(Bijna) vlekkeloze racedemo te Oosterwolde

De laatste demo van het seizoen

OOSTERWOLDE (Gld.) – Op 1 oktober vond de laatste ‘reguliere’ SAM-racedemo van het seizoen 2016 plaats. Met niet minder dan zestig vrijwilligers zorgde organisator Gijs van de Weg voor een gesmeerd verloop. Meer dan honderd SAM-deelnemers en een vijftiental SAM-officials zorgden voor een prachtige vijfde editie van het spektakel. Zij reden allen snel, maar gedisciplineerd. Een vlekkeloze dag voor het talrijke publiek, zonder ook maar één valpartij. Het rustige najaarsweer was de slagroom op de taart. De zon liet zich geregeld zien en de voorspelde regen bleef uit. Pas veel later in de avond luidde een zware onweersbui boven Noord-Nederland het definitieve begin van de herfst in.

Tekst: SAM/Gijs van Hesteren

gerrie-westerhof-29765100200_c8b77e8d7e_o

‘Local hero’ Eip Bakker met zijn Honda RS125. (Foto: Gerrie Westerhof)

Helemáál vlekkeloos was de demo niet. Het span van Peter en Helen de Wit viel in de eerste manche stil. Na afloop zei Peter: “Vlekkeloos? Misschien vind jij dat. Voor mij was het allesbehalve vlekkeloos. Ondercarter gescheurd. Gebroken drijfstanf. De rest zie ik pas als het blok open is.”

“Het was wel een lange vlek”, zei Harry Althof. Dat klopt, die vlek was een paar honderd meter lang. Gelukkig had Peter het snel in de gaten gehad en was hij zoveel mogelijk naar de zijkant van het rechte eind gegaan. Sterkte met de reparatie, Peter.

Gijs tevreden

Gijs van de Weg was na afloop erg tevreden. “Meer publiek, meer deelnemers. Dat laatste schortte eraan vorig jaar, maar de schade is nu wel ingehaald. Bovendien een strak uitgevoerd programma en geen ongevallen. Maar wat een klus was het weer om dit allemaal voor elkaar te krijgen.”

Een dag later, uit een bericht dat Gijs van de Weg stuurde aan al zijn vrijwilligers: “Wat een fantastische dag hadden we afgelopen zaterdag. Het was zonder jullie niet te organiseren. Een groot compliment voor alle vrijwilligers die hieraan hebben deelgenomen. De gemeente was gisteren vol lof over de organisatie van dit evenement. Hierbij alvast de datum voor volgend jaar: 7 oktober 2017. Foto’s en video van de demo staan sinds zaterdagavond op www.locourant.nl, met dank aan onze eigen fotograaf Dries van Dijk.”

Zonder de inzet van Gijs en zijn mensen werd er niet gereden…

gijs-van-de-weg-oosterwolde-ddo-0011

Gijs van de Weg. (Foto: Dries van Dijk, locourant.nl)

Oudgediende

Het mocht voor de meeste coureurs misschien de laatste racedemo van het seizoen zijn, voor Cor Nicolasen was het de eerste ooit. Cor is eigenlijk een oudgediende. Hij reed in vroeger jaren al bij de SAM, toen de stichting nog wegraces organiseerde in Eemshaven, Tolbert of tijdens de Ducaticlubraces. Die periode ligt intussen al een jaar of acht in het verleden, nadat zowel de circuits wegvielen en de belangstelling onder de deelnemers taande. Niet veel later begon de SAM met het organiseren van racedemo’s. De oude bouwjaargrens van 1965 (HMV) of 1972 (CRT) schoof op naar 1987 en de 750-klasse werd ingesteld. Desondanks voldeed de jaren negentig Laverda-twin van Cor niet aan de vereisten.
Intussen is Cor al een eindje in de zeventig, maar het motorbloed is blijven stromen. Als verrassing en door tussenkomst van Jan van Dam stelde Tamara de Vos haar Ducati Pantah 350 ter beschikking. Cor: “Ik wist hier niets van. Geweldig dat ik vandaag mee kan rijden. Bedankt allemaal!” Het was al drie jaar geleden dat hij voor het laatst op een circuit had gereden, maar hij reed zijn rondes alsof het gisteren was geweest.

mary-nicolasen-14572283_1100461676704501_6678577225841440279_n

Tamara de Vos geeft Cor Nicolasen uitleg over de Ducati Pantah. (Foto: Mary Nicolasen)

Zo waren er meer nieuwelingen, die we eigenlijk toch al kenden. Bijvoorbeeld Theo Rosendal, die voor het eerst als assistent-wedstrijdleider optrad. Eerder al was hij baco geweest bij de SAM. “Leuk dat Ben me gevraagd heeft. Ik kom graag bij de SAM.”

