Tragisch einde voor opmerkelijke kapitein

Visserijhaven-overnachten bij Piet 033a-1024Pieter Ottosen overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag maakte Pieter Emil Ottosen, beter bekend als de Vlielander sleepbootkapitein, een einde aan zijn veelbewogen leven. Van afkomst was hij was hij half Deens, half Vlielands. Vlielander Jan Houter schrijft daarover: “Tijdens de watersnoodstorm in februari 1953 strandde op de Vliehors het Zweedse s.s. ‘Virgo’. De gehele zomer bleef het schip op de Hors liggen. De Deense kok John Ottosen bleef aan boord en leerde de Vlielandse Elisabeth Smit kennen. Ze zijn gehuwd en kregen kinderen. John bleef varen en in de loop der jaren ging het mis met het huwelijk. John nam zijn zoon Pieter mee terug naar Denemarken. Later kwam Piet terug naar Vlieland.”

Pieter werd kapitein-eigenaar van de sleepboot Vlieland. Onlangs, naar aanleiding van een conflict met een leverancier, was zijn schip aan de ketting gelegd. In zijn wanhoop zag hij geen andere uitweg. In een lange afscheidsbrief , gericht aan al zijn Facebook- en e-mailcontacten, schreef hij: “Dit betekent voor mij het einde. Ik kan met alle piraten vechten, maar dit niet. Ik ben sowieso doodmoe na jaren vechten.”

Ottosen was een opmerkelijk karakter. Klein van stuk was hij voor de dooie dood niet bang. Met een nietige boot en soms gigantische booreilanden op sleeptouw trotseerde hij storm en ontij op alle wereldzeeën. Jarenlang hebben lezers van de Harlinger Courant mee kunnen lezen over zijn oceaanavonturen met De Vlieland. Met piraten en ander gespuis maakte hij letterlijk korte metten. Op zijn sleepreizen had altijd een vuurwapen bij de hand, tegen alle regels in. Hij aarzelde niet er gebruik van te maken als een zeerover zijn levenswerk te na kwam.

Zoals veel kleine mannen had hij een overmaat aan geldingsdrang en zat hij vol sterke verhalen. Wie hem beter kende vergaf hem dat. Achter zijn ruige uiterlijk verschool zich een klein en eenzaam hart. Ottosen was altijd op zoek naar vriendschap, maar vond die niet altijd in de vorm die hij nodig had. Hij hield van de goede dingen des levens. Zijn gulheid was onbegrensd en legendarisch.

TT Elst 1605a-1024

Piet’s laatste optreden, bij de TT van Elst, met de nieuwe MV-Agusta klassieker. Dit jaar trad hij hier voor het eerst mee in het strijdperk.

De motorsport was zijn tweede grote liefde, naast de sleepvaart. De afgelopen jaren organiseerde hij op het bedrijventerrein Oostpoort de Harlinger klassieke motorraces. Na afloop gaf hij uitgebreide barbecuefeesten voor al zijn motorvrienden. Legendarisch zijn de biefstukken als deurmatten, de kisten vol met sliptong en de vaten met koel bier.

Tijdens de race-evenementen reed hij zelf heel vaak mee. Hij kon kiezen uit een prachtige verzameling historische renmachines. Bij de wedstrijd van 2014 in Harlingen kwam hij in de eerste ronde ten val. Desondanks stond hij enkele uren later alweer aan de startlijn. Ook buiten Harlingen liet hij zich niet onbetuigd – vaak met succes. Regelmatig stond hij op het erepodium bij racedemonstraties van Nederlandse klassieke rensportorganisaties als SAM, CRT, HMV en RMM, bijna altijd vergezeld van zijn jongste zoontje Eduard. Zij tweeën vormden een onafscheidelijk koppel.

Ottosens veelbewogen leven kwam deze week tot een tragisch einde. Om hulp vragen bij anderen was niet bij hem opgekomen. Hij vertrouwde als altijd op zijn eigen kunnen. Toen hij geen uitweg meer zag koos hij voor deze onomkeerbare stap. In zijn laatste brief schreef hij: “Ik sluit dit leven af . Beter snel dan in schande leven.”

Een leven dat hij zo intens leefde als hij maar kon. Vrienden én vijanden blijven achter met gemengde gevoelens. Pieter, misschien lukt het je nu: rust in vrede.

