Geplaatst op 12 mei 2013
In 2013 bestaat Luttenberg 175 jaar als kerkdorp. Een herbeleving van de fameuze Raalter wegraces op de Luttenbergring in demovorm hoort daarbij. SAM mocht het organiseren! Een uitgebreid rijdersveld stond aan de start. Niet alleen liefhebbers van nu, maar ook grootheden van toen. En natuurlijk onze vrienden van Youngtimerracing.
Wil Harrtog met de Riemersma Suzuki
Heel wat racehelden van weleer hadden zich ingeschreven. De meest bekende onder hen waren Wil Hartog en Theo Bult, legendarische namen, die met graagte de kans waarnamen om nog een keer te rijden op de al even legendarische Luttenbergring. Bult was bereid gevonden om op de zaterdagochtend de rijdersbriefing te verzorgen. Dat deed hij met verve, voor een tweehondervijftigkoppig publiek. De belangrijkste mededeling: “Houd de goede kant boven, heren!” Bijna allen bleken zich na afloop aan dit advies te hebben gehouden, behalve helaas uw verslaggever, waarover later.
Zowel Wil Hartog als Theo Bult lieten zich tijdens de regelmatigheidswedstrijden kennen als de snelle en ervaren grootmeesters die het publiek gewend was. Maar ook een man als zijspancoureur Noud van der Aa beschikte nog over het oude winnaarsinstinct. De vele honderden overige coureurs genoten zich scheel op het snelle, bochtige stratencircuit en boden het publiek daarmee afwisselende wedstrijdmanches. En ook naast de baan deden grootmeesters mee, zoals de illustere Jaap Timmer, die samen met SAM-speaker Henk Miedema het commentaar verzorgde.
Theo Bult, Piet Kramer en Evert Welvaart, tijdens de rijdersbriefing.
Nog nooit was er een SAM-racedemo georganiseerd met zó veel deelnemers: een krachtproef, zowel voor de plaatselijke organisatie als voor SAM. Niet verwonderlijk dat er af en toe iets wat trager verliep dan normaal. Bijvoorbeeld de inschrijving ‘s morgens vroeg, waarbij de wachttijd opliep tot meer dan een uur, of het gereedmaken van de baan, waardoor sommige klassen lang stonden te wachten in de opstelstraat. Dat alles viel echter in het niet, de reacties achteraf in aanmerking nemend.
Een bloemlezing uit de reacties.
Eén van de twee speakers, Henk Miedema, gaat ook in op het wat wisselvallige weer: “Buiten de valpartij van Gijs was de SAM-demo in Raalte goed gelukt, het is natuurlijk wat groter opgezet als wat we gewend zijn, maar ik vond het leuk, samen met Jaap Timmer speakeren, dat was best mooi. Jammer van het nat dat gevallen is, maar daar helpt geen lieve moedertje aan.”
Gerry Hemsens: “De twee speakers waren zeker geweldig. Het was op een zeker moment even wat stil, toen hoorde ik een tweetakt opschakelen en Jaap Timmer door een speaker… Ik weet niet hoe het met jullie ging, maar ik waande me even dertig jaar terug op de TT van Assen! Maar wel weer lekker gereden, wat een baan! Tikkie lang wachten in parc-fermé steeds, dat was wel erg irritant, maar verder perfect georganiseerd, zoals we gewend zijn, bedankt mensen! We hebben weer genoten.”
Mary Nicolasen schrijft: “Mijn ouders zijn weer thuis van Raalte. Ze hebben ondanks de regen en de kou een leuke dag gehad en mijn vader vond het geweldig om op Raalte te mogen rijden. Het was wel even wennen, maar hij heeft ondanks dat hij door het weer maar twee keer gereden heeft een superdag gehad. Ze hebben veel bekenden gezien en ook nieuwe vrienden gemaakt. Youngtimerracing en de SAM bedankt!
Een trotse dochter.”
Zijspanrijder Peter de Wit reed voor het eerst met Helma de Vos, een nieuwe bakkeniste, die nog nooit eerder met dit métier te maken had gehad. “Prachtige dag gehad,” zei hij. “Prima organisatie. Geweldige nieuwe bakkeniste. Net even teveel water op de baan voor mijn opgesneden slick, maar daardoor weer spectaculair bochtenwerk. Voor herhaling vatbaar.”
Helma beaamde: “Wat was het kicken op dit geweldige circuit met mijn chauffeur Peter! Ik weet als nieuweling niet, wat er nog meer gaat komen, maar zo mooi als dit circuit zal het wel niet meer worden. Iedereen, die dit mogelijk heeft gemaakt: bedankt voor deze onvergetelijke dag!”
De beide speakers, Henk Miedema en Theo Timmer.
Gerard Lammers van de Luttenbergse Werkgroep Demo-races op de “Luttenbergring” meldde nog: “Het was een hele klus om de Luttenbergring klaar te stomen voor de demoraces. En de Luttenbergring weer terug brengen in de oude staat is nog een grotere klus. Hier zijn we de hele week zeker nog mee bezig. Maar aan de reacties hierboven weten we waar we het voor doen/gedaan hebben.”
Overige reacties staan onderaan dit verslag.
Op gevaar af velen over te slaan, rest nog een bijzondere vermelding voor: de omwonenden van de Luttenbergring, de organiserende Luttenbergers, onder aanvoering van Herman Logtenberg, Harry Zikke Althof, voor zijn assistentie bij de elektronische tijdwaarneming, de nieuwe vrijwilligers van de SAM, zoals Gerda en André Ottevanger, last but not least mijn collega-bestuursleden Evert Welvaart, Berend Roke, Tonnie van de Bunte en Willem van IJzendoorn, en Riet van het wedstrijdsecretariaat, voor wie nooit iets teveel is.
