DSRA Classic regelmatigheidsdemo’s Eemshaven

DSRA Classic regelmatigheidsdemo’s Eemshaven

Geplaatst op 11 mei 2008

Zijspanracen: De rijders, de teams, de machines

De mensen die deelnemen aan de demo’s en wedstrijden met klassieke zijspanracers zijn geen gewone mensen: ze zijn vol passie voor hun ongebruikelijke liefhebberij, als dat nog zo genoemd mag worden. Toch zijn ze ook weer wél ‘gewoon’: op zo’n dag zijn zij net als ieder ander afwisselend tevreden, ongerust, toegewijd, nerveus, moe, geërgerd, blij, verlegen, gelukkig en trots.

# 2 Honda viercilinder CB 750

Relatief modern materiaal, zo’n Honda vierpitter. Niet in leeftijd, want diverse motoren in de klassieke klasse zijn zelfs nieuwer. Het concept versloeg echter al bij de introductie in 1969 alles wat voorheen in de winkel verkrijgbaar was: vier cilinders, bovenliggende nokkenas, vier carburateurs en uitlaten en een ongehoord vermogen. Daar konden de traditionele Europese en Amerikaanse motorfabrikanten niets vergelijkbaars tegenover stellen. Op een enkele exclusieve machine als de MV Agusta of Münch Mammut na, moesten alle productiemotoren het doen met hooguit drie cilinders, stoterstangen en heel wat minder PK’s.
De combinatie van Theo Bakker en Michiel Kuijer is er dan ook een met een historie. Hierover is in de media al eerder geschreven; hier volstaat daarom de vermelding dat deze combinatie eind jaren zestig tweemaal het Nederlands kampioenschap heeft veroverd.
Theo Bakker wist met wat geluk de hand te leggen op deze bijzondere machine en sindsdien reist hij er de circuits mee af voor regelmatigheidsdemonstraties. Na Eemshaven gaat hij meteen door naar Zandvoort, waar het CRT een demo organiseert. Terug naar huis voor de Honda: op dat roemruchte circuit behaalde de motor zijn grootste successen.

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

Zijn pleegzoon Michiel treedt op als bakkenist en dat doet hij zonder vrees en met plezier.

# 13 Moto Guzzi 950

Clara Spoorenberg is niet te beroerd om half ondersteboven hangend aan de Moto Guzzi te sleutelen. Ze is webmaster van de site van DSRA en een eigen site beheert zij ook: www.ducside.com. Inderdaad, ook een Ducatizijspan staat in de bus. Sinds ik ook een Ducati bezit (had eerder moeten gebeuren) ben ik op die site inderdaad al eens gaan kijken. Naast sleutelen en internetten is e ook nog eens bakkeniste voor haar partner Henk Jonker. Kortom, iemand die van meer markten thuis is.
Als ik haar vertel dat ik naast de Ducati ook een Guzzi heb en dat het racen met zijspan me wel wat lijkt, legt ze me uit, dat het niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Dat waag ik te betwijfelen: tja, als je eenmaal een span hebt kan je het onderhouden en aanpassen. Om er van niets af één te bouwen is een heel ander verhaal.
Beide combinaties zijn ‘echt van toen’. Er is altijd mee geraced, in tegenstelling tot sommige andere, die achteraf als replica zijn opgebouwd. De Guzzi is onlangs verlengd.
“Hoe dat zo?”, vraag ik. “Voorheen was de besturing nogal zenuwachtig, vooral bij hogere snelheden”, legt Clara uit, “Nu is het allemaal een beetje stabieler geworden”.

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

Sam 159

# 7 Suzuki 750

“De afstelling is nog niet helemaal goed”, zei Peter de Wit, maar dat was niet het ergste. Zijn bakkeniste Melanie Ferre. Had last van een eerder ongelukje met haar voet. Haar voet werd steeds dikker, niets ernstigs, dacht zij, maar ze ging toch even langs bij de circuitdokter. Prompt kreeg ze van hem een rijverbod voor 24 uur, vlak voor het begin van de eerste race. De Wit vertrok op een drafje naar het rennerskwartier, waar hij er al snel in slaagde om een vervangende bakkenist te ronselen. Na de geslaagde race had hij wel vastgesteld dat de lange rechte stukken een hogere eindoverbrenging noodzakelijk maakten. Hij had al een paar tandjes meer op het versnellingsbakkettingwiel, maar er zat nog meer in.
De motor wordt voortbewogen door de illustere watergekoelde driecilinder tweetakt, waarmee door Suzuki in de jaren zeventig een van diens eerste superbikes op de markt was gebracht. Deze 750 cc krachtbron stond toen al niet bekend om zijn hoge topvermogen, maar wel om betrouwbaarheid en koppel; voor een zijspancombinatie ook niet onbelangrijk. Het is de enige tweetakt in het rennersveld vandaag.

