Zonnige GP Dodewaard met spekglad slot

De Pauw GP van Dodewaard

DODEWAARD – Ruud Hoogendoorn en zijn maten van de SCDMD hielden hun vingers gekruist. Vorig jaar hadden ze op basis van weersverwachtingen de racedemo op bedrijventerrein De Bonegraaf af moeten blazen. Dit jaar hadden ze de gok gewaagd en voor het grootste deel van de dag bleek het de juiste keuze. Er was regen voorspeld, maar dan ergens anders, of in elk geval niet vóór het vallen van de avond. Inderdaad: vanaf de ochtend zon en aangename temperaturen. Het massaal opgekomen coureursvolk genoot volop van het samenzijn en van sportieve rijsessies.

De 250-350-klasse (Foto: Dick Funcke)

Toch, in de loop van de middag kwamen er updates via Buienradar en het zag er niet goed uit. Een dikke massa regen over Zuid- en Midden-Nederland. Overal werden evenementen vroegtijdig beëindigd. En ja hoor, aan het eind van de eerste middagsessie begon het te regenen. Niet eens zo hard, maar in een mum van tijd was de baan spekglad. Dat is toch één van de grote nadelen van het rijden op een bedrijventerrein.

Met name de bocht bij een vetverwerkend bedrijf bleek link. Zijspanteams kwamen naar binnen met de mededeling dat ze er weliswaar gas gaven, maar dat het wiel dermate doorsloeg dat de combinatie niet versnelde. Wedstrijdleider Franz Heemeijer en veiligheidsman Ingmar de Weerdt bekeken de gladde bocht en ze spraken in het rennerskwartier met de rijders. Het kostte allemaal tijd en daardoor dachten veel baanposten dat het evenement gestopt was; ze kwamen allemaal terug naar de finishlijn.

Een aantal rijders begon zijn spullen in te pakken, maar anderen wilden nog wel rijden. “Desnoods vrij, door elkaar heen, á la Oosterwolde vorig jaar”, vertelt SAM-penningmeester Carolien de Weerdt. “Dus heeft Franz de baco’s terug naar hun post gestuurd en is de 250-350-klasse van start gegaan. Heel veel coureurs waren de baan echter niet opgegaan.”

Het vervolg is begrijpelijk: de baco’s waren schoorvoetend terug naar hun post gegaan en daar vroegen ze zich af wat ze er deden voor die enkele rijder. In de fuik voor de volgende klasse stonden welgeteld slechts twee 750’ers te wachten. Carolien: “Toen besloot de organisatie van Dodewaard om ermee te stoppen. Het had geen zin meer om voor zo’n klein veld alles in actie te houden.”

Cees van der Starre met de Cagiva 350cc. (Foto: Dick Funcke)

Spirit of Speed

De SAM en de wedstrijdleider gingen erin mee. Jammer, maar alles bij elkaar genomen een wijs besluit. Iedereen in publiek en rennerskwartier begreep het wel. Geen verschil van mening daarover.
Een en ander neemt niet weg dat de Pauw GP van Dodewaard een heel mooi evenement was, waar iedereen met groot plezier aan heeft deelgenomen. Bijvoorbeeld de mensen van de Amicale Spirit of Speed. Onder bezielde leiding door Frits Besemer verzorgden zij een presentatie met heel bijzondere motoren, waaronder een König 750cc, een Casal 80cc GP-machine, een Suzuki TR500, twee Suzuki’s RG500, een Yamaha TZ500 en een TZ750. Verder de Suzuki RG500 MK1 van Stan Woods, de Suzuki TR750 waarmee Alex George een 14de plek haalde in Daytona 1976 en een Factory Suzuki XR41 uit 1984, TT winnaar en ooit bereden door Rob McElnea en Mick Grant.

Factory Suzuki XR41 uit 1984, TT winnaar en ooit bereden door Rob McElnea en Mick Grant. (Foto: Dick Funcke)

Niet alleen de Amicale, maar ook de reguliere deelnemers aan SAM-demo’s waren in groten getale naar Dodewaard gekomen. Het interessante circuit, het mooie rennerskwartier aan het water, de leuke sfeer en de goede organisatie waren hiervoor voldoende reden. Henk Miedema zorgde er als omroeper voor dat het publiek wist waar het naar stond te kijken. Bijvoorbeeld naar Mark Ariëns, die na afloop meldde: “Een mooie demo gereden. De Sachs liep goed, zonder trillingen. Ik heb de krukas laten balanceren en een ander koppelingshuis gemonteerd. Dag en nacht verschil. Het was supergezellig.”

