TT Soerendonk tussen de buien door

Tweede editie SAM-racedemo Soerendonk drukbezocht

demo Soerendonk 319-850SOERENDONK – In de ochtend zag het er somber uit. Een loodgrijze hemel, motregen, kille windvlagen en tegen elven zelfs een stortbui. Echter, toen het er op aan kwam knapte het snel op. Een duizendkoppig publiek was getuige van de wedstrijden met klassieke motoren van de SAM. Aan het eind van de dag tevredenheid bij alle betrokkenen.

Tekst en foto’s: SAM/Festina Lente, Gijs & Inge van Hesteren

‘s Middags zullen burgemeester Marga Vermue-Vermue en wethouder Frans Kuppens het evenement openen. Zoals wel vaker ontkomen ze niet aan de ereronden in het race-zijspan. Dit keer hebben Harry Althof en Klaas de Blok hun zijspan ter beschikking gesteld. Op kousenvoeten ondergaat de burgemeester dapper het gebeuren. Gelukkig is het droog. Na afloop vertelt zij stoer: “Ja hoor, volgend jaar klim ik er zo wéér op. Erg leuk, al die historische motoren en hun berijders. Zelf ben ik meer van de tweewielers zonder motor.”
Mevrouw Vermue is voor geen kleintje vervaard: volgend jaar beklimt zij per fiets de Mont Ventoux. De opbrengst gaat naar het KWF.

“Het was wel goed opletten, met dat remmen en zo!” vult Frans Kuppens aan. “Mijn helm wilde niet los na afloop. Goed dat u me even hielp. Je zou het er warm van krijgen.”

demo Soerendonk 295-850

Bij Harry Althof in het bakkie – op kousenvoeten.

Vergunningen

De organiserende stichting MASO had met de gemeente nog het een en ander te verhapstukken. Het loskrijgen van de benodigde vergunningen had heel wat meer voeten in de aarde dan het jaar ervoor. Voorzitter Piet van der Wiel liep hoogstpersoonlijk de kennelijk vereiste nachtwacht tot half vier in de vroege ochtend. “Het was de enige manier om de deuren van de toiletwagen geopend te houden. We vragen ons af waarom men ineens zo streng is geworden. Hierdoor hebben we veel meer onkosten dan de eerste keer. Gediplomeerde verkeersregelaars en terreinbewakers, dat kost dertig euro per uur!”

Het goede nieuws is dat er duizenden bezoekers af zijn gekomen op het schouwspel, dankzij het opklarende weer.  Ze worden niet teleurgesteld. Vooral in de 350cc en de 500cc wordt stevig geknokt om de eer de snelste te zijn. De Honda van John Clarijs krijgt een vastloper en John schuift tegen het asfalt. De mannen van Fire Prevention|First Aid zijn er snel bij. John komt er goed af met alleen een schaafwond. Een uur later zit hij alweer op zijn reservemotor.

Prachtige wedstrijden deze dag. Verhitte strijd om de kop van het veld in de 500cc-klasse, tussen de Honda’s van Bert Struijk, vader en zoon Ris, Tonnie van de Bunte en de Suzuki van Erwin Moes. Nieuwe partnerschappen, zoals tussen beginnend zijspancoureur Klaas de Blok en wereldkampioenschapsrijder van weleer Willem van Dis. “Mooi gereden Klaas,” zei Willem na afloop. “Goede lijnen, nu werken aan de snelheid.”De klik was er duidelijk.

demo Soerendonk I 596-850

De Blok en Van Dis.

Rookies in de baan

Een andere incidentje leidt tot materiaalschade. Karl de Jong (zei ik de Bruin?) en bakkeniste Helma de Vos komen na een iets te drieste manoeuvre terecht in het gras naast bocht 1. “Ik wilde het span voor ons even uitaccelereren, maar de bocht was te krap. Door het stoeprandje is het zijspanwiel kapot en de as verbogen. Einde wedstrijd voor vandaag. Eigen schuld, daar leer ik weer van.”

Het is Karl’s eerste seizoen als zijspancoureur. Het gaat elke demo beter, maar een foutje kan je hebben. “Ik dacht nog zo, wacht dan even tot het rechte stuk. Ons span is toch sneller. Maar nee hoor,” vult bakkeniste Helma aan.

Jeanet Eikelenboom is ook beginnend coureur. Soerendonk is haar maidendemo. Zij rijdt met een dikke Kawasaki in de 750-klasse. “Even wennen, zeg. Vooral dat je aan een stuk door ingehaald wordt. In het begin schrok ik ervan, maar nu gaat het al beter. Ze rijden allemaal heel netjes om mij heen. Nu moet ik gaan leren wat sneller te gaan. Komt vast wel, maar rijd ik niet in de weg?”

Helemaal niet, vindt iedereen. Wie dat wil moet kunnen rijden bij de SAM en wie sneller is heeft er maar rekening mee te houden. Dat ziet ook Hans Bataille. Dankzij achterblijvers lukt het hem om in het kielzog te blijven van de snelle Belgische coureur Dirk de Winter met zijn krachtige Yamaha XS650. “Dirk is erg snel en de motor ook, maar wat ik merk is dat hij extra hoffelijk is jegens de dames. Met alle langzamere coureurs gaat hij zorgvuldig om, maar bij de vrouwelijke rijders wacht hij extra lang op een veilig moment.”

