Testen tussen de buien door

Logo SAM 2015SAM op Midlandcircuit Lelystad

LELYSTAD – De seizoensopening was dit jaar toebedeeld aan een nieuw soort SAM-evenement: de test- en instructiedag op het Midlandcircuit te Lelystad. Zo’n tachtig SAM’ers hadden de benodigde 25 euro bijgedragen. Het weer die dag was nogal koud, maar tussen de enkele – zware – bui door niet onredelijk. Geluidsproblemen waren er eigenlijk nauwelijks. Beheerder, bestuur en deelnemers waren lovend na afloop.

Tekst en foto’s: Gijs en Inge van Hesteren

Het Midlandcircuit zou je een mickeymousebaan kunnen noemen. Het bestaat hoofdzakelijk uit bochten, sommige zó krap dat je bijna omvalt. Dat maakt het de uitgelezen plek om bochten- lijnen- en remtechniek te oefenen. Dat deed iedereen dan ook van harte. Er was zóveel rijdtijd, dat de meesten het voor de laatste sessie voor gezien hielden. Jammer: het onderdeel ‘instructie’ kwam niet goed uit de verf.

SAM-testdag Lelystad (823a) 1024t

De TET Endurance Suzuki wilde nog niet perfect lopen.

Instructeurs

“Mijn gashendel bleef de eerste sessie hangen en de uitknop kon ik zo snel niet vinden!” zei instructeur Bert Struijk. “Daardoor kwam ik aan de instructie niet meer toe. Ik was al blij dat ik de motor met de rem tot stilstand kon brengen en kwam zelfs even terecht in tegemoetkomend verkeer.”

De onvolprezen Aalt Toersen was die dag instructeur voor de lichte klassen. Een hele eer voor de deelnemers. Toersen won zes grote prijzen en was in 1969 en 1970 tweede in het wereldkampioenschap 50cc wegracen. Echt instrueren met tekst en uitleg, daaraan was hij niet toegekomen. “Wel heb ik geprobeerd aan te geven welke lijnen je het best kunt rijden op dit circuit. In die korte bochtjes zo ver mogelijk naar buiten sturen en zo lang mogelijk daar blijven. Dan voorkom je dat je door te vroeg insturen niet goed uitkomt aan het einde van de bocht. En gang houden natuurlijk!”

Toersen was best te spreken over het rijgedrag van de SAM-coureurs. “Ze doen het leuk, al worden ze geen Rossi!” Dat wisten ze zelf ook wel…

Even tevreden was Aalt Toersen dat hij zijn nieuw opgebouwde machine had kunnen testen. “Het is een 50cc-blok in een 125-frame. Hij rijdt heel lekker. Een paar kleine dingetjes nog – tankdop, schakelpookje, koppelingshendel.”

SAM-testdag Lelystad I - Aalt Toersen 231a 1024t

Aalt Toersen. “Bijna klaar”.

Testprogramma

Wedstrijdleider Berend Roke gaf kort geleden aan dat hij zijn functie neerlegde. SAM-voorzitter Ben Jeuring wist het team op sterkte te brengen door het aantrekken van Harry Vlek en Ivo Gubbels. Ze konden mooi oefenen op Midland en ook de tijdwaarnemingsapparatuur doorstond een uitgebreid testprogramma.

Jammer voor George Bovee dat hij halverwege de dag ten val kwam. Hij wilde nog zelf naar huis rijden, maar liet zich toch maar even langs het ziekenhuis brengen. Daar bleek dat hij een klaplong had opgelopen, twee gebroken ribben en een breuk in zijn schouderblad. We spraken hem tijdens de demo in Hierden en hij was er laconiek onder. “Ik heb bijna een week in het ziekenhuis gelegen. Ik wilde wel naar huis, maar ze lieten me niet gaan.”

“Ineens was ik het voorwiel van de SR500 kwijt”, vertelde hij over het ongeval in Lelystad.”Aan de baan heb ik niets vreemds gezien,. Maar ja, het was koud en het had flink geregend eerder op de dag. Ach, kan gebeuren en de pijn valt mee.” We wensen hem van hieruit beterschap!

SAM-testdag Lelystad (1877a) 1500t

Vader Bally en dochter Ilse de Haas testten in Lelystad hun Honda CB750-combinatie.

Achterneef

Nieuw in het rennerskwartier was Gerard Bovee (“Ik ben een achterneef of zo van George. Wij zijn van de Limburgse tak”). Gerard is een broer van de legendarische, in 2006 te vroeg overleden wegracer Leo Bovee. “Vanaf eind jaren zestig reisde ik samen met Leo overal naar toe in Europa. Zo namen we in 1973 deel aan de Grote Prijs van Monza. Het was de wedstrijd van het tragische ongeval, waarbij Jarno Saarinen en Renzo Pasolini om het leven kwamen. Leo had het geluk dat hij niet kon starten in die klasse. Later heb ik tien jaar deel uitgemaakt van het 1000 Superstock-circus. Ook weer overal geweest. Mijn broer Ton heeft het vuurtje weer aangestoken. We kwamen hier eigenlijk alleen even de machine testen, maar het is zo leuk dat we ons gaan aanmelden voor de SAM-demo’s. Ik merk nu pas hoe we het ouderwetse paddocksfeertje hebben gemist!”

Info circuit

www.midland-circuit-lelystad.nl/

legenda1kopie[1]

Algemeen

De lengte van de kleine oval bedraagt 425 meter, de grote oval meet ongeveer 600 meter. De oval- en asfaltbaan zijn omgeven door een publiekswal.
Er zijn tribunes (3 en 4) met 1.500 zitplaatsen, een kantine (2) met 250 zitplaatsen en een wedstrijdtoren met daaronder een kleine kantine (1) met 60 zitplaatsen. De grote kantine (2) wordt gebruikt bij grote evenementen.

De aan de baan gelegen kleine kantine (1) heeft 60 zitplaatsen en hier worden versnaperingen zoals broodjes, koffie, limonade, snoep en soep verkocht. Bovendien zijn er ruim voldoende parkeerplaatsen (6).

Het Midland Circuit is in 1982 opgericht door wijlen Ieke Van De Wal. Ieke, ooit een groot coureur in de autospeedway en ovalracing, is in oktober 2013 overleden. In de loop der jaren heeft hij het circuit steeds verder uitgebouwd, tot een multifunctioneel auto- en motorsportcentrum.

SAM-testdag Lelystad (355)a 1024t

De Japauto Honda CB750 van Tajan van der Wiel viel op door de decibellen. Intyussen heeft hij (voor de 3 Uren van Oss) een groete demper gemonteerd.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>