VERSLAG SAM TOT 750 CC

Geplaatst op 1 mei 2008

SAM HEMELVAARTRACES EEMSHAVEN

Degenen die verwacht hadden dat het wisselvallige weer de wegraces van SAM en DSRA minder spannend zou maken hadden het bij het verkeerde eind. De afwisselend zonnige en buiige perioden speelden echter wel degelijk een rol. Allereerst had een aantal deelnemers – misschien te goed – geluisterd naar de weerberichten en naar aanleiding daarvan besloten om af te zien van de reis naar Eemshaven. De verhouding goed en slecht weer viel uiteindelijk gunstig genoeg uit, dus zij hadden ongelijk. Het weer was de gehele dag overwegend zonnig; de schepen vol aardappelen aan de hemel trokken grotendeels voorbij aan het Groninger havencircuit.
SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

De echte invloed van het weer liet zich wél voelen in het grillige verloop van de wedstrijden. Eén zware bui moesten de circuitgangers manmoedig verdragen. Met name de slotfase van de wedstrijd in de klasse SAM tot 750cc werd bemoeilijkt door deze enorme hoospartij, waarbij aan de achterkant van het circuit zelfs hagelstenen in een centimeterdikke laag bleven liggen. Gelukkig duurde het niet lang en bleven ongevallen uit; alle deelnemers verreden hun de laatste ronde zo rustig mogelijk en in de posities kwamen geen wisselingen meer voor.

Vreemd toch om ook steeds weer te horen dat men Eemshaven ‘ver’ vindt. Hoezo ver? Duitsers, Fransen of Engelsen reizen in hun land regelmatig vele uren en vele honderden kilometers voor een paar racesessies; dat ons landje zo klein is wil niet zeggen dat je kan spreken van grote afstanden…

Wedstrijdverslag SAM-klasse tot 750 cc

Het deelnemersveld was iets kleiner dan het jaar daarvoor. Hemelvaart viel ook iets vroeger en daardoor hadden nog niet alle coureurs hun fiets al op orde kunnen krijgen. Enkele aangemelde deelnemers moesten daarom afzien van deelname aan de wedstrijd. De variatie in machinerie maakte dat weer goed. Zo reden er eencilinders mee en tweecilinders, staande twins, V-twins, tweetakten en viertakten, productiemotoren en prototypen, moderne motoren en klassiekers.

# 51 Ron Hand, Yamaha SupermonoSAM Klasse tot 750ccEemshaven 1 mei 2008

Ook de leeftijden binnen de ploeg met coureurs liepen ver uiteen; tussen de jongste en de oudste rijders zaten vele tientallen jaren levenservaring. Het enthousiasme, de toewijding, de competitie en de kameraadschap waren bij allen even groot. Uiteindelijk ging het om een clubrace voor amateurs en liefhebbers en dat kon je merken.

De wedstrijd was spannend. De Folan van Pieter Huiting, in principe de snelste van het veld, liet het al snel afweten. In de kopgroep leverden Ron Hand (Yamaha Supermono) en Daniël van Dienst (Aprilia 250 cc) daarop een lange strijd om de eerste plaats. Van Dienst, de winnaar van vorig jaar, wist door goed bochtenwerk en laat remmen Hand regelmatig te verschalken. Het gewicht van zijn supermono speelde Hand vaak parten, maar door de grotere cilinderinhoud en het forse koppel van de Yamaha kon hij de Aprilia op de rechte stukken goed voorbij komen. In de slotfase viel Van Dienst ver terug en hij eindigde uiteindelijk buiten de raceresultaten. “De motor ging onregelmatig lopen, viel uit, sloeg weer aan. De tank lijkt wel leeg!”, riep hij bij binnenkomst teleurgesteld. Dat gaf George Hand – inderdaad een broer van Ron – de kans om de tweede plaats te veroveren met zijn Yamaha 660. Jan Eybergen met Ducati Pantah schoof tot zijn plezier door naar de derde podiumplek.

SAM Klasse tot 750ccEemshaven 1 mei 2008

Achter hen reed Van Middelaar (Bimota) een vrij eenzame wedstrijd, hij kon de koplopers niet naderen maar liep langzaam uit op Constantijn Buis (Laverda), Mark Reuvekamp (MuZ Scorpion), Jurrien Medema (BSA Goldstar) en Gert Meerman (Cagiva Super Single). De vier laatstgenoemde maakten er nog een interessante strijd van. Hekkensluiters waren Huub Hendrix en Mark de Vink, die zich bij gebrek aan PK’s niet in het strijdgewoel vooraan hadden kunnen mengen, maar in elk geval wel de race netjes uitreden.

Dat konden Van Dienst of Huiting niet zeggen. Tot de uitvallers behoorde ook Henk Geesink, die na een onschuldig valpartijtje in de training niet had gemerkt dat zijn schakelmechanisme verbogen was. Al vóór de eerste bocht moest hij afhaken. Andere DNF’ers waren Tijl Schimmel ((Laverda), Theo Brinckman (Ducati Pantah) en Erik Brouwer. Helemaal niet aan de start verschenen Gijs van Hesteren, Gerard Streefland, Otto Pasker, Gertjan Klijn, Rolf Dragt en William van Rijt. Volgend jaar beter, heren!

SAM-wedstrijden Eemshaven 2008

Erepodium na de SAM-wedstrijd. 1e Ron Hand, 2e George Hand, 3e Jan Eybergen.

Meer foto’s van de training en wedstrijd in SAM tot 750cc
.
Foto’s Paddock.

Uitslagen SAM 750cc
.

1 Comment
  • Mr WordPress 26/11/2013

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

    Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>