Raaarrr… in Itterbeck

Voor de derde keer een racedemo in Duitsland

ITTERBECK – Ook in 2015 was het voormalige militaire terrein aan de Kirchweg de plek waar Herbert Scholte en zijn honderdkoppige crew de Classic Races Itterbeck organiseerden. Het was de derde keer dat Hennie van der Most zijn legerkamp hiervoor ter beschikking stelde. Het 2,8 kilometer lange circuitje bestaat uit lange rechte einden en haakse bochten. Het publiek was geconcentreerd op het stukje langs start en finish. Daar waren dan ook de braadwursten en het Duitse bier te verkrijgen.

Tekst: Gijs van Hesteren
Foto’s: Gerrie Westerhof

Itterbeck Gerrie Westerhof 1

Harry Althof en Tamara de Vos met hun Suzuki GSX750, op de hielen gezeten door Gert Moes/Mitzi Vrancken en Herbert Weiland/Detlev Rötinger.

De SAM was de stichting onder wiens auspiciën het evenement werd georganiseerd. SAM levert bij al de racedemo’s de rijders, maar ook de wedstrijdleiding, de reglementering en de verzekeringen, in samenwerking met koepelbond M.O.N. Ook voor Itterbeck hadden zich zo’n 110 teams gemeld. Evert Welvaart, wedstrijdleider en tot voor kort voorzitter van de SAM, zegt hierover: “Sinds 1988 maakt de SAM zich sterk voor historische motorsport. We bieden een beeld van de klassieke wegraces tussen pakweg 1965 en 1987.” Ben Jeuring, zijn medewedstrijdleider en vertegenwoordiger van de M.O.N. (Motorsport Organisatie Nederland), bevestigde het volmondig. “Voor de M.O.N. doe ik veel enduro en motorcrossevenementen, maar mijn hart ligt toch bij het wegracen.”

Over de wedstrijden valt vooral te vertellen dat alle deelnemers, de vrijwilligers en het publiek enorm genoten van de twee dagen gedurende welke het evenement plaatsvond. Zaterdag de trainingen en op zaterdagavond bezochten allen de intussen legendarische ‘Racing-Party am Circuit’. Gelukkig waren de coureurs zondagochtend weer nuchter genoeg voor de twee wedstrijdmanches.

Itterbeck Gerrie Westerhof 4

Een bekende groep SAM-coureurs, die je wel vaker samen tegenkomt in het rennerskwartier. V.l.n.r.: Johan Scholtus, Eric Cox, Mitch Westerhof, Erwin Moes, Leen de Heer, Alex Janssen.

Een beetje tegenslag konden we optekenen voor de lokale held Jan Meyer uit Uelsen, die het voorgaande aar zijn klasse had gedomineerd. Hij kwam ten val en beschadigde zijn Suzuki GS750 dusdanig, dat hij niet meer verder kon rijden. Dat overkwam ook Dirk Bijlsma. Na een val bleken verscheidene botjes gebroken. Daarmee was voor hem het seizoen ten einde. Later liet hij weten dat hij wat hem betreft zo snel mogelijk weer met zijn prachtige BMW R60 aan de start wilde staan. Ook Bort Koelewijn kwam in de strobalen terecht, na een iets te geestdriftige inhaalpoging. Niets aan de hand gelukkig.

De ‘Samtgemeindebürgermeister’ Herbert Koers meldde na afloop dat hij diep onder de indruk was van alle techniek en sportiviteit die hij had waargenomen. Volgend jaar weer, wat hem betreft. Iedereen was het roerend met hem eens. Wat betreft ‘raaarr…’: het is de gevleugelde kreet van een aantal coureurs die alwéér niet begrijpen wat er is gebeurd.

Media

Grafschafter Nachrichten

 

Ems-Vechtewelle radio-podcast

Uitslagen

Uitslagen Itterbeck

Itterbeck Gerrie Westerhof 3

De man met de snelste Yamaha XS650 in racedemokringen, Peter van de Velde. Derde prijs was voor Marion Struijk-Vermeulen.

Itterbeck Gerrie Westerhof 2

De nieuwe voorzitter van de SAM met zijn BEET-replica, Chris van der Weide.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>