Gert Moes schreef op Facebook: “Zaterdag de classic GP van Dodewaard, maar helaas heeft men moeten besluiten om de laatste sessies niet te rijden vanwege het weer. Wel heeft Elwin (zoon van Gert, red.) daar de eerste prijs gewonnen in de EVO-klasse.”

Na Dodewaard verhuisde Gert naar Aurich, waar de Youngtimers op zondag een evenement hadden. Ook daar werden de activiteiten in de loop van de middag stopgezet, met naar verluidt nog véél meer hemelwater. Gert: “Al met al een leuk weekend, maar helaas met erg veel regen.”

De 500-klasse aan de start. (Foto: Ingmar de Weerdt)

Opvallers

Wie viel op: bijvoorbeeld Jan Borst, die zich met zijn Maico 3250 ontpopte tot een uitstekend regenrijder. En Leen de Heer, die net op tijd terug was van werken op zee om de dag mee te maken en die onverwacht dezelfde avond alweer tussen de havenpieren zeewaarts voer. Of de acht zijspanteams, die met deze relatief grote opkomst lieten zien dat de zijspanklasse nog lang niet is afgeschreven. Of Ewald Hoksbergen, die tussen de altijd leuke Black Mamba’s rondging met de racer die hij begin jaren zeventig al had ingezet.

Winnaars van alle klassen bij elkaar, tijdens een regenachtige prijsuitreiking. Vlnr: Joan vd Poel (1e 50-125), Jean-Paul Palmbergen (23 EVO), Martin Eijbersen (2e 250-350), Edwin Jager (3e 250-350), Frank Elberse (half verborgen, 1e 750), Harry Althof (2e zijspan), Jan Borst (1e 250-350), Onno de Bruijn en Tamara de Vos (1e zijspan), Marcel Hannink/Elise Wassink (3e zijspan), Arie de Man (2e 750). (Foto: Ingmar de Weerdt)

De GP van Dodewaard was een goede dag voor Raceteam Motorsport Harlingen. Tajan Van Der Wiel voelde zich met zijn Japauto Honda CB750 een stuk beter op zijn plek dan eind augustus op het TT-circuit. Jammer dat de motor aan het eind op drie pitten ging lopen.
Voor de schrijver van dit artikel was het rijden met de Yamaha XS650 een test. Was de motor weer helemaal in orde, na de valpartij in Chimay? Zouden de duim en het sleutelbeen voldoende hersteld zijn? Zou het goede racegevoel weer terugkomen? Op alle vragen een positief antwoord.
En zoon Gijs Jr. reed voor het eerst in zijn leven met de Kawasaki Z400 een demorace; sterker nog: hij reed voor het eerst op een motor. Dat ging best aardig, voor een beginner…

Team Motorsport Harlingen, met links Gijs jr. en rechts Tajan van der Wiel. (Foto: Gijs van Hesteren sr.)

Uitslagen GP Dodewaard

De eindresultaten van de Pauw GP van Dodewaard zijn dit keer gebaseerd op de rondetijden van alleen de eerste manche.

50/125 cc:

nr. 88 Joan vd Pol
nr. 92 Ewald Hoksbergen
nr. 155 Arno Bouman

250/350 cc:

nr. 24 Jan Borst
nr. 91 Martin Eijbersen
nr. 312 Edwin Jager

500 cc:

nr. 41 Frits Besemer
nr. 55 Jaap ten Hove
nr. 561 Johan Houtveen

750 cc:

nr. 711 Frank Elberse
nr. 788 Arie de Man
nr. 754 Otto Koeter

EVO:

nr. 26 Elwin Moes
nr. 101 Jean Paul Palmbergen
nr. 518 Frank Stockhecke

Zijspan:

nr. 19 Onno de Bruijn/Tamara de Vos
nr. 13 Harry Althof/Palmira ter Steeg
nr. 33 Marcel Hannink/Elise Wassink

Nu bereidt ieder zich voor op de laatste demorace van 2018: die van Oosterwolde, op 6 oktober aanstaande.

Foto’s GP Dodewaard

(Foto: Dick Funcke)

Peter Troost. (Foto: Dick Funcke)

Johan Houtveen. (Foto: Dick Funcke)

Tajan van der Wiel. (Foto: Dick Funcke)

Henk van den Berg, in het rennerskwartier aan het werk met zijn BMW-combinatie. (Foto: Ingmar de Weerdt)

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>