Stichting Classic TT gunt 3 Uren en TT van Elst aan de SAM

ELST – Jan van Dam en Rolf Dracht van Stichting Classic Race Elst hebben deze week besloten hun evenement te laten doorgaan en wel onder de auspiciën van de SAM. Daaraan zijn intensieve besprekingen vooraf gegaan. Met name met vertegenwoordigers van de SAM en van de BOT. Het evenement zal plaatsvinden op 7 en 8 juli aanstaande, zoals vanouds op Bedrijventerrein De Aam.

Juni 2016, de start van wat voorlopig de laatste 3 Uren van Elst zou blijken te zijn. Tot nu toe dan.
(Foto: archief Inge van Hesteren)

Zoals misschien bekend heeft de BOT (‘Back on Track’) zich begin 2016 afgescheiden van de SAM, onder andere naar aanleiding van financiële problemen in het toenmalige SAM-bestuur. De nieuwe club is zich gaan richten op dezelfde motoren en dezelfde coureurs als de SAM. Het werd een tweedeling; geen goed nieuws voor de motorsport, de coureurs en de organisatoren van racedemo’s. Daarom zijn er van het begin af aan pogingen ondernomen om de twee clubs weer bij elkaar te krijgen.

Aan Jan van Dam en Rolf Dracht heeft het niet gelegen. Zeer onlangs hadden zij BOT en SAM uitgenodigd voor een bijeenkomst op de kledingzolder van Van Dam Motoren. De gesprekspartners stelden zich constructief op, met als uitkomst een Drie Uren op zaterdagavond onder auspiciën van de SAM en op zondag een reguliere racedemo met de BOT als organisator. Op die wijze zouden de drie partijen het belang van de motorsport laten prevaleren boven de meningsverschillen en pijnpunten uit het verleden.

BOT doet niet mee

Helaas, later in de week kwam vanuit de BOT het bericht dat er uiteindelijk tóch geen eenstemmigheid was bereikt. De bij de bespreking in Elst betrokken bestuursleden van de BOT waren teruggefloten. Hans Bataille, één van de BOT-onderhandelaars, had lange tijd goede hoop op groen licht gehad en reageerde duidelijk teleurgesteld. En ook veel teleurstelling bij Rolf Dracht en Jan van Dam, die uiteindelijk hadden geprobeerd iets tot stand te brengen waar het allergrootste deel van de coureurs en organisatoren al meer dan een jaar om vroegen: eensgezindheid en samenwerking tussen de twee clubs.

Rolf Dracht en Jan van Dam: “Daarom hebben we besloten om de volledige organisatie van het Elstweekend alsnog te gunnen aan de SAM. Het evenement verdwijnt daarmee van de BOT-kalender, waar het – overigens tegen onze zin – al een tijdje stond aangegeven. We bedanken de mensen van de SAM voor hun inzet en tijd. We gaan er weer iets moois van maken.”

Rolf Dracht en Jan van Dam in 2016.
(Foto: archief Inge van Hesteren)

Gemengde gevoelens bij SAM

Gijs van Hesteren, voorzitter van de SAM: “We zijn heel blij dat we de jarenlange en vruchtbare samenwerking met Rolf en Jan kunnen voortzetten. We hebben de interne bestuurlijke perikelen van 2016-2017 overwonnen en geloven heilig in de SAM als organisatie voor racemotoren van de jaren zeventig en tachtig.
Voor ons is een constructie zónder BOT natuurlijk makkelijker en overzichtelijker. Alleen al vanwege de stevige kritiek op de Elst-constructie met de BOT die we meteen al kregen vanuit CRT-kringen. De samenwerking met CRT is ons een lief ding waard, maar toch vonden we dat we alles moesten proberen om BOT en SAM weer nader tot elkaar te brengen.
Daarom betreur ik het oprecht dat de mannen van de BOT deze stap niet hebben willen zetten. Misschien was dit wel de enige en laatste kans – zeker dit jaar – om wat meer begrip voor elkaar te kweken. Ik heb veel respect voor de onderhandelaars van de BOT, die net als wij van de SAM blijkbaar stevig hun nek hebben uitgestoken. Maar goed, wij gaan uit van onze eigen kracht en zien uit naar een geslaagd evenement te Elst de komende juli.”

2 Comments
 • Gert Moes 02/03/2018

  wij zijn er bij

  Reply Replies
  • Frank 02/03/2018

   Goed nieuws en ik hoop dat er veel deelnemers zijn, voor de organisatie een pluim !

   Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>