Vraaggesprek met SAM-voorzitter

3 Ren Oss I 183 a 1250ASSEN – Ben Jeuring, sinds begin dit jaar voorzitter van de SAM, zet een duidelijke lijn naar de toekomst uit. Eerder al stelden wij hem op deze plek voor aan donateurs en coureurs. Ben heeft een lange geschiedenis achter zich als official bij KNMV en MON. Bij de SAM vervult hij een dubbelfunctie: die van voorzitter en sinds het vertrek van Berend Roke die van hoofd wedstrijdleiding.

Tekst en foto: Gijs en Inge van Hesteren

Tijd om bij te praten over alles wat er speelt rondom het seizoen 2016. Ben heeft veel nieuws te melden.

“Allereerst de afgelaste demo op de Luttenbergring. We studeren heel hard op een vervangende locatie. Daarom doen SAM-rijders er verstandig aan om de datum voorlopig nog vrij te houden in hun agenda. We hebben een paar ijzers in het vuur.”

Ben heeft dankzij zijn officialverleden een uitgebreid netwerk in wegracend Nederland – en België. Het is nu te vroeg om al een boekje open te doen over de alternatieven voor de demo te Raalte, maar het ziet er veelbelovend uit. Ook voor 2017 heeft Ben nog een paar verrassingen onder de pet.

“Wat ik graag zou willen is nauwere samenwerking tussen de demo-organisaties in Nederland. We zijn helemaal niet eenkennig. Door het bundelen van de krachten kunnen we meer voor elkaar krijgen. Op het gebied van veiligheid, medische zorg en vergunningen, maar ook wat betreft racedemo’s. CRT en HMV maken met het tweedaagse evenement in het Limburgse Haler al een goed begin, vind ik. Met behoud van de eigen identiteit.”

Van Zeewolde naar Lelystad

Dan de racedemo te Zeewolde. Lange tijd heeft deze op de agenda gestaan. “Er zijn echter problemen met het bedrijventerrein. Een stuk grond dat we absoluut nodig hebben wordt alleen ter beschikking gesteld aan de lokale organisatie als men bereid is om een aantal duizenden euro’s af te tikken. Dat is momenteel niet haalbaar. Daarom hebben we in het bestuur besloten om Zeewolde in elk geval voor 2016 van de agenda te halen. Gelukkig hebben we een alternatief: het Midlandcircuit te Lelystad, waar we eind april een zeer plezierige en succesvolle testdag hebben belegd. In tegenstelling tot de testdag hebben we voor deze demo geen eigen bijdrage van de deelnemers nodig. Zelfde datum, zelfde tijd.”

De veiligheid van het publiek vraagt steeds meer aandacht. Vergunningverledende gemeenten staan op scherp. Ben: “We doen al veel. Zo laten we sinds vorig jaar geen publiek meer toe op plekken waar uit de koers rakende motoren terecht kunnen komen, we maken gebruik van dubbele dranghekken, bredere veiligheidsstroken en extra rijen met strobalen. Bij iedere demo is niet alleen een ambulance met verpleegpersoneel, maar ook een arts aanwezig. Samen met het CRT en de MON werken we momenteel in een werkgroep aan nog meer verbeteringen.”

Tijdwaarneming

Wat betreft de tijdwaarneming: “De eerste twee demo’s was het wennen voor het team dat daarmee bezig is. Willemijn heeft de leiding en ze wordt heel goed bijgestaan door onder anderen Carolien de Weerdt en onze IT-goeroe Harry Althof. In Oss kreeg ze veel hulp van de KNMV-mensen. Binnenkort gaan we om de tafel met MyLaps en naar ik hoop ook met Harry en met de ontwerper van het gelijkmatigheidsprogramma. Alle bugs die er nog zijn hopen we er dan uit te halen. Voor de goede orde: er zijn mensen die bij MyLaps de nieuwe X2-transponders aanschaffen. Ze moeten er goed op letten dat ze dan wel de oranje MX-versie kopen. Onze decoder kan niet omgaan met de ‘rode’ versie.”

Voor een goed begrip: de oranje transponders gaan tot 200 kilometer per uur, de rode tot 350…

 

 

5 Comments
 • Hakneh Amedeim Miedema 08/06/2016

  een dag samen met crt lijkt me een goed idee, vooral omdat het bij hen ook om demo,s gaat en niet om echt racen, we zitten ook bij de zelfde bond en met de zelfde verzekering, wat dat betreft verwarren velen demo,s met racen, maar dat toch iets anders, zowel voor baco,s als rijders, wij moeten wel binding houden met rijden voor het plezier en gevoel voor motor historie, althans dat hoop ik, verder veel geluk en plezier gewenst, er zijn vele wegen die naar rome leiden.

  Reply Replies
 • Hakneh Amedeim Miedema 06/06/2016

  Als Speaker die normaal bij CRT kind aan huis was, en momenteel bekend bij de SAM, wil ik er voor pleiten, om de weg te effenen oom ooit te komen tot een gezamelijke demo dag.

  Zowel van CRT en SAM heb ik samenwerking gezien met de RMM (Windsum Harlingen)Hoewel dat best leuk is, lijkt het me van DEMO organisaties die bij de bij de MON zitten wel zo practisch om iets samen te doen ?

  De verzekerings en veiligheids normen zijn bij beide clubs prima.
  We zijn allen liefhebbers, problemen tussen deze vereniging en stichting moet wat mij betreft worden uitgepraat en bij gelegd.

  Groet Henk Miedema

  Laan 1940-1945 43

  3841 JB Harderwijk

  Reply Replies
 • Gijs van Hesteren 06/06/2016

  @ De Tigerente Voor zover ik het begrepen heb kan de SAM-decoder niet omgaan met de rode transponders.

  Reply Replies
 • De Tigerente 05/06/2016

  Mooi verhaal….welke transponder kan ik eigenlijk gebruiken…..ik heb een rode die doet het dus wel alleen moet ik niet harder gaan dan 200…:-)

  Reply Replies
 • Worfgirl Klingon 30/05/2016

  Wij zijn nieuwsgierig 😉 Wachten met spanning af 🙂 Tot zaterdag en/of zondag!!!

  Reply Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>