Widootje en Hulzebosje te Itterbeck

Widootje en Hulzebosje te Itterbeck

0F2B658A7E21363A9F1429711E4A60BD

Geplaatst op 7 september 2013

Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september maakte de landelijke rust in het Duitse Itterbeck, tussen Uelsen en Hardenberg, twee dagen lang plaats voor ronkende en snerpende motorgeluiden. Op het voormalige terrein van de Bundeswehr aan de Kirchweg verreed een honderdtal deelnemers er de eerste buitenlandse racedemo van SAM. Het begin van een drielandencup? Het wachten is op België.

Verslag Itterbeck 2013

Widootje

“We noemen dit voortaan een widootje!” zei HIBRA-rijder Cees Eikelenboom over het ongeval dat Wido de Vries was overkomen in de tweede 750cc-sessie van de SAM-racedemo te Itterbeck. Eikelenboom deed er luchtig over; toch verhulde zijn opmerking maar gedeeltelijk ieders opluchting over de goede afloop. De valpartij met de nog maar net gerestaureerde Yamaha FZR750 leek aanvankelijk ernstige gevolgen te hebben gehad. De Vries scheen knock-out en werd afgevoerd met een ambulance. Echter, een paar uur later liep hij alweer rond door het rennerskwartier, vol verhalen over wat hem was overkomen.

“Volgens mij lag er olie in de bocht,” zei hij, “van het ene op het andere moment was ik hem kwijt en schoof ik over de grond. Ik ben nog van de baan af gekropen, maar toen ik in de berm was aangekomen ben ik maar even gaan liggen.”

Of dat klopt van die olie, daarover bleven de meningen verschillen. De baancommissarissen en de rondemarshal Tonnie van de Bunte dachten van niet. Zoals in meer bochten rond het circuit was het wegdek hobbelig en hier en daar zelfs verbrokkeld door boomwortelgroei. Echter, De Vries was zelf nog gaan kijken en hij wist het zeker. De waarheid zal wel nooit achterhaald worden. Ach, we hebben weer twee dingen geleerd. De oliedichtheid van de machines blijft een aandachtspunt, en vallen tijdens het remmen voor een haakse linkerbocht heet voortaan een ‘widootje’.
“En val je over rechts, dan is het een ‘Gijsje’!” voegde Eikelenboom eraan toe.

SAM-demo Itterbeck 2013 © Festina Lente, Inge van Hesteren

Op zaterdagochtend nog af en toe regen. Hier de klasse 250cc. Startnr 254 Albertus Stik, nr. 238 Ismael van Voorst en nr. 277 Dennis de Vos.

Internationale wedstrijden

Afgezien van een eerder, eveneens goed afgelopen ongevalletje in de 750cc-klasse, bleven alle overige rijsessies te Itterbeck vrij van incidenten. Zeker, vooral de 500cc en de zijspanklasse lieten verhitte strijd zien. Er werd met passie gas gegeven, maar altijd binnen de grenzen van het mogelijke en het verantwoorde. Over de regelmatigheidswedstrijden later meer. Eerst even terug naar het begin.

SAM Motorport ging internationaal! Het was voor het eerst dat SAM zich buiten de Nederlandse grenzen waagde. In de buurt van Hardenberg bevindt zich vlakbij Itterbeck, te midden van de uitgestrekte, verlaten bossen van het graafschap Bentheim, een voormalig militair terrein van de Bundeswehr. Dankzij het organisatietalent en de inzet van gangmaker Henk Viscaal was grootondernemer Hennie van der Most bereid gevonden dit afgesloten stuk land ter beschikking te stellen voor een tweedaags weekend klassiek racen.

Laaiend enthousiast waren de coureurs, het publiek en alle vrijwilligers na afloop. Wat een bijzondere sfeer, met al die Duitse gastrijders, met de Duitse cateringkermis die we in Nederland zo niet kennen, met het lommerrijke rennerskwartier, met die warme douches en met dat grote rijdersfeest op zaterdagavond!

SAM-racedemo Itterbeck 2013Foto: © Festina Lente, Inge van Hesteren

“Niet op het gras, alleen op de verharde plekken!”

Zijspanervaringen

Zoals altijd voor een SAM-reportage staken we van tijd tot tijd ons licht op in het rennerskwartier en het start-finishgebied. We zagen de consternatie naar aanleiding van het widootje en de opluchting daarna, toen het allemaal bleek mee te vallen. We hoorden de aloude discussies over de al dan niet voldoende kwaliteit van vrijwillige bacoteams. We voelden onze trommelvliezen bijna scheuren, terwijl de twee zijspancombinaties #9 en #12 elkaar achterna zaten. En we misten de tweede dag het Dnepr-span waarmee Gert Moes en bakkeniste Nathalie Brugge hun zijspandebuut maakten.