De gehele SAM wenst familie en vriendenkring veel sterkte in deze moeilijke dagen.

Tekst en foto’s: Gijs en Inge van Hesteren

Visserijhaven-overnachten bij Piet 002a-1024        SAM-wegrace Assen 439b-1024

Foto links: Vlootschouw Visserijdagen. Aan het roer in het stuurhuis van de sleepboot Vlieland.
Foto rechts: Rennerskwartier TT-circuit Assen, tijdens de SAM-ZAC-wegrace in juni.

66 Comments
 • Nick Rosman 20/10/2015

  Rust zacht Pieter
  Waar jij nu bent hoef je niet meer te vechten

  Reply Replies
 • Ria Wijngaard 31/07/2015

  R.I.P. Pieter Ottosen en familie en vrienden gecondoleerd met dit verlies.

  Reply Replies
 • Cees Zorgdrager 12/07/2015

  Piet ken ik niet persoonlijk maar na de stranding van de Virgo op de Vliehors heb ik zijn vader Jhon natuurlijk ontmoet toen ik daar bij Doeksen het bergen van de Virgo mee heb mogen maken. Jhon was net als Piet ook klein van stuk en avontuurlijk.
  Heel veel sterkte voor familie en vrienden die zo’n markante man moeten missen,
  Piert, lekko voor en achter en een goeie vaart.

  oud Vlielander Cees Zorgdrager

  Reply Replies
 • Sophia Ottosen 11/07/2015

  Nu moet ik echt voor me zelf zorgen en op komen. Nooit meer naar mijn grote broer kunnen rennen, die altijd zijn kleine zusje beschermde . Rust zacht lieve broer. Zou je missen. Xxxxx

  Reply Replies
  • Barbara 28/08/2018

   Zou fijn zijn je AJB contact met mij opneemt.0684121947

   Reply Replies
 • Jolanda Pal 10/07/2015

  Wij kennen pieter persoonlijk niet, maar door een vriendin van ons, weten we wel wat er is gebeurd.
  Wij wensen iedereen heel erg veel sterkte toe!!!!!

  Reply Replies
 • Bettie Bilkert 10/07/2015

  Zo als iedereen die je heeft gekend zal ik je erg missen.
  Wat had het anders kunnen lopen.
  R.I.P. my love.

  Reply Replies
 • Ane Ruijg 09/07/2015

  Een eer je gekend te hebben piet en een laatste goede reis.

  Reply Replies
 • Henk Boonstra 09/07/2015

  Verdomme Pieter ( Skibsfoerer Peter E Ottosen ),we waren nog lang niet uitgereden. Je hebt zo ongelofelijk veel bereikt in je leven en ik zag jou als onverwoestbaar, letterlijk een rots in de branding. Hoe hebben ze je zó kapot kunnen krijgen…
  Ik zal jou, je gastvrijheid, je bijna dagelijkse scheepsberichten als je op zee was en het Classic Road Racing Team Vlieland missen – de ontelbare verhalen blijven.
  Sophia, Emil, Eva, Pieter, Eduard en al je andere dierbaren wens ik veel sterkte om dit te kunnen verdragen.

  Reply Replies
 • Eric Wolff 09/07/2015

  Piet rust zacht ik ben toch blij dat ik je heb mogen meemaken (Eric wolff)

  Reply Replies
 • Lindsay Retteketet 09/07/2015

  Geen woorden voor, altijd triest wanneer iemand voor zijn eigen dood kiest. Sterkte voor de nabestaanden.

  Reply Replies
 • Tanneke Meijer 09/07/2015

  Hierbij condoleer ik de familie Ottosen met het overlijden van Piet en wens hen veel sterkte. Tanneke Meijer- de Boer.

  Reply Replies
 • Paul Van Rhenen 09/07/2015

  Wij wensen familie en vrienden heel veel sterkte toe

  Reply Replies
 • Henk Stadman 09/07/2015

  Je was een opmerkelijk mens, zo op het oog altijd vrolijk en vol verhalen. Samen hebben we vele uren doorgebracht. Je hebt genoten van mijn MV, altijd was je vol lof.
  Rust zacht Pieter.

