SAM-Toelatings- en Geluidsdag Loenen

Update 15 mei: toegevoegd aan dit bericht de resultaten van de geluidsmetingen bij SAM-deelnemers en de resultaten van de metingen bij andere klanten van Star Twin. 

Decibellen langs het Apeldoorns Kanaal

Voor de derde keer sinds 2012 een SAM-geluidsdag bij Star Twin in Loenen. Voor de derde keer sinds het begin van 2014 een SAM-Toelatingsdag. Voor de zoveelste keer een Koningsasserdag van de Ducaticlub Nederland. Het viel allemaal samen op zaterdag 19 april. Aan het einde van de dag bleek het een goede zet te zijn geweest. “Wat een gezellige drukte!” zei Kees van der Starre na afloop. “Zo druk is het hier nog nooit geweest, en wat een goede sfeer maakten we met ons allen!”

SAM-Toelatingsdag Loenen 330-ua-1024Inderdaad, vanaf half tien ’s ochtends was het een komen en gaan van klassieke Ducati’s, belangstellende Ducaticlubleden en wat ons van de SAM betreft, coureurs met nieuwe machines. Dit jaar is voor SAM betreft een bijzonder jaar. Zeker, ieder jaar is er sprake geweest van behoorlijke aanwas van het deelnemersveld. Ligt het aan de vanaf eind 2013 ingezette toelatingsprocedure dat de toeloop groter is dan ooit was? Of is het gewoon een teken dat SAM nieuwe stijl de volwassenheid heeft bereikt? Niet minder dan 25 nieuwe motoren lieten zich schouwen door de leden van de toelatingscommissie. Het totaal geschouwde motoren van dit voorjaar is daarmee gebracht op 55 stuks. En nog steeds is er een groot deel dat nog wacht op de zo begeerde gele SAM-toelatingsticker.

SAM-Motoren steeds beter en mooier

Enfin, wij van de SAM tellen onze zegeningen. De gemiddelde kwaliteit van de toegelaten motoren is nog steeds in stijgende lijn. De deelnemersvelden worden er alleen maar interessanter op. Dit seizoen biedt SAM het publiek een prachtige dwarsdoorsnede van de motorsport van de jaren zeventig tot medio jaren tachtig. Dagen als deze vormen de bouwstenen van succesvolle motorsportseizoenen. Bestuur en toelatingscommissie danken Kees van Star Twin voor de gelegenheid die hij de SAM hiertoe heeft geboden.

Afdrukken

 

De geluidsmetingen

Teensma logoNet als voorgaande jaren was het af en toe een enorme herrie op het voorterrein van Star Twin. Geluidsspecials Peter van der Velde en zijn maten van Teenstra Industriële Geluidsbeheersing (www.tig-bv.nl en www.tig-akoestiek.nl) hadden veel tijd vrijgemaakt om van elke belangstellende de geluidsproductie na te meten. Vooral van belang voor degenen die meedoen aan circuitdagen en wegraces, maar ook voor deelnemers aan racedemo’s. Niet bij allemaal wordt er streng op het geluidsniveau toegezien, maar bijvoorbeeld de 3 Uren van Oss worden verreden op een KNMV-gekeurde baan. Op Circuit Paalgraven gelden beslist grenzen!

De geluidsproductie van de SAM’ers liep uiteen van relatief heel weinig (bijvoorbeeld 89 dB voor de Yamaha R1 van Gerrit Bekker) tot nogal lawaaiig. Peter zelf haalde het dagrecord, met 116,7 dB voor zijn eigen Honda VF750.

Meetgegevens geluidmeetdag 2014 – SAM deelnemers

Meetgegevens geluidmeetdag 2014 – overige motoren

SAM-Toelatingsdag Loenen 098-850

SAM-Toelatingsdag Loenen 113-850

 Verslag door Johan Emmers

Black Mamba Racing was er ook

Vandaag zijn Ruud Adriaens en ik naar de SAM keuring in Loenen geweest voor onze “gele sticker”. Alle rijders met een MON licentie die deelnemen in de klasse 50-125cc dienen deze toelatingssticker voor aanvang van het seizoen te behalen. Mensen die onder de BMR vlag rijden op 3 mei in Hierden en 17 augustus in Soerendonk hoeven deze sticker niet te halen!
We kwamen rond een uur of 11 in Loenen waar er al een drukte van jewelste was. De SAM had een aparte stand die in eerste instantie niet helemaal op viel waardoor we eerst in de rij stonden te wachten voor de geluidsmeeting. Al snel herkende ik een paar gezichten van het SAM bestuur en we reden de rij wachtenden weer snel voorbij.

Van Pim had ik vernomen dat de heren graag de link leggen naar authentieke machines van voor 1-1-88. Tja… en zwevende schijfremmen met stage 6 radiaal remklauwen hadden ze bv in die tijd nog niet. Net als KOSO cockpitjes verplaatste voetsteuntjes, dubbele bediening etc… Moet toch wel bekennen dat ik met enige spanning in de benen bij de keuringscommissie op audiëntie ging. De Mamba is eigenlijk op de keper beschouwd meer een special dan een originele machine….

De keuringscommissie bestaat 4 leden die dit op vrijwillige basis doen. Ik werd vriendelijk door de heren ontvangen die ook alle tijd voor mijn Mamba namen. Natuurlijk viel de cockpit op maar dat was niet echt een bezwaar. Ook de schijfrem werd ter sprake gebracht maar de heren konden mijn argument dat de machine technisch aangepast was om het vele hogere vermogen verantwoord op de weg te brengen goed billijken. Veiligheid staat hoog bij de SAM in het vaandel. Dat brengt me dan ook op mijn voetsteuntjes die uit één stuk zijn. Het bezwaar van de SAM was dat bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre mijn voetsteun in het voorwiel van een mede-coureur kon komen. Een argument waar ik wel in kon komen. De commissie heeft op een prettige wijze meegedacht hoe we dit konden oplossen. Uiteindelijk is er besloten dat ze opklapbaar moesten zijn. Een oplossing waar ik me goed in kon vinden.

Tot mijn spijt kreeg Ruud de felbegeerde gele sticker niet in zijn bezit. Zijn Puch Maxi kwam niet overeen met het tijdsbeeld van die tijd van voor 1-1-88 of hij moest worden omgebouwd naar een SOBW uiterlijk net als de racers van Twan en Arnoud. De SAM vindt dat automaten zeker welkom zijn maar dat er dan sprake moet zijn van een race-uiterlijk.
Het was een leerzame maar prettige dag daar in Loenen! Wat ik met name zeker op prijs gesteld heb is het denken van de SAM in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en dat er ruimte en tijd is voor discussie in een ontspannen sfeer. Heren van de SAM: Dank U wel!

Ps…. ik heb al bijna een setje opklapbare aluminium Kreidler voetsteuntjes

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>