Tja, het blijft een mechanische sport, zou Jaap Timmer gezegd hebben. Moes: “Er zit een hardnekkige tik in het blok. We hebben het span te leen en we willen niets kapot maken. Daarom zetten we het nu aan de kant. Het zijspanrijden waren we niet gewend. We hebben het rustig aan gedaan, maar het viel dik mee. En voor Nathalie smaakte het naar meer!”

SAM-demo Itterbeck 2013 © Festina Lente, Inge van Hesteren

Sommigen hadden wat problemen met de oliedichtheid van het een en ander.

Zo ook waren we deelgenoot van de lotgevallen van het Hillman Imp zijspan van Onno de Bruijn en Gertjan Nottelman.
“Gertjan sloeg me steeds harder op de rug en ik dacht, wat voel ik toch op mijn been? Ineens realiseerde ik me dat ik gekookt werd door ontsnappend koelwater!”
Een probleem waardoor de twee het hele weekend geplaagd zouden worden. Maar ach, kokend water maakte de baan niet glad. Dat kon niet beweerd worden over de oliesporen die door sommige andere teams werden neergelegd. Gelukkig werden deze tijdig ontdekt door de baanofficials; dankzij veel grit en enige oplettendheid bij de rijders leidde de smeerboel niet tot ongelukken.

SAM-racedemo Itterbeck 2013Foto: © Festina Lente, Inge van HesterenAndere zijspanteams ging het beter af. We noemden al de twee Duitse combinaties: rijnummer 12 met Hans-Ulrich en Uwe Schöll en nummer 9 met Herbert Weiland en Detlef Rötinger. Zij zaten elkaar in alle rijsessies kort op de hielen, en niemand kon het snerpende concert van hun viercilinderorgels ontgaan, als zij voor een nieuwe ronde door de laatste bocht voor de finish kwamen glijden en driften. Veel waardering bij het publiek, zeker na het afzetten van de helmen. Want toen bleek pas wat voor een bescheiden zestiger de fanatieke gasgever Herbert Weiland was (zie foto).
“Alles im Griff. Ab und zu ein Paar Hinterbleiber, aber das war kein Problem!” zei Weiland na afloop. Ervaring sprak!

Ook veel waardering voor het tweetal Géral “Ballie” de Haas en diens pas zeventienjarige dochter Ilse. Om de beurt namen zij plaats aan de clipons van de BMW-combinatie. De SAM was apetrots op deze twee coureurs. Zowel Ballie als Ilse zijn oud-TT-deelnemers; zoveel mensen zijn er niet die dat kunnen zeggen!
“Wat ziet het er leuk uit, wat een gang hebben ze en het is echt stoer!” zei een wat jonger, mannelijk lid van het publiek, zichtbaar onder de indruk. Een wat ouder heerschap vond het daarentegen maar zozo: “Mijn dochter zou het van mij niet mogen!” Tja, in de familie De Haas wordt het racen je met de paplepel ingegoten.
En vader De Haas, over de Guzzi met wie hij een wedstrijdmanche lang in de clinch had gelegen: “Een mooie strijd. Die fiets is moderner dan ons 1965-span natuurlijk. Twee dikke schijfremmen hebben ze in het voorwiel. Wij moeten het doen met twee trommelremmetjes en die Guzzi heeft ook veel meer koppel. Maar we hebben ervoor geknokt. Ik voel ze nu wel, mijn onderarmen!” Solorijder Evert Verhaaf had voor het weekend de beschikking gekregen over het Suzuki-zijspan van Rudi de Wit en Lindsay Hijink. Gelegenheidsbakkeniste was Tamara de Vos. In de tweede wedstrijdmanche op zondag hadden zij beiden de truc door: “In het begin ging het niet zo, maar ineens hadden we beiden de klik en toen ging het hard ineens!”

Ze slaagden er in om het span van Rudi’s vader Peter en Tamara’s zus Helma voorbij te komen. Hun dag kon niet meer stuk. Over dat ene incidentje, waarbij Verhaaf al van de startlijn vertrokken was zonder dat zijn passagiere, toen nog even Helen Ndambuki, was ingestapt zullen we het verder maar niet hebben!

SAM-demo Itterbeck 2013 © Festina Lente, Inge van Hesteren

Gelegenheids-équipe Evert Verhaaf en Tamara de Vos met het Suzukispan van De Wit-Hijink.

Solorijders

Peter van der Heijden viel uit met zijn 1969 Ducati 250. “Het inlaatrubber was lek. Zie maar eens aan een nieuwe te komen hier in de Duitse bossen. We hebben het gisteren geprobeerd te repareren, eerst met tape, later met kneedbaar rubber, maar de motor begon toch weer valse lucht te trekken. Vandaag dan maar races kijken verder!”