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

# 6 Triumph 650

Marlijna en Jaap Schulz rijden rond met een perfect geprepareerde combinatie, op basis van het beroemde Triumph Bonneville motorblok. Marlijna is als actief coureur tevens penningmeester van de DSRA. Haar conscientieuze werk maakt het mogelijk dat de stichting garant kan staan voor het risico om op voorhand de racetijd in te kopen bij de diverse organisatoren van evenementen.

Sam 159

# 21 Harley Davidson 1000

Deze ongebruikelijke combinatie is gebaseerd op een Sportsterblok van 1000 cc, dit exemplaar werkt nog steeds met gietijzeren cilinderkoppen. Richard Pouwels vertelt dat hij de machine vooral op het leveren van veel koppel bij lage toerentallen heeft afgestemd. Dat is ook waarin deze blokken goed zijn. Eemshaven is echter een circuit met hoge topsnelheden; de Harley heeft het hier wat moeilijker dan op de korte baantjes waar hij meestal rijdt tijdens racedemo’s van HMV en CRT.
Aan de inzet van zijn partner en bakkeniste Kim van Loon zal het niet liggen. De zijspanklasse is er bij uitstek één waarbij vrouwen een hoofdrol durven en kunnen spelen.

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

# 36 Triumph 750

Gerrie de Bruin en zijn bakkeniste Ingrid Huizing zat het niet altijd mee. Het begon al bij het opstellen in het parc fermé, vlak voor de eerste vrije training. Gerrie begon zich plotseling zorgen te maken om het oliepeil in zijn tank. Was dat niet een beetje te laag? Moest er niet snel een busje olie komen vanuit het rennerskwartier? Het maakte zijn bakkeniste er niet vrolijker op. “Zit je eerst anderhalf uur te niksen in de paddock, moeten we nu ineens vlak voor de training op stel en sprong olie tanken? Lekker handig, hoor!”

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

Op een drafje ging het heen en weer en net op tijd kon er een litertje bij in de tank. “Tja”, zei Gerrie, “Dat durfde ik toch echt niet aan, met zo weinig olie!” Ondanks de nu ruime olievoorraad viel het stel toch stil tijdens de trainingen, in de haarspeldbocht achter de dijk. Het lag niet aan de olie, gelukkig; na het nodige noeste gesleutel door Ingrid en haar monteur bleek het elektrische circuit problemen te hebben gegeven. Tja, dit is een combinatie van Engelse makelij, natuurlijk. Tijdens de montagewerkzaamheden beperkt Gerrie zich tot nerveus heen en weer lopen, kettingroken en het maken van opmerkingen. Als het om hardrijden gaat is hij echter op zijn plek.
In de wedstrijd moesten zij helaas opgeven, alweer met mechanische pech. In de zijspanracerij is elke motor een prototype; dat geeft nu eenmaal meer kans op onverwachte problemen…


Meer Paddockfoto’s

Meer circuitfoto’s

DSRA – interview met de voorzitter, Jaap de Jong

De laatste tijd is sprake van een opvallende opleving van het zijspanracen, zowel met moderne zijspannen als met de klassieke. Zijspanraces en racedemo’s worden weer opgenomen in evenementenprogramma’s van KNMV, SAM, CRT en HMV. De deelnemersvelden groeien zienderogen. Hoe komt dat? Daarover sprak ik met Jaap de Jong. Hij reed al in 1969 mee in wedstrijden, als bakkenist van zijspancombinaties. Hij is sinds drie jaar voorzitter van de DSRA.

Jaap, hoe komt het dat we hier zitten, in een met deelnemers gevulde paddock, in deze mooie hospitality-tent van de DSRA?
“Het zijspanracen is in de loop der jaren in de verdrukking geraakt. Wij vonden dat het tijd werd om daar iets aan te doen. De Dutch Sidecar Racing Asssociation bestaat al langer, maar we hebben het roer omgegooid. Er was sprake van een kip-en-ei-situatie. Je hebt pas genoeg rijders als er genoeg evenementen op de jaarkalender staan. Maar je krijgt die rijders pas als je zeker bent van de evenementen”.