Dirk heeft een leuke dag. Eigenlijk is hij gekomen om zijn Yamaha TZ350 uit te proberen. Helaas, de machine en hij worden geen vrienden. “Ach, ik doe hem weg ook, die rare tweetakt. Met de XS gaat alles veel beter.”

demo Soerendonk I 275-850

Karl en Helma in het gras.

In de laatste fase van de dag gaat het nog bijna mis in de zijspanklasse. Een ooggetuige, Onno de Bruijn, vertelt wat er gebeurde.
“Ik zag de Sukarex van Harry Althof naast me komen in de chicane. Volgens mij ging hij te snel de bocht in. Ineens verdwenen de hoofdjes van Harry en Tamara onder het maaiveld. Het is best een diepe sloot daar. Ik ben maar even gestopt.”

Prijsuitreiking

Harry Althof en Tamara de Vos zijn er laconiek onder, ‘s avonds bij de prijsuitreiking. Beiden staan met een glimmende beker in de hand, gewonnen in de soloklassen waar ze ook in rijden. “Het kon best, dacht ik,” zegt Harry. “We hadden wat veel snelheid, ik dacht, beetje bijremmen en daar schoven we over het voorwiel rechtdoor. Ja, daar was die sloot. Gelukkig alleen een kromme voorvork. Geen persoonlijk letsel.”

Kort na de prijsuitreiking is het rennerskwartier leeg en de buien starten in ernst. Respect voor de mensen van Stichting MASO die tot diep in de avond hebben gewerkt om het terrein weer in de originele staat terug te brengen!

De volledige uitslagen komen eraan. Voor het nageslacht alvast de winnaars van de eerste prijzen.

BMR-klasse – Marinus van Kalkeren
50-125cc – Guido de Wit
250cc – Gerrit Bekker
350cc – Hennie van de Lagemaat
500cc – Albert van Grinsven
750cc – John Hersevoort

zijspan – Rudie de Wit/ Lindsay Heijnk

demo Soerendonk I 502-850

Dirk de Winter met Yamaha XS650  in de 750cc-klasse.

Video

Gerrit Bekker Yamaha TZ250F 1979 #1

Manche 1

Manche 2

Soerendonk in Beeld

Burgemeester opent de dag

Verslag van de races

Johan Emmers

Voorzichtige baanverkenning van de Black Mamba Clubklasse op het TT-circuit van Soerendonk.

Poster

Soerendonk 2014 poster

Stichting MASO

Stichting Motor- en Autosport Organisatie (Stg. MASO) is in juli 2013 opgericht. Drijfveer hiervoor was het laten herleven van de motorraces die in de jaren zestig in Soerendo

10 Comments
 • Klaas de Blok 20/08/2014

  heb genoten en heerlijk gereden mede dankzij Willem volgend jaar weer, bedankt MASO en de SAM

  Replies
 • Tamara de Vos 20/08/2014

  ik heb er weer zwaar van genoten, mooi baantje en ik kom volgend jaar zeker weer
  sam en maso bedankt voor deze geweldige dag

  Replies
 • Dirk De Winter 20/08/2014

  Een proficiat voor de goede organisatie (Maso en SAM) en het leuke verslag van Gijs die is hier op zijn plaats. Benieuwd wie er volgende maal bij de 750cc met een pruik (lange haren vanonder helm) gaat rijden. Bij de 350cc zet ik er zelf één op 😉 Wie is er trouwens zo hoffelijk geweest om die damesschoenen uit te rijden? Leuke foto!

  Replies
 • Albert van Grinsven 19/08/2014

  he gijs…… Ja dat was ik , was allemaal goed geregeld in soerendonk bedankt allemaal.
  Oke dan zal het wel aangepast worden.
  groeten

  Replies
 • Anonymous 19/08/2014

  he gijs…… Ja dat was ik , was allemaal goed geregeld in soerendonk bedankt allemaal.
  Oke dan zal het wel aangepast worden.
  groeten

  Replies
 • Dick Bartels 19/08/2014

  Was weer super…………….het weer niet echt…maar we komen er graag als RD clubje

  Replies
 • Dick Bartels 19/08/2014

  Was weer super…………….het weer niet echt…maar we komen er graag als RD clubje

  Replies
 • Gijs van Hesteren 19/08/2014

  @ Albert, ik wacht nog op de volledige uitslagen via Riet. De uitslagen die ik in de tekst hierboven gaf heb ik tijdens de prijsuitreiking in de gauwigheid genoteerd. Net toen de 500 aan de beurt was werd ik even afgeleid. Was jij de nummer 1 in die klasse?

  Replies
 • Anonymous 19/08/2014

  gijs wat denk je van de 500, heb ik zo mijn best gedaan groeten

  Replies
 • Hans Bataille 19/08/2014

  Allebei de zusjes de Vos tegelijk uitgeschakeld in één wedstrijd.
  Waar maak je dat mee? Alleen bij de SAM toch….

  Replies

Comments are closed.