Tonny Van Schijndel over de racedemo’s

Tonny Van Schijndel (71) is een grootheid in de motorsport. Zo won hij met de Vos-Honda tweemaal de 24 Uur van Oss, samen met Harrie van der Kruijs. Sinds enkele jaren is hij bezig met zijn tweede raceleven. Hij neemt deel aan de endurancedemo’s van de SAM, rijdend voor het Voxondateam van Rob Bosschieter. In het weekend van de SAM-endurance bij de Battle of the Nations (TT-circuit, 15-16 oktober) maakte hij ‘met goedvinden van teambaas Rob’ een uitstapje naar het Bel Ray Honda Team van John Megens en Marcel Geurts. Hij sloot de wedstrijd af met een eerste plaats op het erepodium. Het racevirus is nog altijd niet uitgewerkt. Hieronder zijn verhaal.

blz-13-1024In 1969 ben ik begonnen met racen bij de NMB, ook wel genoemd de wilde bond. Opgericht door mensen die de motorsport een warm hart toedroegen en wilden promoten door onder andere veel wedstrijden te organiseren. We hadden toen ongeveer 25 wedstrijden in een seizoen, allemaal vereden op stratencicuits. De coureurs waren eigenlijk één grote familie, die elkaar ieder weekend zagen en allemaal dezelfde hobby hadden. Geen grote trucks met trailers, motorhomes of sterallures, maar bestelbusjes, aanhangertjes, tenten en caravanetjes. Maar de sfeer was geweldig. Iedereen hielp elkaar en als je concurrent een bepaald onderdeel nodig had om te kunnen rijden dan gaf je hem dat. Op de baan werd wel uitgevochten wie de beste was.

Ik kan nog wel meer dingen noemen, maar daar is deze pagina te klein voor. Wat ik eigenlijk zeggen wil is dat ik deze zelfde sfeer weer proef bij de SAM. Ik zie nu weer dezelfde motoren waar toen mee gereden werd. Ik zie nu weer de mensen met dezelfde drive en hetzelfde enthousiasme als toen. Ik zie nu weer de mensen die de kar trekken, die zorgen dat we kunnen rijden. Die vaak onbetaald al het werk doen en er veel tijd en toewijding instoppen. Ik zie de mensen genieten van hun hobby en de blijdschap als er een prijs gewonnen wordt. Puur en spontaan.

Ik rijd dan voornamelijk alleen de endurancewedstrijden en heb in die tijd al veel leuke mensen ontmoet, coureurs en aanhang. Ik ben ieder keer weer blij om ze te zien. Het verrijkt mijn leven zoals toen bij de NMB. Ik hoop dat de SAM zich nog lang kan en wil inzetten om het voor de rijders mogelijk te maken hun hobby te beoefenen. Mijn racevirus is nog niet uitgeroeid en dankzij Rob Bosschieter van het Voxonda Endurance Team en nog enkele andere sponsors heb ik ook weer een tweede raceleven. Ik wens de SAM-familie het allerbeste en tot ziens op een volgende wedstrijd.

Tonny van Schijndel

botn-338a-1250t

‘Echte kameraadschap , net als vroeger’. 

tonny-van-schijndel-20161016_183924

Stijlvol, zowel op als buiten het circuit.

1973-06-19-knipsel-tonny-van-schijndel-en-harry-vd-kruijs-winnen-weer-in-oss

Knipsel: 19 juni 1973.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>