Wat is dan het geheim van het succes van DSRA?
“We kopen domweg op voorhand tijd in bij evenementen. Zo hebben wij bij voorbaat bij de SME (Stichting Motorraces Eemshaven) meerdere races ‘besteld’. Als de DSRA er borg voor staat, is het geen enkel probleem om wedstrijden op het programma van evenementen als deze krijgen. Dit jaar hebben we een goed gevulde raceagenda.
We hebben overal goede contacten met organisaties opgebouwd. Zo loont het voor rijders om te investeren in hun machine, in hun team en in hun talent. In Eemshaven hebben we dit jaar voor het eerst een goed gevuld deelnemersveld met moderne combinaties. Dat de klassiekers wat minder talrijk zijn komt door een groot evenement in het Duitse Schleiz. Daar zijn veel rijders naar toe gereisd dit weekend.”

De stichting gaat dus aanzienlijke financiële risico’s aan. Is de DSRA dan zo’n rijke club, dat ze zich dat kan veroorloven?
“Helemaal niet!”, zegt De Jong, “Wat we vooral doen is het voeren van een strak financieel beleid. Onze penningmeester, Marlijne Schulz – zelf ook zijspancoureur, houdt goed in de gaten dat allen op tijd hun evenementenbijdrage betalen. Zo kan de DSRA ook op tijd voldoen aan zijn verplichtingen. De goede sfeer in de DSRA doet de rest. Iedereen voelt zich medeverantwoordelijk, na een aantal jaren kent iedereen elkaar goed en allen weten dat het belangrijk is om de administratieve aspecten goed in de hand te houden. Verder hebben we ook nog donateurs en sponsors en elk team draagt jaarlijks 100 euro af”.

Hoe zit het met de vermenging van modern en klassiek zijspanracen? Het lijkt wel alsof die allebei in één stichting bij elkaar zitten!
“Dat is ook zo. Oorspronkelijk vertegenwoordigde de DSRA de belangen van het moderne zijspanracen. Sinds ik voorzitter ben heb ik het klassieke aspect aangemoedigd. Ik ben zelf afkomstig uit de klassiekerswereld. In het deelnemersveld zaten mensen die al net zolang meegaan in de racerij als ik. Met alle respect, het is goed dat ouderen mee blijven doen, maar hun snelheid is niet meer zoals in hun hoogtijdagen. We worden allemaal ouder en voorzichtiger. Daar is niets mis mee.
Wat je tezelfdertijd óók ziet, is een groei van het aantal jongere coureurs dat met historische machinerie de baan opgaat. Onze redenatie was, dat er een meerwaarde zit in samenwerking, kruisbestuiving en uitwisseling. Misschien moeten sommige ouderen overgaan naar demoraces met klassiekers en sommige jongeren naar het moderne spul.
Vast staat in elk geval, dat een gezamenlijk optrekken in één belangenorganisatie voor beide vormen van zijspanracen heel goed mogelijk is en ook veel resultaten afwerpt”.

Is het voor de DSRA een probleem om op één dag, tijdens één evenement, zowel ‘echte’ races te verrijden als regelmatigheidwedstrijden?
De Jong: “Dat valt wel mee. Je moet als organisatie wel zorgen dat de afspraken duidelijk zijn en dat alles verzekeringtechnisch goed is afgedekt. De snelheidswedstrijden zijn ondergebracht bij de KNMV. Voor de regelmatigheiddemo’s doen we dat samen met de MON. Voor de KNMV verzorgen we ook speciale zijspantrainingen, waarbij je een zijspanracelicentie kan behalen. De klassieke rijders volgen die trainingen ook, zodat ze in het buitenland mee mogen rijden. Een goed voorbeeld van de wisselwerking die we hebben opgebouwd” .

Doen jullie ook iets aan publiciteit?
“We proberen actief naar buiten te treden. Het aantal evenementen is natuurlijk de beste reclame, maar vorige week bijvoorbeeld was er een item over ons op de televisie, bij RTL-GP, in het bijprogramma van het WK Superbike. Daarmee hebben we heel Nederland in één keer bereikt en dat is mooi natuurlijk!”.

Hoe groot is jullie bestuur eigenlijk?
“We proberen dat bestuur zo breed mogelijk op te zetten. Het liefst hebben we dat de bestuursleden zelf ook actief meerijden. Dat hebben we nu wel aardig voor elkaar. Harald Endeveld is onze vicevoorzitter, Wim van Wijmeren is technisch bestuurslid en instructeur, Hans van de Meijdenborg is rijdersvertegenwoordiger, Clara Spoorenberg houdt de website van de DSRA bij (www.dsra.nu), Lia en Henk van de Boomen verzorgen het clubhuis: de grote tent met aanhangwagen die naar alle evenementen meegaan en waar altijd koffie klaar staat, de uitslagen worden opgehangen en relaties worden ontvangen”.

De Jong

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>