  Reply Replies
 • Robby Wagemakers 09/07/2015

  Ik heb de beste man nooit ontmoet, maar uit dit mooie verhaal vol waardering en de onderstaande reacties krijg ik een mooi beeld van hem. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden en mensen die hem lief hadden. RIP Pieter

  Reply Replies
 • Jan Visser 09/07/2015

  R.I.P

  Reply Replies
 • Marjon van den Nieuwenhoff 08/07/2015

  Door verhalen van mijn echtgenoot, Arie Boom, is het alsof ik Piet (een beetje kende). Sterkte voor iedereen die achterblijft.

  Reply Replies
 • Eelke Idsardi 08/07/2015

  the biggest sea. it’s yours.

  Reply Replies
 • Sven Stoovelaar 08/07/2015

  Wat een drama ! Sterkte voor iedereen die om hem gaf.

  Reply Replies
 • Arie Boom 08/07/2015

  Mooie herinneringen aan een kleine man met een groot karakter. Goeie vaart Piet

  Reply Replies
 • Hans van Opstal 08/07/2015

  Ik mocht Pieter, beroepshalve, een aantal jaren geleden ontmoeten aan boord van zijn sleper. Om het werkrapport te kunnen maken, gingen we na de klus nog “even” naar z’n loods. Eindeloss bleef hij vertellen aan de hand van de vele foto’s en trofeën. Z’n gedrevenheid en passie voor z’n sleper en z’n motoren is me altijd bijgebleven, ook al heb ik m maar een keer ontmoet, zo’n karakteristieke man blijft je bij. Ik wens familie en vrienden veel sterkte met heel ongetwijfeld grote gemis.

  Reply Replies
 • Petra Van Asperen Hemelaar 08/07/2015

  R.I.P Kapitein

  Reply Replies
 • Jeyanthi Rab-jongkind 08/07/2015

  Heel veel sterkte toegewenst voor de familie en vrienden.
  R.I.P

  Reply Replies
 • Vliezier Nieuwskrant Van Vlieland 08/07/2015

  Spijtig te vernemen dat zo’n levengenieter en op en top zeeman deze beslissing heeft moeten nemen. Het ga je goed Piet! Groet Berend.

  Reply Replies
 • Alex Janssen 08/07/2015

  R.I.P.

  Reply Replies
 • Marijke Meijer 08/07/2015

  Tragisch, sterkte!

  Reply Replies
 • Peter Sipkema 08/07/2015

  Tragisch bericht over markante kapitein. Lekko voor en achter. Goeie stoom Piet. R. I. P.

  Reply Replies
 • Jan Exel 08/07/2015

  Ik maakte foto’s van hem toen hij samen met een official in Tubbergen, tijdens de start, zijn motor wilde aanduwen en door de compressie in onbalans raakte en holder de bolder over de straat tuimelden. Opstaan en weer verder. Sportief wilde hij toch graag de foto’s van het gênante voorval. Prachtige kerel en jammer dat zo’n icoon ons ontvallen is….

  Reply Replies
 • Miriam Brand 08/07/2015

  R.i.P

  Reply Replies
 • Manny De Haan 08/07/2015

  Zal je missen man,midden in de nacht sleep los gooien of hals over de kop afsluitdijk over knallen in de Jac,prive chauffer voor je spelen brand blussen op je bbq etc etc. Rust zacht vriend had je veel langer dan 30 jaar willen kennen

  Reply Replies
 • René Luis 08/07/2015

  Hier zijn geen woorden voor. Een goede laatste reis en rust en vrede. Heel veel sterkte voor de familie!

  Reply Replies
 • Frank Elberse 08/07/2015

  R.I.P. Pieter, onze gedachten zijn bij de nabestaanden.

  Reply Replies
 • Cees Haringa 08/07/2015

  We zullen hem helaas niet meer horen en van hem lezen, behouden vaart Pieter VC Beandaris uit

  Reply Replies
 • Peter Troost 08/07/2015

  Veel sterkte gewenst met het verwerken van dit verlies.

