Voorlichting motorsport voor Duitse stamtafel

LINGEN – Al in 2014 nodigde Klaus Wermeling, adviseur verkeersveiligheid in het preventieteam van het politiekorps Emsland-Graafschap Bentheim het SAM-communicatieteam uit. “We stonden in april 2014 met onze stand naast die van jullie, tijdens de ‘Motorradgottesdienst’ in Uelsen. We zijn druk bezig met verkeersveiligheid en met het voorlichten van motorrijders. Hebben jullie zin om in september 2015 langs te komen? Misschien willen jullie een paar klassieke racemotoren demonstreren en wat vertellen over de historische motorsport?”

Tekst en foto’s: Gijs en Inge van Hesteren

Stammtisch 014s-1024t

Bij het starten stelt een klassieker als deze prijs op een beetje remmenreiniger.

Natuurlijk gingen we daar graag op in. Verkeersveiligheid zien we als voor een goed doel en het opbouwen van een beetje goodwill bij de politie ook, zeker gezien in het licht van de jaarlijkse SAM-racedemo in het naburige Itterbeck. Zo stonden we begin september, bijna een jaar na de uitnodiging, met twee motoren bij de Motorrad Stammtisch in Lingen. Niet dat er in de wijde omtrek een stamtafel te bekennen was. Alles speelde zich af in de buitenlucht. Statafels, die waren er wel op het oefenterrein van de Verkeerswacht Lingen, en koffie en bratwursten. Plus een vijftigtal motorrijders.

Voor die groep vertelde het SAM-team over het mooie van de wegracesport en de sport met klassieke motoren in het bijzonder. Het verhaal werd belangstellend gevolgd. Pas echt enthousiast werd men na het starten van de Japauto Honda CB750 uit 1976, die door Tajan van der Wiel van Motorsport Harlingen bereidwillig ter beschikking was gesteld. Niet alleen genoot het publiek van de donkerbruine uitlaatklanken, nog mooier vond men het tiental rondjes, dat rijder Gijs van Hesteren over het terrein mocht maken. Politieman Wermeling was blij dat het daarbij bleef, want ieder rondje was een beetje sneller dan het vorige. Veiligheid vóór alles!

SAM hoopt dat het bezoek iets heeft opgeleverd, qua begrip en interesse in de motorsport. Dank aan het Präventionsteam, dat dit evenement organiseerde, in samenwerking met de politiedienst Osnabrück en de Verkeerswacht Lingen.

Stammtisch 102as-1024t

Veel interesse in de klassieke racedemosport.

2 Comments
  • Wilko Eckhoff 27/09/2015

    Das war eine tolle Vorführung eures alten Hobbies. Fühlte mich in die siebziger Jahre zurückversetzt. Danke

    Reply Replies
  • Dirk Bijlsma 26/09/2015

    Super mooi. Zo krijgen mensen buiten ons SAM wereldje een positief beeld van onze mooie sport. Goed gedaan mannen….

    Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>