Dat vond ook nieuwkomer Ben Sagel. “Tja, dat ik nu op een Honda kom meerijden is voor een Ducatirijder een beetje pijnlijk. Maar de Honda is rood van kleur, toch? Vroeger heb ik al veel op circuits gereden. Bij de Ducaticlubraces bijvoorbeeld. Maar de sfeer in het rennerskwartier is daar weg. Die vind ik hier weer terug.”

“Ja ja”, zei Otto Koeter schertsend. “Nu je er net bij bent doen we leuk. Wacht maar totdat we aan je gewend zijn geraakt.”

alex-jansen-14543838_888784597924495_7795605445755625711_o

Aart van Erkel met de Honda VFR400. (Foto: Alex Jansen)

Helaas jarig vandaag

De opening tijdens de lunchpauze werd verricht door Arie Groenewegen. Hij is al sinds jaar en dag lid van de regionale motortoerclub. Intussen is hij achter in de tachtig en door gezondheidsproblemen kan hij niet meer motorrijden. In de ronde-auto maakte hij een ererondje over het circuit. Daarna moest hij naar huis. “Helaas, ik ben jarig vandaag.”

De Beck-BMW’s waren eveneens ter plaatse. De jonge Marc Beltman is intussen Nederlands kampioen Classics. Hij liet in de Formula 2 opnieuw zien hoe snel hij was, door met de bloed- en bloedsnelle 2016 BMW de MV Agustareplica van Bert Struijk op snelheid de loef af te steken. Boy Beck deed hetzelfde met de 750-BMW in de Formula 1.

ddo-00099

Marc Beltman: ook jonge coureurs rijden met classics – en hoe! (Foto: Dries van Dijk, locourant.nl)

Zoals al vermeld, ongevallen waren er niet. Wél uitvallers. Zo stond Gerard Alsemgeest stil in bocht 1 nadat hij was vergeten te tanken. De Yamaha XS650 van SAM-bestuurslid Gert Heideveld gaf ook de pijp aan maarten, aan het einde van het 1300 meter lange rechte stuk. “Er kwamen ineens allerlei vreemde geluiden uit het motorblok. Ik denk dat hij is overleden.” De XS650 van schrijver dezes had het ook zwaar. De overbrenging was een tikje te kort en daardoor draaide het blokje al op tweederde van de afstand op toptoeren – en een beetje meer. Daarna braken twee spaken uit het achterwiel, door de stevige hobbels achterin het circuit. Geen tweede manche voor de XS.

mary-nicolasen-14500517_1100474980036504_963457670034845291_o

Spannende strijd in de Supersportklasse. (Foto: Mary Nicolasen)

Dick Bastiaan kreeg ook te maken met panne. Tegen de videoploeg van lokale omroep Loco FM zei hij: “Een vastloper. Ik dacht al dat hij iets te krap stond afgesteld. Voor vandaag is het afgelopen.”

De meeste andere deelnemers reden zonder problemen hun training en twee manches en gingen na de prijsuitreiking tevreden naar huis. Sommigen met een laagje roet op het vizier van hun integraalhelm, want Cees van der Starre had zijn unieke dieselracer meegenomen. Die liep fantastisch, maar liet wel forse zwarte rookpluimen achter in zijn kielzog. Weer eens wat anders dan de blauwe rook van de tweetakten…

gerrie-westerhof-29431491944_43b293df25_o

Harry Althof reed de tweede manche met een ingekorte uitlaat, nadat deze eerder was ingescheurd. (Foto: Gerrie Westerhof)

Uitslagen

Zie de uitslagen op Uitslagen Racedemo Oosterwolde 2016

Foto’s

zijspannen-oosterwolde-dries-van-dijk-ddo-00142

Raymond Kuipers en Elise Wassink zitten Onno de Bruijn en Erik de Rover op de hielen. (Foto: Dries van Dijk, locourant.nl)

ddo-0027

Veel publiek. (Foto: Dries van Dijk, locourant.nl)

Meer foto’s:

Gerrie Westerhof

www.locourant.nl

Mary Nicolasen

Video Loco FM

Dirk-Jan Grootkarzijn en Henk Tabois van Loco Media produceerden een ruim zeven minuten durende video.

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>