  Reply Replies
 • Hennie Hoedemaker 08/07/2015

  heel veel sterkte allemmaal

  Reply Replies
 • Leon de Hoop 08/07/2015

  Ik heb Pieter 1x mogen ontmoeten in Breskens toen hij daar een Engelse kotter had binnengebracht, ik heb toen een tijdje met hem staan praten en wat een verhalen kon hij vertellen, prachtig, en bij het vertrek zette hij de regelateur vol in de hoek zodat ik mooi plaatjes kon maken, een markant man en een rasechte zeebonk, R.I.P. Pieter

  Reply Replies
 • Jan Vliegers 08/07/2015

  Ik wens de kinderen en de familie heel veel sterkte met dit verlies.

  Reply Replies
 • Dirk Hoeben 08/07/2015

  R.I.P.

  Reply Replies
 • Jordi Berens 08/07/2015

  Familie en vrienden heel veel sterkte. Wij motor/motorsportliefhebbers zijn weer een broer verloren. Race in peace Pieter

  Reply Replies
 • Piety Bouma 08/07/2015

  Ruige buurman met een goed hart….rust zacht piet buurtjes vlie

  Reply Replies
 • Egbert Pleijter 08/07/2015

  Waardig verwoord,t.a.z. van deze trieste gebeurtenis veel sterkte voor de nabestaanden..

  Reply Replies
 • Marieke van Rooij 08/07/2015

  Familie en vrienden veel sterkte deze tijd.

  Reply Replies
 • Erik Deetens 08/07/2015

  r.i.p

  Reply Replies
 • Ina Hollebrandse 08/07/2015

  Veel sterkte voor de fam.

  Reply Replies
 • Ben Koelman 08/07/2015

  Dit had ik nooit verwacht van zo’n grote klein man! Pieter bedankt voor alles en Vaar Wel!!!!!

  Reply Replies
 • Bart Van Den Berg 08/07/2015

  R.I.P. strerkte voor de nabestaanden.

  Reply Replies
 • Karel Marlies 08/07/2015

  Vreselijk…. Sterkte voor nabestaanden, rust in vrede.

  Reply Replies
 • Mirian Ottosen 08/07/2015

  wat hebben jullie mijn oom zijn leven mooi verwoord, bedankt hiervoor. RIP ome piet 🙁

  Reply Replies
 • Nikita De Groot 08/07/2015

  Rust zacht ome piet

  Reply Replies
 • Gerda de Vries 08/07/2015

  wij wensen u heel veel sterkte toe

  Reply Replies
 • Sandra Borggreve 08/07/2015

  Weten niet wat we hoorde heel veel sterkte allemaal
  Rust in vrede piet je was uniek op je eigenmanier

  Reply Replies
 • Alfred Boersma 08/07/2015

  R.I.P

  Reply Replies
 • Hendrika Stroband 08/07/2015

  Wat een verschrikkelijk nieuws, heel veel sterkte voor familie Ottosen en vrienden.

  Reply Replies
 • Adrie Verstraaten 08/07/2015

  R.I.P

  Reply Replies
 • Eddy Hunger 08/07/2015

  Heel heel erg geen woorden voor rust zacht.

  Reply Replies
 • Emil Ottosen 08/07/2015

  wat een fijne tekst ook zo ken ik mijn broer , geschreven zoals ie was.

  Reply Replies
 • Femke Beens Mendel 08/07/2015

  Helemaal beduusd ben ik van dit trieste bericht . Rust in vrede Piet . Een buurmeisje van de Nieuwestraat Femke Mendel.

  Reply Replies
 • Elisa de Groot 08/07/2015

  Rust zacht ome piet

  Reply Replies
 • Sebastiaan van der Plas 08/07/2015

  R.I.P. en een goede laatste vaart

  Reply Replies
 • Cis Herma Scholte 08/07/2015

  Heb rust op deze laatste reis. R.I.P.

  Reply Replies
 • Willem Eerland 08/07/2015

  R.i.P.

  Reply Replies
 • Sia Fontein de Vries 08/07/2015

  Rust zacht !!

  Reply Replies
 • Mientje Van Haaften-Deurloo 08/07/2015

  R.I.P .

  Reply Replies
 • Tugspotters.com 08/07/2015

  R.I.P. !!

  Reply Replies
 • Ina de Vries 08/07/2015

  R.I.P

  Reply Replies
 • Amanda de Vries 08/07/2015

  Ga je missen lieve oom geen zee was je te ver . Ik wens je een goede laatste reis veel liefs je nichtje

  Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>