Hans Bataille schreef ons achteraf: “Ik wil nog even iets kwijt over Riet Welvaart. Door de enorme belangstelling duurde de inschrijving wat langer dan gebruikelijk. Veel hadden zich van te voren niet ingeschreven en dat moest dus allemaal ter plekke gebeuren. Maar Riet liet zich nergens door van de wijs brengen en hield het hoofd koel. Ook alles wat er rond haar gebeurde ontsnapte niet aan haar aandacht. Petje af voor deze vrouw.”
Zijspancoureur Peter de Wit, wiens zoon Rudi in Luttenberg wederom op het podium samen met Lindsay Heijink, voegde daaraan toe: “Mee eens, Riet doet het geweldig. Zij heeft een geheugen als een, ja wat eigenlijk. Ze kijkt over haar brilletje en weet alles meteen en laat zich niet van de wijs brengen.”
De foto hiernaast: Riet komt niet graag in beeld, maar kijk eens goed rechtsboven naast het hoofd van Jaap Timmer…
Met excuses van het communicatieteam: na ons valpartijtje zaterdag kwam het verslag iets later dan gebruikelijk.
De demoraces van SAM op de Luttenbergring. De Yamaha XS650-racer en ik namen eraan deel. Een topdag, ook voor ons. Al kijken we bont en blauw terug op de start van de tweede manche 750cc. Iets teveel gas gegeven, iets te laat en iets te hard moeten remmen, misschien een achterbandje van een voorligger aangetikt. Ik weet het niet meer. In elk geval ben ik pakweg 15 meter over het asfalt geschoven. Het team van Fire First: bedankt voor de goede zorgen. Collegarijders: bedankt voor het opladen van de motor en de andere spullen.
Wilbert Munsters, de Ducatirijder die achter me reed had de keus: “Rijd ik over Gijs zijn hoofd of kies ik voor zijn motor?” Hij deed het laatste en daarvoor dank ik hem eeuwig. Hij raakte de XS, viel om maar niet met veel schade of letsel gelukkig, hij had zich alleen klem gereden op mijn over de straat schuivende motor. Scheurtje in zijn polyester en een kromme stuurhelft, heb ik begrepen, waarvoor excuses. Gerry Hemsens voegt een ooggetuigenverslag toe: “Het gebeurde precies voor me, ik zag ineens een hele grote kerel op zijn rug, hahaha, schrikken man! Ik zat gelukkig links van Gijs, die andere Ducati zat er precies achter en moest de berm in; daar viel hij om. Ik was al door.”
Wilbert schreef later: “Gijs, jammer dat je een maandje uitgeschakeld bent, maar dan kun je voorlopig tenminste niet meer voor mijn Duc gaan liggen (geintje). Succes met het herstel! De schade aan de Duc valt mee, wat scheuren en krassen en een kromme clip-on. Verder een prachtige dag, hulde aan de organisatie!”
De baco’s zitten met de schade. De gevallen coureur druipt af richting EHBO-tent. Foto: Jos Ulijn
Een inventaris van de schade aan de XS650. Eigenlijk is er niet eens zoveel echt stuk. Grote deukjes in mijn ego en kleine in de tank (door de clip-on). Dat is niet zo erg. De accu is naar de kloten, die geeft 0,8 volt. Dagenlang heeft het contact aangestaan, ontdekte ik later. De remhendel, reservoir en bevestiging zijn half weggeschaafd. En de koppelingshendel met stuurbevestiging is afgebroken. Mega Snel graaft al in zijn onderdelenkist. De racekuip wil collega-SAM-racer Dick Nanninga voor me repareren, dat is heel fijn. Heb ik alleen een nieuw ruitje nodig van Ruig Opmeer. De voetsteun rechts en de rempedaal zijn afgeschaafd, maar wel weer te maken. Het schetsplaatje is krom, dat kan ik weer rechtbuigen denk ik.
Schade aan mezelf: een barstje in een duimkootje, een gebroken rib, blauwe plekken overal. Een gerafelde leren motoroverall. Mijn integraalhelm is afgeschreven. Met een open helm had ik nu geen kin en neus meer gehad. Nu moet ik zelf nog weer even jong en mooi worden, en vooral de stijfheid van het valpartijtje kwijtgeraakt zijn. En mentaal weer even klaar voor de strijd worden. Dat gaat wel een maandje duren.
De Stentor: Genieten van herboren races
Salland Centraal: Luttenberg eenmalig in ere hersteld
Salland Magazine: Witte Reus terug op Luttenbergring
Oud-coureur Theo Bult en Jeroen van Beek in de uitzending van ‘En Dan Nog Even Dit’ van 10 mei over de demoraces op de Luttenbergring.
Op Marks YouTubepagina ook nog video’s van de 350cc- en 750cc-manches.
Youngtimerracing met Bas Meijers
Foto’s SAM-fotograaf Inge van Hesteren
Foto’s Gerrie Westerhof
Foto’s Ton Grotenhuis
Foto’s Marienheem Online
Foto’s Tom Perry
Foto’s Arthur Koek
Foto’s André Slotman
Foto’s Frrank van Hout
De Luttenbergring, Anno 2013. Een rennerskwartier op een nieuwe locatie. Navigatie: kruising Butzelaarstraat – Blikweg. Coördinaten: 52.397444,6.377993
Gerard Lammers vertelt verder: “De rijrichting is tegen de klok in. Vroeger in de jaren zeventig reden ze met de klok mee. Bij de herstart eind jaren negentig werd er tegen de klok in gereden. De twee chicanes uit de jaren 90 worden weer in ere hersteld. Welkom op de Luttenbergring”.
No Comments