 711 Frank Elberse
2. 733 Arie Middelkoop
3. 752 A Roeffen

Zijspan
1. 6 Henk van den Berg/Olofsen
2. 13 Tamara de Vos/Harry Althof
3. 914 Trea van der Burg/Klaas de Blok

Foto rechts: De Suzuki GSX-R 750 van Frank Elberse heeft power zat ter beschikking. Frank gaat er altijd verstandig mee om, maar een stukje op één wiel kon hij niet weerstaan. Foto: Sean Wierda.

JP Palmbergen op zijn Yamaha FZR 400 in achtervolging op Leen de Heer met zijn Honda CBR 400 R. Foto: Sean Wierda.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>