SAM-racedemo Itterbeck 2013 Foto: © Festina Lente, Inge van HesterenDe Yamaha XS650 van Peter van de Velde deed het juist beter de tweede dag. “Gisteren hield hij er ineens mee op. Uiteindelijk bleek het aan een tapeindje van een kwartje te liggen. Vandaag gaat het beter.”
Veel beter zelfs; Van de Velde reed permanent aan de kop van het veld met zijn zeer snelle Yamaha. En dat deed hij ook nog op zijn aller-regelmatigs … We hadden een winnaar!

De andere XS650, die van uw verslaggever, liet het een beetje afweten. Eerst een niet bijladende dynamo, daarna een olielekje vanuit de neutraalschakelaar op het blok en tot slot een lekkende achterschokbreker – als dat geen teken van boven was om het maar zo te laten? Tonny van de Bunte was zo aardig om mij zijn Honda VFR400 ter beschikking te stellen. En zoals dat is met Honda’s: daar word je snel vrienden mee. Maar een regelmatigheidsklassering bij de eerste zes zat er niet in. Even wennen hoor, 14.000 in plaats van 7.000 toeren…

Tot tweemaal toe een verhitte strijd in de 500cc-manches. De top-drie had duidelijk grote haast. De Duitser Johann Küper en Joost Ris met hun Honda viercilinders en Fred Blom met zijn Seeley-ABSAF gaven elkaar geen duimbreed toe. Glijdend en driftend door de laatste bocht van het circuit vermaakten zij het publiek. Af en toe zelfs zodanig, dat wedstrijdleider Berend Roke hen af en toe maande het kalmer aan te doen. Het was tenslotte geen echte wegrace, maar een demo!

En verder…

Op zaterdagavond hadden de Itterbeckers een groot rijdersfeest georganiseerd. Dankzij de inzet van zanger en voormalig schaatsfenomeen Erik Hulzebos werd dat een daverend succes. We hebben heel wat hulzebosjes gezien die avond. Op de details zullen we nu maar niet ingaan…

Dit keer twee speakers: de ene was Henk Miedema, aan wie we intussen al een beetje gewend waren geraakt, de andere was de 51-jarige Herbert Wolf. Voor de Duitstalige versie van het gebeuren uiteraard. Eigenlijk DJ, was het omroepen voor hem iets helemaal nieuws. De samenwerking met Miedema verliep prima en Wolf wist het heel spannend te brengen allemaal. Vooral het relatief grote aantal vrouwelijke zijspanbakkenisten sprak hem geweldig aan. “Fantastisch, grossartig, super, unglaublich!” waren de kwalificaties die hij keer op keer deelde met zijn duizendkoppig publiek.

SAM-racedemo Itterbeck 2013 © Foto Festina Lente, Inge van Hesteren

Dit keer weer veel zijspancrews van de vrouwelijke kunne. Hier het duo Ballie en Ilse De Haas.

Het publiek, inderdaad, een zeer grote opkomst. De cateringtentjes deden goede zaken, de coureurs deden een tikje extra hun best om het spannend te maken. We kunnen het nu wel vertellen, denk ik, dat mannen als Otto Koeter bijvoorbeeld zo sportief waren om hun voorsprong op te offeren aan een achtervolgend groepje, opdat zij weer in verhitte strijd verwikkeld langs de VIP-tribune konden blazen. Applaus bij het publiek!

Omroeper Henk Miedema was ook tevreden. “Een super demo, tien kilometer over de grens. Wat een happening in Itterbeck. Ik moet zeggen, ik verrek van de spierpijn, want ik ben van het hek afgedonderd, maar wat een reclame voor onze sport!”

Een uitdaging aan de lezers: die spectaculaire laatste bocht voor de finish: hoe gaan we die noemen? De Henk Viscaalbocht? De Evert Welvaartbocht? We staan open voor suggestis.

Henk Viscaal, na de prijsuitreiking: “We zijn honderd procent tevreden over dit weekend. Wat ons betreft volgend jaar weer!” Dat werd beaamd door de burgemeester van de Kreis Uelsen. Aan de lokale autoriteiten zal het dus niet liggen! Intussen is er contact geweest met het SAM-bestuur en dat er een editie 2014 komt staat al vast.

SAM-racedemo Itterbeck 2013 Foto: © Festina Lente, Inge van Hesteren

Henk Viscaal

Tekst: Gijs van Hesteren
Foto’s: Festina Lente, Inge van Hesteren

Uitslagen

Volledige uitslagen: https://www.sammotorsport.nl/uitslagen-itterbeck-2013-01-09-13.ashx.

