Westervoort on Wheels kiest voor wegracedemo

Van regen naar zonneschijn

WESTERVOORT – Het was een bijzondere dag: zondagochtend regen en vanaf een uur of elf zon. Steeds warmer en warmer werd het, totdat het asfalt begon te walmen. Asfalt dat toch al tot het uiterste werd getest door het honderdtal SAM-coureurs dat zich had gemeld voor de SAM-racedemo. De baan was net geen kilometer lang en bestond uit korte rechte eindjes met haakse bochten. Hier kwam het uur van de waarheid voor remmen die niet voor honderd procent in orde waren.

Tekst en foto’s Gijs en Inge van Hesteren

SAM - demo Westervoort I 816usb-1024t

Gert de Weerd met zijn Kawasaki H1R.

Al jaren organiseerde Wilbert Reijmer ‘Westervoort on Wheels’. Een altijd succesvol evenement, met een truckersrun voor de gehandicapte medemens op zaterdag en op zondag een gemotoriseerd spektakel. Vele duizenden bezoekers genoten volop van gratis demo’s en wedstrijden, met crossmotoren, karts, enzovoorts. Het bleek steeds lastiger om de veiligheid te garanderen. Reijmer sprak in het najaar van 2013 met de gemeente en later met Evert Welvaart van de SAM. Dat leverde resultaten op: eind augustus de eerste wegraces van Westervoort, op bedrijventerrein ’t Ambacht.

Zoals je wel vaker ziet bij de SAM bleef het rennerskwartiertje op zaterdagavond zorgwekkend leeg. Op de een of andere manier gebeurt er de ochtend daarop iets geks. Om zeven uur zwelt het autogeronk uit de verte aan en om een uur of acht staat de paddock vol. Een goede ontwikkeling: veel nieuwe deelnemers, ook uit het buitenland. Dus toch geen vrije dag voor de technische keurmeesters, baco’s, catering en voorrijders!

SAM-demo Westervoort 264a-1024t

Omroeper Henk Miedema geeft de microfoon over aan organisator Wilbert Reijmer, die een lange lijst sponsors doorneemt.

Primeur

Bij die laatste categorie een primeur. SAM-bestuurslid en veiligheidsman Tonnie van de Bunte was de laatste twee jaar druk bezig met het opleiden van nieuwe veiligheidsrijders. Behalve dat zij de verantwoordelijkheid krijgen voor de plaatsing van veiligheidsvoorzieningen als dranghekken en strobalen, rijden zij met hun rondemotor een sluitronde na elke manche en een openingsronde voor de volgende heat. Hier in Westervoort werd deze taak voor het eerst – deels – waargenomen door de nieuwe SAM-voorzitter, Chris van der Weide. Op deze snikhete, drukkende dag was dat een opluchting voor Gijs, de andere voorrijder. Chris doet zijn best om alle facetten van de SAM te leren kennen. Sjouwen met strobalen in de regen hoort daar ook bij.

Henk Miedema was grotendeels hersteld van zijn blessure, die hem in Soerendonk had verhinderd op te treden als speaker. Te Westervoort praatte hij als vanouds de hele dag aan elkaar, op de hem eigen bijzondere wijze. Dank, Henk! Ook Alex Janssen van Team Lensalja was blij: “Bedankt, bewoners van de Wannersgaard voor de stroomaansluiting!” Het rennerskwartier was eenvoudig van opzet en toch kreeg Alex elektriciteit. “Ze wilden er een biertje voor hebben. Dat hebben ze gekregen. Fantastisch”.

SAM-demo Westervoort 357-1024t

Vader Cees en zoon Dennis Boelsma. Dennis rijdt voor het eerst bij de SAM, met een Honda CB250. 

Dat vond ook hoofdorganisator Wilbert Reijmers. “Moe, maar zeer voldaan zien de vele toeschouwers en ik terug op de negende editie van ‘Westervoort on Wheels’. Dankzij jullie bijdrage hebben wij genoten van een ontzettende mooie demonstratie van de klassieke motorsport. Op twee schuivers en twee kleine ongelukjes na is de dag voortreffelijk voorlopen. Jammer van het slechte weer in de ochtend. De training viel letterlijk en figuurlijk in het water. Gelukkig waren de weergoden ons aan het eind van de ochtend en middag goed gezind.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een bezoek gebracht en was lovend en enthousiast. Zij zagen een volgende samenwerking met SAM en Stichting Promotie Westervoort zeker zitten.”

Giraffe

Tot slot een opmerking van Chris van der Weide, sinds kort voorzitter van SAM: “Wat een succes, het giraffe-springkussen, waardoor de ouders bleven hangen en ongestoord naar de races konden kijken!”

SAM-demo Westervoort 101-1024t

Allemaal dringen voor een rijdersbriefing-stickertje. Franz Heemeijer laat zich niet opjagen.

SAM-demo Westervoort 309b-1024t

De 750cc-klasse aan de start. Frank Elberse doet het met zijn Suzuki GSX-R op één wiel.

SAM-demo Westervoort 209au-1024t

Het was een hete, hete dag. Het EHBO-team buiten dienst kon het niet laten even te komen kijken.

SAM-demo Westervoort 200u-1024t

Het was een korte baan, daar in Westervoort. Vader en zoon Middelkoop wisselen toch maar van achtertandwiel.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>