Winterse SAM-activiteiten

De winter is de tijd voor de motorbeurzen. Intussen zijn er al drie achter de rug. Hieronder een korte indruk. In februari volgt dan de Motorbeurs te Utrecht.

Tekst en foto’s SAM/Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren

Central Classics Houten

De klassiekersbeurs Central Classics te Houten vond half december plaats. Het evenement wordt er bij elke editie leuker op. Velen kwamen langs bij de SAM-stand om bij te praten of om informatie in te winnen. Bijvoorbeeld over de demokalender, die zoals elk jaar nog volop in beweging is. Uiteindelijk zal het er op neerkomen dat de SAM in 2017 een tiental dagdemo’s aanbiedt, plus twee tot drie endurancedemo’s.

Central-Classics-20161218_124651a 1250t

Heel wat aanloop tijdens Central Classics in Houten.

Voorzitter Ben Jeuring: “De Pinksterraces met de Drie Uren van Oss zijn door de organisatie aldaar afgeblazen, omdat men de begroting niet rondkreeg. Oude SAM-evenementen als Soerendonk en Itterbeck vielen af. Jammer, maar er is ook goed nieuws. De racedemo op de Luttenbergring is terug op de agenda. Daarnaast zal SAM voor het eerst rijden in Ermelo en we zijn nu in overleg met enkele nieuwe locaties.

Oldtimerbeurs Rosmalen

Begin januari stonden de Oldtimerbeurs Rosmalen en Motor Expo te Assen op de kalender. Bestuur en vrijwilligers verdeelden de beursmaterialen, want de beide beurzen vonden plaats in één en hetzelfde weekend. In Rosmalen stonden de clubs CRT en SAM naast elkaar en om de groeiende samenwerking binnen de M.O.N. te benadrukken presenteerden zij zich er als één stand. SAM-secretaris Martin Snijder: “Ik ben net terug uit Rosmalen. Het was wat ons betreft een prima beurs, met een hoop leuke verhalen van enthousiaste rijders. We hebben de samenwerking met het CRT verder zien groeien.”

Motor Expo Assen

20170115_155223 1250t

De gemeenschappelijke stand op de Motor Expo van SAM en MON Regio Noord.

In de TT-Hall in Assen kreeg de stand het hele weekend bezoek van rijders, demo-organisatoren en belangstellenden. Verschillende mensen uit die laatste categorie gaven aan dat zij zich het komende seizoen zouden melden als nieuwe deelnemer. Het ging in Assen om een gecombineerde stand voor SAM en M.O.N. Regio Noord, zodat een deel was gewijd aan klassieke wegracesport en een deel aan offroad en motorcross. Dat werd goed ontvangen door het beurspubliek.

Dirk Bijlsma’s BMW R60 trok heel veel aandacht. De snelle politieman had de motor die hij uit Elim had meegenomen op hoog niveau gerestaureerd en geprepareerd. Veel van de fietsen in de 750cc-klasse zijn afkomstig uit de jaren tachtig. Dat geeft een heel ander snelheidsbeeld dan de van trommelremmen voorziene boxertwin van eind jaren zestig kan waarmaken. Toch slaat Dirk in de demo’s lang geen slecht figuur, dankzij zijn rijkwaliteiten en de rij-eigenschappen van zijn boxertwin.
Staalconstructeur Harry Bouwman had zijn Ducati TT2 meegebracht uit Medemblik. Eigenlijk had hij het er te druk voor, want in zijn metaalwerkplaats werkt hij deze winter hard aan fietsen van anderen. “Ik ben toch maar gekomen”, zei hij, “zo halverwege de winter is het leuk om even de racesfeer op te snuiven.”
Vorig jaar meldde Harry zich voor het eerst bij de SAM-racedemo’s. “Ik kan niet wachten op het begin van het seizoen. Ik moet nog veel leren over wegracen, maar het begin is er.”

Oudgediende Harry Althof was uit Leeuwarden gekomen om zijn hybride Kawasaki-Suzuki-Ducati-zijspan tentoon te stellen. Harry is een echte techneut, die bedrijfsmatig metaalconstructies ontwerpt en bouwt voor kunstenaars en meubelmakers. “Het machien is eigenlijk veel te zwaar. De geometrie heb ik op orde, maar ik ben nu eenmaal geen motorontwerper. Ik ben nu bezig met een tweede zijspancombinatie. Die moet vooral lichter en sneller worden.”

Naast Dirk en de twee Harry’s was Dick Bartels zo vriendelijk geweest om zijn Yamaha RD350’s ter beschikking te stellen. Dat werd bijzonder gewaardeerd door de tweetaktliefhebbers onder het publiek. Velen herinnerden zich nog de Yamaha RD350-cup van begin jaren tachtig.
M.O.N. en SAM zijn de bovengenoemde heren bijzonder erkentelijk voor het ter beschikking stellen van hun motoren en voor alle hand- en spandiensten, die zij bij op- en afbouw van de stand hebben verleend.

Nu brengt men alles in gereedheid voor de Motorbeurs in Utrecht, de grootste van het jaar. Heel veel clubs en verenigingen zijn daar van 23 tot en met 26 februari vertegenwoordigd; zo ook de SAM.

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>