Verwaaid en verregend einde voor Classic Races Oosterwolde

OOSTERWOLDE – Het weerbericht voor de zaterdag beloofde niet veel goeds. Tot een uur of één ‘s middags leek het mee te vallen. Helaas, daarna nam de wind toe tot stormachtig en het regenwater sloeg horizontaal over het circuit en de omliggende landerijen. Toch nog zo’n 55 deelnemers wilden zich deze laatste SAM-demo van het jaar niet laten ontgaan. In de loop van de dag gaf de één na de ander het op, totdat er in de laatst verreden manche nog maar vier coureurs waren die zich lieten natkletteren. Zij zagen het als eerbetoon aan de vrijwilligers en baanposten van Gijsbert van de Weg.

Youngtimers aan de start. (Foto: D. van Dijk, Locourant)

Gijs van de Weg was na afloop emotioneel. “Met zo’n zestig man hebben we ons wekenlang een slag in de rondte gewerkt om dit evenement mogelijk te maken. Wat ontzettend jammer dat het weer ons dwingt er al zo vroeg in de middag mee te stoppen.”

Er was meer onheil te betreuren. Het weiland dat Gijsbert had voorzien als rennerskwartier was behoorlijk drassig, nadat het voorafgaand aan de Classic Races Oosterwolde dagenlang had geregend. Ondanks inderhaast aangerukte rijplaten zakten al vrijdagavond vooral de zwaarste campers tot de assen in de klei. Met behulp van een tractor kwam het goed.

De eigenaren kregen aanvankelijk toestemming hun vervoermiddel op te stellen op het plein van de naastgelegen boerderij. Daar stonden ook de zijspanteams al opgesteld. Later ontstonden er echter onnodige misverstanden. Het leidde zelfs tot enkele deelnemers die geërgerd naar huis vertrokken. Dat kan nooit de bedoeling geweest zijn. Wat dat betreft zegt het SAM-bestuur met de kennis van nu: “Dit kan anders. In goed overleg hadden we betere oplossingen moeten verzinnen.”

Nieuwe deelnemers

Op de zaterdag begon het goed. Het was droog en niet koud. Ook het asfalt lag er mooi bij, al waren er nog natte plekken. Enkele nieuwe rijders hadden zich voor de demo aangemeld, zoals Alex van de Weg. Inderdaad, de zoon van. Met de nodige ervaring bij de KNMV-jeugd waagde hij zich nu aan de klassiekers. En daar was Diesmer Sneller, die in de jaren zeventig optrad als monteur van de internationale coureur Jan Veldman. “Jan reed altijd met een Suzuki T500 tweetakt twin. Precies zo’n motor heb ik nu opgebouwd, samen met mijn maat Erik Kok. We hebben hem de ‘Jadi special’ genoemd. Na twee jaar restaureren gaan we vandaag voor het eerst het circuit op.”

Diesmer Sneller met de Jadi. (Foto: D. van Dijk, Locourant)

Ook de Enitor was er weer, de Rotax Supermono die voor het eerst verscheen bij de SAM tijdens de Test- en Instructiedag in april. Voor berijder Martijn Buyze liep het dit keer iets minder goed af. Net als destijds in Lelystad liet de motor zich moeilijk starten. Na toestemming van wedstrijdleider Franz Heemeyer mocht zijn crew hem aanduwen op het stukje circuit voor start-finsish. Dat hij met zijn 500cc eencilinder daarna verder reed om zich te mengen in de strijd van de klasse 50-125 cc, dat was niet afgesproken. Het leidde tot een verschil van mening met de wedstrijdleider.

Slecht weer

Wat is er verder te vertellen? Zolang het droog bleef heeft iedereen lekker gereden. Omroeper Wim Knöps zorgde zoals altijd voor deskundig commentaar. In alle klassen was men in zijn schik met het circuit. Een mooi lang, recht en relatief breed stuk van 1200 meter, daarna een bochtig gedeelte. De Youngtimers stonden onder aanvoering van Erik Blokzijl aan de start. Zij reden gecombineerd met een groep rijders uit de SAM-enduranceklasse.

Na een goede trainingsochtend en één of twee middagmanches sloeg het weer om. De omstandigheden werden heel snel volkomen onwerkbaar en rond drie uur zag de laatste coureur zich gedwongen om het circuit te verlaten, om zijn spullen in te pakken en te hopen op betere tijden in 2018.

Zo’n beetje iedereen die nog geparkeerd stond in het grassige rennerskwartier had tractorhulp nodig om weg te komen. Gijsbert van de Weg en zijn vrijwilligers zorgden dat ook deze laatste handelingen goed verliepen. Aan hen daarna de ondankbare taak om de overblijfselen van een verregend evenement op te ruimen. Dank voor jullie enorme inzet, mensen!

Tekst Gijs van Hesteren

Steeds moeilijker omstandigheden, ook voor voorrijder Ronald Straatman. (Foto: D. van Dijk, Locourant)

Foto’s

Foto’s MotorFoto.nl

Foto’s Locourant

Lokale held Eip Bakker op zijn thuiscircuit te Oosterwolde. (Foto: D. van Dijk, Locourant)

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>