Sleepbootkapitein ‘motor’ achter Harlinger racedemo

Sleepbootkapitein ‘motor’ achter Harlinger racedemo

Geplaatst op 22 augustus 2011

De redactie van de Harlinger Courant gaf ons toestemming om een artikel uit deze krant op onze website te plaatsen. Het verhaal stond in de bijlage over de Harlinger Visserijdagen. Renate Huisman vertelt hoe de Vlielander sleepbootkapiteit Piet Ottosen ertoe is gekomen om een historische racedemo te organiseren. Met dank aan Renate!

Vlielander organiseert motorfestijn in Harlingen

36D1F323843C0E1FB9DECC1B68D6F267HARLINGEN – Op de zondag na de Visserijdagen gaat ‘het feest’ nog even door. En wel op de Oostpoort. De Stichting Rijdend Motorsport Museum (SRMM) organiseert die dag in samenwerking met Piet Ottosen een motorfestijn. Er komen ongeveer tachtig klassieke motoren die meedoen aan een demorace. En Jim Redman is uitgenodigd als special guest. Deze man nam negen maal deel aan de TT Assen en hij won drie klassen bij een GP op één dag. Dat was tijdens de Asser TT van 1964. In Harlingen zal deze sympathieke Engelsman handtekeningen uitdelen aan fans en ook doet hij graag zijn verhaal. “Daar heb ik wel mee gereden vroeger”, zegt de Ottosen niet zonder trots.

Dinsdagmiddag. Een zonovergoten Nieuwe Vissershaven. Twee mannen gooien een hengeltje uit, de Abis Breskens ligt voor de kant en een motorrijder toert over de haven. Een heftruck rijdt voorbij. Waar Piet Ottosen is? De chauffeur van de heftruck stopt, stapt uit en steekt zijn hand uit. “Fred Lakeman, directeur van Rederij Waddentransport. Dat is de loods van Ottosen”, en hij stapt weer in de heftruck. Zwaar is zijn lading niet, een grote stapel wit piepschuim moet mee naar Terschelling en wordt bij de boot gezet.

In de loods loopt een kleine jongen rond, Ottosen jr. En daar komt Ottosen sr. al op een heftruck aanroetsjen. “Ik dacht dat je met een auto zou komen”, zegt de Vlielander die natuurlijk vooral van ‘snel’ en ‘gemotoriseerd’ houdt. “Die Lakeman heeft het altijd druk”, zegt hij over zijn buurman. Ottosen huurt sinds twee jaar een loods achter C.I.V., de winkel voor scheepsbenodigdheden. “Omdat ik een vaste klant ben, kon ik dit voor een mooie prijs huren”, aldus de sleepbootkapitein en hij loopt naar binnen.

In de loods glimmen wel vijftien motoren, overwegend rood. Er staat een bus met de naam ‘Vliegende Vlielander’. Ottosen stapt meteen de bus in, die moet worden bekeken. “Alles is aan boord”, zegt hij terwijl we langs een zithoekje schuifelen, een keuken en achterin een slaapkamertje. “Hier redden we ons prima mee. We gaan hiermee naar de races, de sfeer is daar altijd zo gezellig.” Ottosen woont op twee plekken, op de Schritsen in Harlingen en op Vlieland. En ook heeft hij twee onderkomens voor zijn motoren. Inmiddels heeft hij er 21 verzameld. Waar hij dit van doet? “De opdrachten met de sleepboot brengen veel geld in het laatje, en ik ben een goed onderhandelaar.”

Het zoontje van Piet heet Eduard. En dan is er nog een zoon en een dochter. Allen doen mee aan motorwedstrijden. Eduard is inmiddels achter het stuur gekropen van de bus en trekt de aandacht van zijn vader. “We gaan zo bordjes maken voor in de bochten van het parcours”, zegt Ottosen terwijl hij zijn zoontje tot stilte maant. Piet heeft vroeger als prof gereden in heel Europa. “Ik was een Grand-Prix racer, was toen natuurlijk veel beter in vorm dan nu. Dan ben je twintig jaar.” Tot hij zijn sleepboot De Vlieland kocht en de wereld over voer met diverse slepen. Maar sinds enige tijd is de Vlielander weer op het circuit te vinden. “In de winter op de sleepboot en in de zomer zijn we aan het racen.”

In de loods staan bijvoorbeeld een MV Augusta, waar Giacomo Agostini op heeft geraced, en een zelfgebouwde Honda, een MV 4-cylinder uit ’73. “Daarmee zou ik meedoen in Zwolle. Maar er stond te veel water op de baan.” In Harlingen is de start en finish bij de Texaco. Er wordt een rondje gereden van 2,3 kilometer en om 11.00 uur start de training. Voordat de race om 13.00 uur van start gaat wordt er een parade gehouden. “Dan kan het publiek rustig genieten van al het moois dat voorbijkomt. En het mag dan wel een demo heten, maar na het fluitsignaal kijk je naar een race.”

Er wordt in verschillende klassen gereden: 50, 125, 250, 350 en 500 cc. Dan is er nog een sportklasse en een rit met zijspanners. Zij rijden allen vijf rondjes. Er zal ongeveer zeventig tot tachtig kilometer per uur worden gereden. Hele hoge snelheden kunnen ook niet worden gehaald vanwege de bochten. Voor de toeschouwers is er een snack verkrijgbaar en langs het parcours staan hekken. Het Chinees restaurant Xin Hua heeft toegezegd het eten voor de coureurs en helpers te verzorgen. Om 15.00 uur volgt er een pauze en om 17.00 uur is het evenement afgelopen en volgt de prijsuitreiking. “Als er geen ongelukken gebeuren, want dan moeten we de boel opruimen”, zegt Ottosen met droge ogen.

De Vlielander hoopt dat veel gasten en deelnemers al eerder zullen komen. “Dan kunnen ze ook de Visserijdagen meemaken. Op dit terrein kunnen verschillende campers staan. Het is een wereldje op zich. Er komen ook veel Vlielanders naar de race kijken.” Ook Cor Tepper moet niet vergeten worden. “De voorzitter van de SRMM. Die man doet zoveel, is zo enthousiast. Hij heeft de Stichting opgericht en houdt deze met zoveel drijfkracht levend.”

“De gemeente Harlingen was meteen enthousiast”, zegt Ottosen. “De vergunning was snel binnen. Je hebt hier weinig van dit soort evenementen in de omgeving, daarom leek Harlingen mij een geschikte plek. Op Vlieland is dit niet haalbaar.” Ottosen kan nog wel een paar vrijwilligers gebruiken die het publiek in de gaten houden. “Niemand mag zomaar tussen de hekken doorlopen. We hebben mensen nodig die daar toezicht op willen houden.” Men kan contact opnemen met Ottosen via 06-53155659.

Tekst: Renate Huisman, © Harlinger Courant
Foto: Inge van Hesteren, © festinalente.nl

Meer info en inschrijven deelnemers

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>