50cc: 1. Aart van Erkel; 2. Arjan Gordijn, 1968 Simson; 3. Cees Eikelenboom, 1979 Honda SS50.

125cc: 1. Richard Colet, 1971 Yamaha TA125; 2. Helprig Bruggink; 3. Louis Nieuwenhuyse, 1968 Moto Morini Corsaro.

250cc: 1. Louis Nieuwenhuyse, 1968 Ducati MK 1; 2. Albertus Stik, 1972 MZ; 3. Dick Bastiaan, 1976 Spondon Yamaha.

350cc: 1. Arnaud van Kuijk, 1974 Honda CB350F; 2. Hennie van de Lagemaat, 1968 Aermacchi; 3. Gert Moes, 1983 Yamaha RD350.

500cc: 1. Johann Küper (D), 1972 Honda CB500F; 2. Gerard Sauer, 1957 Norton Manx; 3. Joost Ris, 1974 Honda CB500F.

750cc: 1. Peter van der Velde, 1979 Yamaha XS650; 2. Geert Klaassens, 1982 Ducati Pantah; 3. John Hersevoort, 1971 Egli Honda CB750.

Zijspan: 1. Gert Slot en Marinus Sok, BMW; 2. Herbert Weiland en Detlef Rötinger, Honda Bol d’Or; 3. Ronald en Astrid Haase, Moto Guzzi.

Youngtimers, handmatig bijgehouden (zij reden zonder transponders):
1. Gertjan Roes, Suzuki 750; 2. Barry Derks, 1986 Honda RS250; 3. Bas Hammer.

SAM-racedemo Itterbeck 2013Foto: © Festina Lente, Inge van Hesteren

Richard Colet en zijn hond, winnaars eerste prijs in de 125cc.

Media

Heiße Rennen in Itterbeck

In de lokale pers:
http://www.gn-online.de/de/lokales/aktuelles/artikel.html?artikelid=452529&n=Hei%C3%9Fe+Rennen+in+Itterbeck

Premiere für „Classic- Racing“ im ehemaligen Depot

167 Amateurrennfahrer haben sich am Sonnabend und Sonntag im ehemaligen Bundeswehrdepot in Itterbeck schnelle Rennen geliefert. Henk Viscaal hatte zum ersten „Classic-Racing“ mit Old- und Youngtimern aus dem Motorradrennsport geladen. In den Rennpausen ließen sich die Mechaniker und Driver im Fahrerlager über die Schultern schauen und standen in der der „Pit Lane“ Rede und Antwort.

(c) Grafschafter Nachrichten 2013. Alle Rechte vorbehalten.
Vervielfältigung nur mit Genehmigung der Grafschafter Nachrichten GmbH & Co. KG.

SAM-racedemo Itterbeck 2013 Foto: © Festina Lente, Inge van Hesteren

Johann Küper, snelle man op Honda CB500 four.

Video’s

Compilatie Gendt in Beeld

Geluid hard en Genieten

www.youtube.com/watch?v=EbPECpdN5UA

Onboard bij Gert Moes

Training 350cc.

youtube_gdata_player&h=LAQHrazPZAQHJAsN18k9WlFshKBSXhF3VprnxEoKaA7IWkg&s=1

Andreas Buter-Staib

Ein kleines Filmchen von SAM´s – Classic Rennen im alten Bundeswehrdepot in Itterbeck am Wochenende. Vertreter der Gemeinden und Sponsoren auf der Probefahrt mit den sogenannten “Fliegenden Teppichen”. Danke auch an alle Mitwirkenden für die tolle Organisation und Durchführung. Hoffentlich nächstes Jahr wieder.

www.youtube.com/watch?v=TLh2n8pNM_w&feature=youtu.be

Wido de Vries

www.youtube.com/watch?v=49XZKS_uTLU&feature=share

Classic Motorcycle Demo Team

Classic Motorcycle Demo Team en SAM demo in Itterbeck (D) 2013

www.youtube.com/watch?v=Zyf-ZagrPdM&feature=share&list=UUfOQ1CHLl0ZCBruZhANm-pw

Itterbeck video Bold’or kneeler

http://youtu.be/3dn6vciM7TI

Foto’s

Foto’s op deze pagina: © Festina Lente, Inge van Hesteren. De volgende keer weer wat meer beelden van de solorijders in het verslag…

Foto-Tads

Fotoalbum Ittereck Foto-Tads

Panoramio

Fotoalbum Panoramio

RK Foto

Fotoalbum RK Foto

Jan Dekker

Album Jan Dekker op Google Plus

SAM-racedemo Itterbeck 2013 Foto: © Festina Lente, Inge van Hesteren

Wedstrijdleider Berend Roke geeft het startsein voor de 250cc-klasse.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>